Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Marmury do kuchni – zalety

Porady


Marmury do kuchni – zalety

Mając do wyboru szereg rozmaitych rodzajów tworzyw wykończeniowych wybieranych do aranżacji wnętrza kuchennego, dość rzadko lokatorzy decydują się na zastosowanie estetycznego, ale jakże wątpliwego, jeżeli chodzi o aspekt praktyczności marmuru. Powód? Wielokrotnie mówi się, że jest to materiał naprawdę bardzo stylowy, ale niestety dość podatny na rozmaite uszkodzenia mechaniczne, zarysowania i plamy. W wielu krajach zachodnich jednakże te zarzuty nie robią na konsumentach większego wrażenia, co przesądza o ogromnym zainteresowaniu marmurem nawet w dziedzinie estetyki kuchennego lokum.

Na zdjęciu: Studio MK Kuśmierczyk

Elegancki, ale...


Marmurowi zarzuca się, że jest szczególnie chłonny. Można go zaimpregnować i w ten sposób nieco ochronimy jego powierzchnię przed szkodliwym działaniem kwasów i zasad znajdujących się chociażby w produktach spożywczych, z którymi w kuchni mamy styczność na co dzień. Wystarczy, że na blacie marmuru położy się na dłuższy czas cytrynę albo chlapnie musztardą, winem czerwony bądź nawet nie zetrzemy dokładnie wody mineralnej a od razu pojawią się nieestetyczne przebarwienia. Poler blatu ulega zniszczeniu. W ten sposób niestety, ale bardzo często dochodzi do sytuacji, że jesteśmy narażeni na dodatkowe koszty, ponieważ żadna firma wykończeniowa nie weźmie marmurowego tak zniszczonego blatu na reklamację.

 

Estetyka ważniejsza niż solidność


Marmur w wielu krajach, zwłaszcza na Zachodzie, jest mocno cenionym tworzywem wykończeniowym. Stosowany jest we wnętrzach nawet tak silnie narażonych na rozmaite zanieczyszczenia jak kuchnia. Dlaczego? Wynika to zwłaszcza z niesamowicie szerokiego wachlarzu różnorodnych odcieni kolorystycznych, jakie są do dyspozycji konsumentów decydujących się na to tworzywo. Dominują przeważnie tonacje jasne, krystaliczne, które są znakomicie dopasowane do innowacyjnych trendów, ale także znakomicie współgrają z designami inspirowanymi stylem klasycznym. Marmur, o ile jest dobrze pielęgnowany i co ważne dokładnie czyszczony, nie musi być kłopotem, a jedynie staje się świetną ozdobą każdego jednego pomieszczenia kuchennego. Jego żywotność oraz stan zależą jedynie od specyfiki naszych nawyków. Jeżeli dołożymy wszelkich starań co do tego, aby marmurowy blat był zawsze utrzymany w porządku i ładzie, nie ma obaw o to, że wyrzucimy pieniądze w błoto. Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym powinno być impregnowanie.

 

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/marmurowe-blaty-w-kuchni-co-trzeba-wiedziec-przed-zakupem-2411.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/bialy-marmur-w-kuchni-3211.html

Komentarze


5.00/5 1 1
5
katia

marmur to klasyka. Co prawda we własnej kuchni nie mam marmurowych blatów, a jedynie ścianki wykończone są marmurowymi płytami to efekt i tak jest piorunujący.

Zobacz również


Oryginalna ściana w kuchni – co powiesz na przecierkę?


Jeżeli stawiamy na proste meble i jednolite kolory w kuchni nie oznacza to, że nasza...

MDF - Co to takiego?


Zapewne nie raz słyszałeś o płytach MDF. Czy wiesz dokładnie, czym one właściwie...

Sposoby na optyczne powiększenie wąskiej kuchni


Nie każda kuchnia może być przestronna, o idealnych kształtach i proporcjach....