Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Jak przechowywać przyprawy? Wybrać pojemniki...

Porady

Jak przechowywać przyprawy? Wybrać pojemniki szklane, plastikowe czy drewniane?

Ulubione0

Czego potrzebujemy, aby zjeść dobry obiad? Świeżych produktów, dobrego przepisu – najlepiej od babci i sprzętu, który umożliwi nam jego przeygotowanie. Okazuje się jednak, że to nie wszystko. Bardzo często o finalnym smaku naszej potrawy decydują... przyprawy! One odpowiedzialne są za dodatnie smaku i aromatu naszym potrawom. Aby nie traciły one swoich 'magicznych' właściwości, musimy je odpowiednio przechowywać. Jest to sposób na zatrzymanie ich wartości, ale również na dodatkową ozdobę naszej kuchni.

Przyprawy – jak ich nie przechowywać?
Co jest największym i najczęściej popełnianym błędem jeśli chodzi o przechowywanie przypraw? Pozostawiamy je w oryginalnych opakowaniach. Przez to przyprawy wietrzeją i tracą swój aromat. Może to prowadzić nawet do ich jełczenia.
Innym błędem jest przechowywanie przypraw w niewielkiej odległości od płyty grzewczej. Wpływa to niekorzystnie na nasze przyprawy. Wysoka wilgotność i wysoka temperatura – to nie są warunki, które sprzyjają trwałości przypraw. Powinniśmy również unikać kontaktu ze zlewozmywakiem oraz miejscami, które są narażone na działanie promieni słonecznych.


Jak odpowiednio przechowywać przyprawy?
Oczywistą sprawą będzie korzystanie w kuchni ze świeżych ziół. Możemy je posadzić w ogródku czy nawet na parapecie. Wyhodowane, własne zioła będą gwarancją dobrego smaku i aromatu przygotowanych dań. Oprócz tego – świeże zioła są jednocześnie piękną ozdobą kuchennego wnętrza.
Niestety – pomimo tego, że wiele z nas by chciało, to nie każdy ma warunki, na własną 'hodowlę'. Ponadto, nie wszystkie przyprawy możemy sami wyhodować – a więc ciężko jest całkowicie odciąć się od przypraw, które są dostępne w sklepach. Skoro nie mamy wyjścia, to warto zadbać o odpowiednie przechowywanie sproszkowanych przypraw – aby nie straciły swoich właściwości i wartości.


Z pomocą spieszy... moździerz!
Alternatywą sproszkowanych przypraw mogą być przyprawy w całości. Wtedy, wystarczy zaopatrzyć się w moździerz, by móc samodzielnie je rozdrabniać. Z jego pomocą wydobędziemy świeży aromat, który podkreśli smak naszych potraw. Jeśli nie mamy moździerza, zawsze możemy posłużyć się też młynkiem.


Jakie pojemniki na przyprawy wybrać?
Skoro już wiemy, że przechowywanie przypraw w ich oryginalnych, papierowych opakowaniach nie jest najlepszym pomysłem, to jak powinniśmy to robić? Okazuje się, że najlepszym materiałem do tego jest szkło. Idealnie sprawdzą się tutaj szklane pojemniki – w formie zamykanych słoiczków. Dlaczego właśnie szkło? Nie chłonie zapachów i nie pozwala się im ulatniać. Dzięki przezroczystym ściankom możemy szybko znaleźć to, czego potrzebujemy.
Dobrze sprawdzą się także pojemniczki drewniane, które prezentują się fenomenalnie – zwłaszcza w klasycznych wnętrzach. Tutaj bardzo ważne jest dokładne zamykanie pojemników – aby aromaty 'nie uciekały'.

Zobacz również

Wykończenie ściany w kuchni – kilka najciekawszych rozwiązań

Wykończenie ściany w kuchni – kilka...

Płytki Kafelki na ścianę w kuchni? Nic nowego! To fakt, można całkiem śmiało wysunąć...

Urządzamy kuchnię – lepiej wybrać jasną czy ciemną aranżację?

Urządzamy kuchnię – lepiej wybrać jasną czy...

Biel jest na topie Już od kilku lat biel i inne jasne kolory przejęły całkowicie nasze kuchnie....
Komentarze (1)
1
Gość
Patrycja
2018-02-07 08:35:16

Tak! Zgadzam się z tym w 100% Sama przechowuje w słoiczkach i muszę przyznać, że to jest najlepsza opcja.

Twój komentarz
Ocena