Minimalizm w kuchni
Kuchnia jest wnętrzem typowo użytkowym. W związku z tym gromadzimy w niej wiele różnorodnych przedmiotów, akcesoriów i zapasów, które mają nam ułatwić wykonywanie codziennych obowiązków. Jednak z czasem okazuje się, że zbyt wiele rzeczy lub przesadna dekoracyjność mogą utrudniać funkcjonowanie w kuchni, zamiast je ułatwiać. Wówczas warto poznać zasadę minimalizmu oraz postarać się wprowadzić ją także do swojego stylu życia i aranżacji.
Kuchnia miejscem pracy
Kuchnia to wnętrze, w którym nie tylko spędzamy czas z rodziną przy wspólnym stole lub rozpoczynamy dzień od aromatycznej kawy. Kuchnia to także miejsce pracy. Codzienne obowiązki związane z przygotowywaniem posiłków i sprzątaniem po nich wiążą się z używaniem wielu przedmiotów, akcesoriów i sprzętów kuchennych. W miarę upływu lat nieustannie ich przybywa i może pojawić się problem z wygodnym przechowywaniem. Natomiast duże znaczenie dla wygody pracy w kuchni ma to, by to co jest nam rzeczywiście potrzebne znajdowało się w zasięgu ręki. Receptą na zbyt dużą ilość wyposażenia jest metoda minimalizmu.
Minimalizm w kuchni
Minimalizm to metoda, którą można przełożyć na wiele aspektów życia codziennego. Może się odnosić zarówno do kwestii stylu aranżacyjnego, designu, ilości przechowywanych i użytkowanych przedmiotów, ale także do stylu życia. Aby wprowadzić w swojej kuchni minimalizm, należy rozpocząć od starannej selekcji wszystkich przedmiotów. Warto się zastanowić, które rzeczy używamy na co dzień, które rzadko, a których jednak wcale. Następnym krokiem jest segregacja, czyli usystematyzowanie przechowywanych rzeczy pod względem ich przeznaczenia oraz częstotliwości zastosowania. Należy pozostawić wyłącznie też rzeczy, które użytkujemy na co dzień. A te, które tylko okazjonalnie schować głębiej.
Minimalizm w kuchni a design
Zasada minimalizmu odnosi się także do kwestii estetycznych aranżacji kuchennej. Minimalizm związany jest ze stylem nowoczesnym, a także skandynawskim. Odzwierciedla prostotę form oraz przede wszystkim oszczędną dekoracyjność. Na kompozycje kolorystyczne zazwyczaj składają się barwy neutralne oraz ewentualnie subtelne pastele. Meble kuchenne powinny być proste i harmonijne, co przejawia się w gładkich powierzchniach frontów, braku dekorów, jednolitych kolorach, a także subtelnych uchwytach lub ich braku. Także wszelkie inne przedmioty znajdujące się w kuchni powinny mieć minimalistyczny design i funkcjonalny charakter. W minimalistycznej kuchni nie powinny się znajdować przedmioty, które nie mają swojego zastosowania na co dzień.