Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Ekspres ekspresowi nierówny

Porady

Ekspres ekspresowi nierówny

Ulubione0

Kto z nas nie lubi chwili dla siebie z filiżanką aromatycznej małej czarnej? Polacy gustują w przeróżnych rodzajach kaw, jednak sposób jej parzenia oraz walory aromatyczne i smakowe stały się dla nas bardzo ważne. Dziś coraz więcej konsumentów decyduje się na inwestycję w solidny ekspres, który pozwoli na przyrządzanie ulubionego napoju kofeinowego na rozmaite sposoby.

Jak to działa?

Ekspresów do kawy jest dziś na rynku AGD cała masa. Urządzenia odznaczają się różnymi funkcjami, wielorakimi opcjami, nierzadko bajerami. Są zróżnicowane pod względem wyglądu, kształtu, wymiarów. To wszystko wpływa także na ich cenę, a co za tym idzie również i jakość sprzętu. Niezależnie jednak od tego, o jakim typie ekspresu mowa, każdy model posiada pewne stałe elementy takie jak bojler a więc specyficzny pojemnik, który nagrzewany jest elektryczną grzałką. Do niego wlewa się wodę. Ma on także specjalny zasobnik wyposażony w sitko z filtrem. Do tego pojemnika dodaje się kawę. By przygotowana została smakowita kawka konieczne jest osiągnięcie temperatury wrzenia czyli około 100 stopni Celsjusza. Później woda przedostaje się przez zbiorniczek z mieszanką kawową i tak tworzy się nasz wonny napar. Kawa skapuje do dzbanka, jaki także jest naczyniem niezbędnym w każdym typie ekspresu bądź wlewa się wprost do podstawionej filiżanki.

Różnic jest wiele

Mimo podobnej, wręcz niekiedy identycznej, pracy ekspresu do kawy pomiędzy urządzeniami proponowanymi przez producentów jest wiele rozmaitych zróżnicowań. Zanim wydamy jakiekolwiek pieniądze na inwestycję w ten rodzaj sprzętu AGD, warto byłoby skupić się na selekcji pod względem mocy grzałki. Najniższe, jakie są obecnie dostępne na rynku do 800 W, najwyższe mają siłę ponad 1200 W. To, jak duża będzie moc ma natomiast bezpośredni wpływ na tempo parzenia się kawy. Poza tym, że dzięki sprawnie działającemu ekspresowi możliwe będzie bezproblemowe, błyskawiczne wręcz przyrządzenie filiżanki małej czarnej, dodatkowo pozwoli to na ograniczenie zużycia prądu. By jednak móc oszczędzać na rachunkach na stałe, trzeba wydać więcej na początku – tego typu ekspresy są znacznie droższe, ale inwestycji dokonujemy wówczas na lata.

Dwa główne rodzaje

Wśród podstawowych odmian ekspresów do kawy, które cieszą się sporym zainteresowaniem konsumentów wyróżnia się maszyny niskociśnieniowe. W nich para wytwarzana przez urządzenie ma ciśnienie wynoszące między 2,5 a 4 bary. Sprzęt tej kategorii daje sposobność wykonania jednorazowo nawet czterech kubeczków kawy. Do tego wymagany jest czas nie dłuższy niż zaledwie trzy minuty. Kolejnym charakterystycznym rodzajem ekspresów do kawy są modele wysokociśnieniowe. W nich woda jest pod ciśnieniem mniej więcej 15 barów. Mechanizm przepompowuje ją przez zbiorniczek, w jakim znajduje się kawa. Tak duże ciśnienie pozwala na uzyskanie niesamowicie naturalnego zapachu świeżo parzonej małej czarnej i bardzo intensywnego smaku. Jeżeli chodzi natomiast o tempo parzenia, to wystarczy już nawet nie kilka minut, a zaledwie parędziesiąt sekund, z reguły tylko 20 – 30! Jednorazowo w tych ekspresach da się zaparzyć maksymalnie dwie filiżanki kawy i to jest z pewnością wyraźnym minusem.

Zobacz również

5 sposobów na kuchnię w stylu skandynawskim

5 sposobów na kuchnię w stylu skandynawskim

1 – przede wszystkim nowoczesność i prostota Chcąc w trzech słowach opisać kuchnię w stylu...

6 sposobów na niedrogie upiększenie kuchni

6 sposobów na niedrogie upiększenie kuchni

1 – malowanie ścian Zmiana koloru ścian to najszybszy i najtańszy sposób na zmianę charakteru...
Komentarze (1)
1
Gość
kawoszka
2016-06-08 15:31:35

ja mam dość duży ekspres w swojej kuchni, taki na łyżki. Mimo dużych gabarytów w fajny sposób zagospodarował mi powierzchnię szafki narożnej :)

Twój komentarz
Ocena