Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Biały marmur w kuchni

Porady


Biały marmur w kuchni

Kuchnia, w której króluje naturalny kamień, nabiera elegancji i luksusowego charakteru. Z całą pewnością szczególnie szykownym kamieniem jest marmur, o którym marzy wiele z nas. Często stosuje się go w łazienkach, ale czy jest też dobrym rozwiązaniem do kuchni? Czy może lepiej zdecydować się na imitację marmuru? Zobaczcie nasze inspiracje i sposoby na biały marmur w kuchni i poznajcie wszystkie za i przeciw takiego wyboru.

Na zdjęciu: Studio mebli Premium

Biała kuchnia z marmurem

 

Marmur to materiał wykorzystywany już od czasów starożytnych – głównie jako kamień rzeźbiarski, architektoniczny czy budowlany. Jego najpopularniejszą odmianą są marmury karraryjskie, których nazwa pochodzi od miejsca ich wydobywania – włoskiej Carrary.

Klasyczna czy nowoczesna kuchnia – niezależnie od tego, czy podążamy za wnętrzarskimi trendami, czy wolimy raczej tradycyjne rozwiązania, biały marmur może świetnie prezentować się w każdej aranżacji. Tym bardziej, że właśnie w tym pomieszczeniu znajdzie szczególnie szerokie zastosowanie. Nic więc dziwnego, że od jakiegoś czasu można zauważyć powracające zamiłowanie do tego kamienia.

 

Kuchnia z marmurowym blatem

 

Biały marmurowy blat będzie mocnym akcentem w kuchni, obok którego trudno będzie przejść obojętnie. Co najlepsze, sprawdzi się bez względu na to, jaki kolor będą mieć nasze meble kuchenne, ale też na styl, w jakim zamierzamy urządzić całe wnętrze. Modne ostatnio połączenie stanowi zestawienie białego marmuru z cegłą. To idealny duet do kuchni w stylu industrialnym. Ale marmurowy blat – ze względu na swój luksusowy charakter – doskonale sprawdzi się także w kuchniach glamour czy klasycznych. Podkreśli też elegancję minimalistycznych aranżacji, a nawet tych w stylu retro.

 

Marmur na ścianę w kuchni

 

Biały marmur w kuchni możemy zastosować także na ścianie. Umieszczony pomiędzy górną a dolną zabudową może pełnić funkcję tzw. backsplasha. Będzie świetnie prezentować się szczególnie, jeżeli stanie się przedłużeniem marmurowego blatu, ale również samodzielnie. Oczywiście marmur może pokrywać nie tylko część, lecz także całą wolną ścianę w kuchni. Takie rozwiązanie, z uwagi na łatwą możliwość stałego poplamienia marmuru, jest nawet praktyczniejsze, niż umieszczanie go w okolicach blatu roboczego.

 

Marmurowe posadzki

 

Nie da się ukryć, że wyglądają imponująco. Nie da się też ukryć, że są naprawdę wymagające w pielęgnacji. Rozlany na marmurową posadzkę płyn, nawet jeżeli jest to tylko gazowana woda mineralna, będzie wymagać od nas natychmiastowej reakcji. Pozostawienie zanieczyszczenia na dłuższy czas może spowodować trwałe uszkodzenie marmuru lub powstanie plamy, która zostanie z nami już na zawsze.

 

Parapety z marmuru

 

Parapety z marmuru to bezpieczne rozwiązanie, które możemy zastosować również w kuchni. Pamiętajmy tylko, by nie stawiać na nich kwiatów bez podstawki czy osłonki, która zabezpieczy powierzchnię parapetu przed długotrwałym oddziaływaniem odpływającej z doniczki wody zmieszanej z ziemią.

 

Marmurowe fronty kuchenne

 

Motyw marmuru może pojawić się także jako wykończenie szafek kuchennych. Oczywiście nie mówimy tu o kamiennych frontach, ale o samym wzorze. Sprawdźcie nasze realizacje „marmurowych” mebli w galerii pod artykułem!

 

Akcesoria i dodatki

 

Chyba jednym z najpopularniejszych z akcesoriów kuchennych, który wykonuje się z marmuru jest moździerz. W sklepach spotkamy również marmurowe deski do krojenia. Decor marmuru znajdziemy z kolei chociażby na maselniczkach, chlebakach czy kubkach i filiżankach. Popularnością wśród konsumentów cieszą się również garnki z marmurową powierzchnią. To trwała i odporna na uszkodzenia powłoka, która przedłuża żywotność naczyń do gotowania i zapobiega przywieraniu żywności do ich dna.

 

Marmur w kuchni – plusy i minusy

 

Marmury kochamy przede wszystkim za ich luksusowy wygląd, o którym w znacznej mierze przesądza charakterystyczne użylenie. Szlachetna odmiana marmuru w kolorze białym wyróżnia popielaty wzór o harmonijnym układzie. Trzeba jednak pamiętać, że walory estetyczne mogą osłabić takie właściwości marmuru jak mniejsza odporność na uszkodzenia i zarysowania czy większa ścieralność. Marmur łatwo trwale zabrudzić, dlatego jego pielęgnacja jest dość wymagająca. Dla niektórych odstraszająca może być również stosunkowo wysoka cena, którą trzeba zapłacić ma m2 tego kamienia. Z tego powodu często decydujemy się na zastąpienie marmuru jego imitacją. Jakie mamy opcje?

 

 

Plusy i minusy

Alternatywa

Marmur na ścianie

+ Tworzy piękną ozdobę ściany, zwłaszcza gdy jest przedłużeniem blatu.

- W tym miejscu łatwo o zachlapanie marmuru i powstanie trwałych plam.

· Kafle - wysokiej jakości płytki mogą być łudząco podobne do naturalnego marmuru, a będą dużo trwalsze i łatwiejsze w czyszczeniu.

· Mozaika - kamienne mozaiki marmurowe są znacznie tańszą opcją od dużej marmurowej płyty. Dają też ciekawy efekt na ścianie.

· Fototapeta – charakterystyczny dla białego marmuru wzór do kuchni możemy wprowadzić również przy pomocy fototapety, na przykład umieszczonej za szybą.

· Stiuk – efekt marmuru osiągniemy także, pokrywając ścianę warstwą odpowiedniego stiuku.

· Onyks – wyglądem jest bardzo zbliżony do marmuru, dlatego nazywany jest niekiedy marmurem onyksowym. Ma zdolność przepuszczania światła, co daje niezwykły, wielobarwny efekt.

Posadzka z marmuru

+ Posadzka pokryta marmurem będzie prezentować się zjawiskowo.

- Marmurowa podłoga może szybko się ścierać.

- Czyszczenie marmurowej posadzki może być naprawdę uciążliwe i wymagać będzie natychmiastowej reakcji, kiedy coś się rozleje lub spadnie na podłogę.

- Jeżeli marmurem zechcemy pokryć całą podłogę, będzie to kosztowna inwestycja.

· Płytki imitujące marmur – ceramiczne płytki imitujące marmur mogą doskonale „udawać” naturalny kamień, a jednocześnie będą trwalsze i znacznie łatwiej będzie utrzymać je w czystości.

Marmurowy blat

+ Walory estetyczne: marmurowy blat prezentuje się elegancko, a wręcz luksusowo.

- Marmur to materiał niezwykle chłonny. Na jego wygląd niekorzystny wpływ będą mieć zawarte w żywności kwasy. Przez to naprawdę łatwo o jego trwałe uszkodzenie. Rozlane napoje, sosy czy nawet ketchup mogą powodować trwałe przebarwienia, a także ubytki w polerze, nawet po zaimpregnowaniu.

- Marmurowy blat będzie łatwo ścieralny i podatny na zarysowania.

- Cena marmurowego blatu o dużej powierzchni będzie dość wysoka.

· Granit – jest odporniejszy i nie brak mu walorów estetycznych.

· Płyta MDF z formirem marmurowym – to najtańsza alternatywa, która również będzie ciekawie się prezentować.

· Spieki i konglomeraty kwarcowe – to kamienne blaty, które, za sprawą specjalnej obróbki, zyskują lepsze właściwości niż sam marmur. Są znacznie droższe, ale, dzięki swojej odporności, stanowią inwestycję na lata.

· Trawertyn – jest lżejszy od marmuru, a zarazem bardzo wytrzymały i odporny na uszkodzenia mechaniczne.

 

 

Biały marmur w kuchni – z czym łączyć?

 

W klasycznej kuchni biały marmur w postaci blatu dobrze połączyć z białymi meblami lub frontami w odcieniu écru. Jeżeli zależy nam na niezachwianej elegancji biały marmur zestawmy z granatem i złotem. W takiej aranżacji możemy chociażby wykorzystać marmur na ścianie w połączeniu z ciemnoniebieską zabudową, czarnym blatem i złotymi dodatkami. W kuchni urządzonej w stylu industrialnym dobrze sprawdzi się wspomniane już zestawienie marmuru z cegłą, a w kuchni glamour…im więcej marmuru, tym lepiej! Tu również możemy biały marmur skonfrontować z granatem lub czernią. Marmurową biel możemy uzupełnić także dodatkami lub meblami w kolorze butelkowej zieleni – razem stworzą piękną bazę dla stylu botanicznego.

Jeżeli natomiast aranżacje z marmurem w roli głównej wydają nam się zbyt surowe, śmiało możemy ocieplić je drewnem. Drewno doda pomieszczeniu przytulności i sprawi, że marmur nie będzie już wydawać się tak nieprzystępny. Jednocześnie aranżacja zachowa swój elegancki charakter.

 

Impregnacja marmuru w kuchni

 

Jeżeli marzymy o marmurowym blacie czy backsplashu, zanim zaczniemy użytkować kuchnię, niezbędna będzie jego impregnacja. Specjalne środki do impregnacji marmuru zmniejszają jego chłonność i zabezpieczają przed powstawaniem trwałych śladów po takich produktach spożywczych jak m.in. ketchup, czerwone wino, kawa, olej, sok z buraków, sos sojowy itp. Impregnacja marmuru jest naprawdę prostym zabiegiem. Wszystko zależy oczywiście od wybranego impregnatu, jednak zazwyczaj cały proces ogranicza się do nałożenia środka na powierzchnię blatu przy pomocy ściereczki lub pędzla, ponownego przetarcia na sucho i odczekania od 12 do 24 h. Czasami wystarcza jedna warstwa zabezpieczająca, a niekiedy proceder należy powtórzyć.

 

Pochodzenie i rodzaje marmuru

 

Marmur to skała metamorficzna, czyli przeobrażona, której powstanie związane jest z przekształceniem się skał węglowych pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia. Poszczególne odmiany marmuru różnią się od siebie składem, ale i kolorystyką. Mogą mieć odcienie bieli, ale i szarości, żółci, błękitu, a nawet brązu czy czerni. W porównaniu z granitem marmur jest mniej wytrzymały i mniej mrozoodporny, a szybciej ulega ścieraniu i jest bardziej nasiąkliwy. Niemniej jednak istnieją odmiany odporne na bardzo wysokie i bardzo niskie temperatury.

Marmur rozróżnia się w oparciu o takie właściwości jak skład, miejsce powstania oraz wygląd:

  • skałą wyjściową marmuru kalcytowego jest czysty wapień,
  • skałą wyjściową dla marmuru dolomitowego są dolomity,
  • jeżeli skałą wyjściową danego marmuru były wapienie z domieszkami, jego nazwa najczęściej będzie powiązana z miejscem wydobycia, barwą czy domieszką.

 

Marmur włoski: biały kararyjski – idealnie biały

 

Najbardziej znanym na świecie marmurem jest karar. To szlachetna odmiana najwyższego gatunku pochodząca z kamieniołomu w Carrarze – mieście we Włoszech (stąd jego oryginalna nazwa bianco Carrara. We Włoszech marmur ten ukrywa się również pod nazwą bianco ordinario di Carrara). To materiał stosowany przede wszystkim w budownictwie, a także w rzeźbiarstwie. W marmurze z Carrary tworzyli najwybitniejsi rzeźbiarze. Wykonana jest z niego chociażby Pieta, Dawid czy Madonna z Brugi Michała Anioła. W karrarze rzeźbili też m.in. Bernini czy Brunelleschi. Co ciekaw,e z marmuru kararyjskiego wykonana została jedna z najznamienitszych rzeźb religijnych XIX-wiecznej Warszawy. Swoje dzieło „Chrystus w grobie” Tomasz Sosnowski ofiarował do tamtejszego kościoła ojców Karmelitów. O jego sławie świadczy chociażby opis rzeźby umieszczony w „Lalce” Bolesława Prusa [zob.: M. Nitka, Semantyka marmuru w teorii i praktyce polskiej rzeźby sakralnej w drugiej połowie XIXw, „Sacrum et Decorum”, nr 13 (2020), s 39].

Innym znanym na całym świecie marmurem wydobywanym w Carrarze jest calacatta. Czym różni się od bianco carrara? Calacatta ma wyraźne unerwienie na białym tle w odcieniach od szarego poprzez niebieskie aż po złote. Obie odmiany tego włoskiego marmuru świetnie nadają się chociażby na schody wewnętrzne.

 

Polskie marmury

 

Polskie marmury wydobywa się przede wszystkim w Sudetach: w okolicach Głuchołazów, Kłodzka, Kamiennej Góry czy Stronia Śląskiego. Dzieli się je pod względem kolorystyki. Wyróżniamy marmury:

  • białe,
  • zielone,
  • błękitne,
  • szare.

Najpopularniejsze odmiany marmurów polskich to:

  • Marianna Biała – to marmur o wysokiej twardości i dobrej polerności, wykorzystywany do wytwarzania rzeźb, stołów, świeczników. Elementy dekoracyjne wykonane z Białej Marianny znajdziemy m.in. w budynku sejmu czy w Filharmonii Narodowej,
  • Marmur Sławniowice – występuje w gminie Głuchołazy (woj. opolskie), cechuje go niejednolita kolorystyka: biała, szaro-różowa, szaro-niebieskawa, żółto-szara. Wykorzystuje się go do produkcji płyt okładzinowych i nagrobków.
  • Marmur z Rogóżki – wydobywany w okolicach złóż Marianny Białej już od XVIII wieku aż do lat 90. minionego stulecia. Występuje w kolorze białym, biało-niebieskawym, szaro-zielonkawym, biało-szarym i żółto-szarym. Wykonywano z niego dekoracje do miejscowych kościołów.
  • Marmury wojcieszowskie – zlokalizowane z górach Kaczawskich, niedaleko Wojcieszowa (woj. dolnośląskie). Mają kolor: biały, biało-szary, czasem niebieskawy i krystaliczną strukturę. Znajdują zastosowanie przy produkcji grysów budowlanych, lastriko czy kamienia łamanego.
  • Morawica – tzw. marmur kielecki, to tak naprawdę skała wapienna wydobywana w Górach Świętokrzyskich. Charakteryzuje ją kremowa kolorystyka. Wykorzystywana jest w budownictwie i do wytwarzania elementów dekoracyjnych.

 

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/marmurowe-blaty-w-kuchni-co-trzeba-wiedziec-przed-zakupem-2411.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/marmury-do-kuchni-zalety-1195.html

 

Studio Bossi
Studio Bossi
Studio Eltop
Studio Eltop
Studio Kania
Studio Kania
Studio Mebel Styl
Studio Mebel Styl
Studio Meblox
Studio Meblox
Studio Mebros
Studio Mebros

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Jak właściwie konserwować kuchenne deski?


Dobrze jest, gdy do dyspozycji mamy kilka różnych rodzajów desek o...

Kolorowo pod stopami


Doskonale urządzona kuchnia to nie tylko perfekcyjnie zaprojektowane meble, dobrane z...

Wyczaruj jesienne przysmaki z nową płytą indukcyjną...


Jesień zachwyca pełnią smaków i kolorów. Zieleń ustępuje miejsca...