Marmury do kuchni – zalety
Mając do wyboru szereg rozmaitych rodzajów tworzyw wykończeniowych wybieranych do aranżacji wnętrza kuchennego, dość rzadko lokatorzy decydują się na zastosowanie estetycznego, ale jakże wątpliwego, jeżeli chodzi o aspekt praktyczności marmuru. Powód? Wielokrotnie mówi się, że jest to materiał naprawdę bardzo stylowy, ale niestety dość podatny na rozmaite uszkodzenia mechaniczne, zarysowania i plamy. W wielu krajach zachodnich jednakże te zarzuty nie robią na konsumentach większego wrażenia, co przesądza o ogromnym zainteresowaniu marmurem nawet w dziedzinie estetyki kuchennego lokum.
Elegancki, ale...
Marmurowi zarzuca się, że jest szczególnie chłonny. Można go zaimpregnować i w ten sposób nieco ochronimy jego powierzchnię przed szkodliwym działaniem kwasów i zasad znajdujących się chociażby w produktach spożywczych, z którymi w kuchni mamy styczność na co dzień. Wystarczy, że na blacie marmuru położy się na dłuższy czas cytrynę albo chlapnie musztardą, winem czerwony bądź nawet nie zetrzemy dokładnie wody mineralnej a od razu pojawią się nieestetyczne przebarwienia. Poler blatu ulega zniszczeniu. W ten sposób niestety, ale bardzo często dochodzi do sytuacji, że jesteśmy narażeni na dodatkowe koszty, ponieważ żadna firma wykończeniowa nie weźmie marmurowego tak zniszczonego blatu na reklamację.
Estetyka ważniejsza niż solidność
Marmur w wielu krajach, zwłaszcza na Zachodzie, jest mocno cenionym tworzywem wykończeniowym. Stosowany jest we wnętrzach nawet tak silnie narażonych na rozmaite zanieczyszczenia jak kuchnia. Dlaczego? Wynika to zwłaszcza z niesamowicie szerokiego wachlarzu różnorodnych odcieni kolorystycznych, jakie są do dyspozycji konsumentów decydujących się na to tworzywo. Dominują przeważnie tonacje jasne, krystaliczne, które są znakomicie dopasowane do innowacyjnych trendów, ale także znakomicie współgrają z designami inspirowanymi stylem klasycznym. Marmur, o ile jest dobrze pielęgnowany i co ważne dokładnie czyszczony, nie musi być kłopotem, a jedynie staje się świetną ozdobą każdego jednego pomieszczenia kuchennego. Jego żywotność oraz stan zależą jedynie od specyfiki naszych nawyków. Jeżeli dołożymy wszelkich starań co do tego, aby marmurowy blat był zawsze utrzymany w porządku i ładzie, nie ma obaw o to, że wyrzucimy pieniądze w błoto. Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym powinno być impregnowanie.
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/bialy-marmur-w-kuchni-3211.html
marmur to klasyka. Co prawda we własnej kuchni nie mam marmurowych blatów, a jedynie ścianki wykończone są marmurowymi płytami to efekt i tak jest piorunujący.