Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Drewniany, laminowany czy kamienny? Jaki blat...

Porady

Drewniany, laminowany czy kamienny? Jaki blat kuchenny wybrać?

Ulubione0

Urządzając kuchnię nawet najmniejsze detale mają znaczenie. Ważne, aby wszystkie elementy po złożeniu całej kuchni tworzyły jedną, fajną, spójną całość. Zaczynając od kolorów na ścianach, wyborze frontów, na podłodze kończąc – każdy element powinien oddawać styl i charakter naszej kuchni. Blat roboczy pełni dwojaką funkcję – to na nim przygotowujemy posiłki, ale stanowi również element dekoracyjny kuchni. Jaki blat wybrać?

Drewniany blat kuchenny


Pierwszym, bardzo popularnym materiałem na blat kuchenny jest drewno. Blaty drewniane cieszą się dużą popularnością. Są niezwykle efektywne – podkreślają styl i oryginalność naszej kuchni, jednocześnie ją ocieplając. Te, najbardziej trwałe to blaty produkowane z buku i dębu – charakteryzują się one małą kurczliwością, czyli prawie nie reagują na wilgoć i zmiany temperatur. Decydując się na drewniany blat w kuchni musimy pamiętać o jego impregnacji. Można do tego wykorzystać olej lub lakier akrylowy. Blat drewniany jest łatwy do 'dopasowania' – możemy go bez problemu samodzielnie przyciąć. Blaty drewniane (po zaimpregnowaniu) są trwałe i mogą służyć wiele lat, niestety, mają również wady. Dość łatwo je zarysować a pozostawione na nich gorące garnki mogą zostawić ślady. Drewno jest naturalnym tworzywem, dlatego wymaga impregnacji i konserwacji – trzeba o nie systematycznie dbać.

 

 

Blat laminowany w kuchni


Czas na blaty laminowane. Doskonale imitują tworzywa naturalne (drewno, kamień) a jednocześnie mają przystępną cenę. Mogą mieć jednolity wzór, motywy z fotografii lub wybrane przez nas wzory. Są one bardzo twarde, ale jednocześnie łatwo się je tnie, dzięki czemu samodzielnie możemy je dopasować, jeżeli 'coś wystaje'. Ważne jest, aby miejsca cięć zabezpieczyć listwą, aby nie chłonęły wilgoci (rdzeniem blatów laminowanych jest pływa wiórowa). Są odporne na zaplamienia i różne chemikalia. Z biegiem czasu nie blakną i są bardzo łatwe w montażu. Nie sprawiają trudności przy czyszczeniu – wystarczy wilgotna szmatka i detergent. Niestety pod wpływem pary wodnej mogą zmatowieć. Nie są odporne na temperatury powyżej 180'C i łatwo je zarysować. Uszkodzonego blatu nie da się naprawić, a źle zabezpieczone cięcia wchłaniają wodę i 'puchną'.

 

 

Blat kamienny


Blaty kamienne najeżą do najbardziej trwałych blatów. Najpopularniejsze z nich, to blaty granitowe i marmurowe. Są one niezwykle efektywne i podkreślają charakter każdej kuchni. Musimy pamiętać, że im bardziej porowaty materiał, tym bardziej będzie podatny na trwałe zaplamienia i będzie bardziej nasiąkliwy. Wybierając marmur lub trawertyn pamiętajmy, że wymagają one specjalnej impregnacji. Blaty kamienne są bardzo twarde – bez problemu mogą posłużyć nam jako deska do krojenia. Są bardzo trwałe – z biegiem czasu nie zmieniają wyglądu. Są łatwe do czyszczenia a pozostawione na nich gorące garnki nie pozostawiają śladów. Blaty kamienne są bardzo ciężkie i dość kłopotliwe w transporcie. Cięcie takiego blatu wymaga pomocy fachowca – sami nie jesteśmy w stanie go skrócić. Blaty kamienne należą do najdroższych blatów, dlatego nadal są materiałem z wyższej półki.

 

Zarówno blaty drewniane, laminowane i kamienne mają swoje wady i zalety. Decydując się na zakup blatu, powinniśmy się zastanowić czego od niego wymagamy i ile pieniędzy chcemy w niego zainwestować. Blat powinien pełnić funkcje użytkowe, ale też ładnie prezentować się w naszej kuchni.

Zobacz również

Remont w kuchni – tanio i elegancko

Remont w kuchni – tanio i elegancko

Zamiast wymienić, odmaluj Nawet bardzo zniszczone ściany, elementy meblowe bądź płytki da...

Ściana w kuchni – pięć sposobów na jej aranżację

Ściana w kuchni – pięć sposobów na jej...

Propozycja pierwsza – glazura na ścianę Najczęstszym rozwiązaniem, na które się decydujemy...
Komentarze (2)
2
Gość
Star
2016-10-13 09:08:37

Dla mnie najlepsze są blaty kamienne z prostej przyczyny. Są niezwykle wytrzymałe i odporne na wszelkie uszkodzenia mechaniczne, a ponadto super wyglądają. Można na nich kroić, siekać i robić inne kulinarne ekwilibrystyki z nożem w dłoni. Tak, zdecydowanie blaty kamienne.

Gość
mgielka
2016-09-09 15:58:55

Mi najbardziej podobają się blaty laminowane i pewnie też na taki się zdecyduję. Właśnie zaczynam remont swojej kuchni :)

Twój komentarz
Ocena