Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Gotowanie na parze – dlaczego warto?

Porady

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

Ulubione0

Wielu z nas prowadzi aktywny tryb życia. Wielu z nas także zdrowo się odżywia i dba o wygląd swojej sylwetki. Gotowanie zdrowych, niskokalorycznych i przede wszystkim smacznych posiłków jest znacznie łatwiejsze i przyjemniejsze, jeżeli posiadamy przystosowany do tego sprzęt. Producenci wszelkich kuchennych artykułów stworzyli specjalne naczynia, które przeznaczone są do gotowania na parze. Mowa tutaj oczywiście o szybkowarach, czy rzeczywiście są one niezbędne w naszej kuchni?

Chcesz żyć lekko? Gotuj lekko!
Od pewnego czasu panuje moda na zdrowy i aktywny tryb życia. Tłuste, ciężkostrawne potrawy odeszły w zapomnienie – dziś wszyscy są 'fit'. Jedzenie ma na celu nie tylko zaspokojenie głodu – ma także ładnie wyglądać i sprawiać przyjemność. Liczne badania potwierdzają związek pomiędzy jakością jedzenia jaką spożywamy a stanem naszego zdrowia. Gotowanie na parze jest coraz bardziej popularne, ta metoda obróbki termicznej pozwala na przygotowanie zdrowych, smacznych i niskokalorycznych posiłków. Do gotowania na parze konieczne są odpowiednie naczynia – z ich pomocą proces przyrządzania potraw będzie znacznie szybszy i przyjemniejszy. Często tego typu naczynia posiadają szklane pokrywki, dzięki czemu możemy cały czas kontrolować proces gotowania. Garnki przeznaczone do gotowania na parze nie wymagają dodatku tłuszczu, dzięki czemu są one świetną alternatywą dla osób dbających o linię czy sportowców. Dania przygotowanie w szybkowarach są również idealne dla dzieci, które potrzebują diety, która będzie zawierać wszystkie składniki odżywcze.

Dlaczego gotowanie na parze jest godne uwagi?
Inwestycja w garnki umożliwiające gotowanie na parze to świetna inwestycja. Dbamy w ten sposób również o nasze zdrowie – przyrządzone potrawy są niskokaloryczne i lekkostrawne. Oprócz tego, że jedzenie jest dietetyczne, to podczas gotowania nie tracą żadnych wartościowych związków, jak ma to miejsce podczas tradycyjnej obróbki. Jak to się dzieje? Podczas 'gotowania' produkty nie mają kontaktu z wodą – jedynie z parą wodną. Wszystkie odżywcze wartości pozostają w artykułach spożywczych. Gotowanie w szybkowarach to nie tylko przepis na szczupłą i zgrabną sylwetkę. Dzięki gotowaniu na parze możemy w prosty sposób przyczynić się do obniżenia cholesterolu i obniżenia tłuszczu w naszej diecie.

Szczupła sylwetka na wyciągnięcie ręki
Szybkowary to prosty sposób na osiągnięcie szczupłej sylwetki, poprawy stanu naszego zdrowia a także większy komfort w kuchni. Producenci w swoich urządzeniach proponują szereg funkcji, które podnoszą komfort korzystania z urządzenia. Na rynku dostępne są wielopoziomowe modele, w które można włożyć różne rodzaje produktów w jednym czasie. Za pomocą jednego urządzenia, jesteśmy w stanie przygotować obiad dla całej rodziny. Nie musisz godzinami stać przy kuchni aby przygotować posiłki. Dodatkowo, szybkowar to także ogromna oszczędność miejsca w kuchni. Jedno naczynie zastępuje kilka innych, dlatego warto zastanowić się nad jego zakupem. Garnki do gotowania na parze dłużej utrzymują ciepło, dzięki czemu potrawy w nich umieszczone dłużej pozostają ciepłe.

Zobacz również

Kuchnia bezpieczna dla dziecka

Kuchnia bezpieczna dla dziecka

W trosce o najmłodszych Każdy rodzić wie, jak daleko może zaprowadzić dziecko jego...

Ściana w kuchni – pięć sposobów na jej aranżację

Ściana w kuchni – pięć sposobów na jej...

Propozycja pierwsza – glazura na ścianę Najczęstszym rozwiązaniem, na które się decydujemy...
Komentarze (1)
1
Gość
Ela
2017-01-12 14:33:39

Gotowanie na parze to nadal metoda gotowania niedoceniana przez większość Polaków. A szkoda. Jest to jeden z najzdrowszych sposobów obróbki termicznej produktów spożywczych doceniany na całym świecie. Warto spróbować. Polecam!

Twój komentarz
Ocena