Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Gotowanie na parze – dlaczego warto?

Porady


Gotowanie na parze – dlaczego warto?

Wielu z nas prowadzi aktywny tryb życia. Wielu z nas także zdrowo się odżywia i dba o wygląd swojej sylwetki. Gotowanie zdrowych, niskokalorycznych i przede wszystkim smacznych posiłków jest znacznie łatwiejsze i przyjemniejsze, jeżeli posiadamy przystosowany do tego sprzęt. Producenci wszelkich kuchennych artykułów stworzyli specjalne naczynia, które przeznaczone są do gotowania na parze. Mowa tutaj oczywiście o szybkowarach, czy rzeczywiście są one niezbędne w naszej kuchni?

Chcesz żyć lekko? Gotuj lekko!
Od pewnego czasu panuje moda na zdrowy i aktywny tryb życia. Tłuste, ciężkostrawne potrawy odeszły w zapomnienie – dziś wszyscy są 'fit'. Jedzenie ma na celu nie tylko zaspokojenie głodu – ma także ładnie wyglądać i sprawiać przyjemność. Liczne badania potwierdzają związek pomiędzy jakością jedzenia jaką spożywamy a stanem naszego zdrowia. Gotowanie na parze jest coraz bardziej popularne, ta metoda obróbki termicznej pozwala na przygotowanie zdrowych, smacznych i niskokalorycznych posiłków. Do gotowania na parze konieczne są odpowiednie naczynia – z ich pomocą proces przyrządzania potraw będzie znacznie szybszy i przyjemniejszy. Często tego typu naczynia posiadają szklane pokrywki, dzięki czemu możemy cały czas kontrolować proces gotowania. Garnki przeznaczone do gotowania na parze nie wymagają dodatku tłuszczu, dzięki czemu są one świetną alternatywą dla osób dbających o linię czy sportowców. Dania przygotowanie w szybkowarach są również idealne dla dzieci, które potrzebują diety, która będzie zawierać wszystkie składniki odżywcze.

Dlaczego gotowanie na parze jest godne uwagi?
Inwestycja w garnki umożliwiające gotowanie na parze to świetna inwestycja. Dbamy w ten sposób również o nasze zdrowie – przyrządzone potrawy są niskokaloryczne i lekkostrawne. Oprócz tego, że jedzenie jest dietetyczne, to podczas gotowania nie tracą żadnych wartościowych związków, jak ma to miejsce podczas tradycyjnej obróbki. Jak to się dzieje? Podczas 'gotowania' produkty nie mają kontaktu z wodą – jedynie z parą wodną. Wszystkie odżywcze wartości pozostają w artykułach spożywczych. Gotowanie w szybkowarach to nie tylko przepis na szczupłą i zgrabną sylwetkę. Dzięki gotowaniu na parze możemy w prosty sposób przyczynić się do obniżenia cholesterolu i obniżenia tłuszczu w naszej diecie.

Szczupła sylwetka na wyciągnięcie ręki
Szybkowary to prosty sposób na osiągnięcie szczupłej sylwetki, poprawy stanu naszego zdrowia a także większy komfort w kuchni. Producenci w swoich urządzeniach proponują szereg funkcji, które podnoszą komfort korzystania z urządzenia. Na rynku dostępne są wielopoziomowe modele, w które można włożyć różne rodzaje produktów w jednym czasie. Za pomocą jednego urządzenia, jesteśmy w stanie przygotować obiad dla całej rodziny. Nie musisz godzinami stać przy kuchni aby przygotować posiłki. Dodatkowo, szybkowar to także ogromna oszczędność miejsca w kuchni. Jedno naczynie zastępuje kilka innych, dlatego warto zastanowić się nad jego zakupem. Garnki do gotowania na parze dłużej utrzymują ciepło, dzięki czemu potrawy w nich umieszczone dłużej pozostają ciepłe.

Komentarze


5.00/5 1 1
5
Ela

Gotowanie na parze to nadal metoda gotowania niedoceniana przez większość Polaków. A szkoda. Jest to jeden z najzdrowszych sposobów obróbki termicznej produktów spożywczych doceniany na całym świecie. Warto spróbować. Polecam!

Zobacz również


Kuchnia bez błędów, czyli jak urządzić, by nie...


Wymodelowanie wnętrza według jednej, konkretnej i sprawdzonej w każdym przypadku zasady...

Tradycyjna lodówka kontra NoFrost


Każdy musi mieć lodówkę. Fakt ten pozostaje poza wszelką dyskusją. Jednak jaka...

Otwórz je na kuchnię!


W obecnych, często nowoczesnych i minimalistycznych kuchniach temat otwartych półek,...