Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Podłoga w kuchni – jaką wybrać?

Porady

Podłoga w kuchni – jaką wybrać?

Ulubione0

Na to, jak w efekcie finalnym będzie prezentować się nasza kuchnia składa się wiele czynników. Kolory ścian, meble, dodatki, ale tak naprawdę dopełnieniem całości może okazać się podłoga! Ogrywa ona niezwykle ważną rolę – ważna jest nie tylko jej wytrzymałość, odporność i funkcjonalność, ale również (albo przede wszystkim) wygląd. To jej kolor, struktura, faktura będzie idealnym dopełnieniem lub totalnym niewypałem, który zniszczy nasz kuchenny design. Warto zastanowić się jaką podłogę widzielibyśmy w naszej kuchni i przemyśleć, czy wpasuje się w kuchenny klimat i czy spełni nasze wymagania dotyczące między innymi jakości.

Jaka powinna być podłoga w kuchni?


Podłoga w kuchni musi być wielozadaniowa. Powinna być przede wszystkim łatwa do utrzymania w czystości – jest to dość istotna kwestia w każdym domu, chyba że kuchnia pełni funkcję ozdoby – wtedy to nie ma aż takiego znaczenia. Po drugie – podłoga w kuchni musi być odporna na wilgoć – inaczej nie posłuży nam długo a każdy jej kontakt z wodą będzie się kończył katastrofą. W kuchni jak to w kuchni, gotujemy, często coś nam się wyleje – a podłoga nie jest po to, żeby się z nią obchodzić jak z jajkiem. Jeżeli w naszym domu mieszkają dzieci ważne jest, aby podłoga nie była śliska – łatwiej wtedy zapewnić dzieciom bezpieczeństwo. Oprócz stricte funkcjonalnych cech, podłoga w kuchni powinna być też ładna i pasować do reszty wystroju. Powinna być elementem dopełniającym całość oryginalnego designu naszej kuchni.

 

 

Jaki materiał?


Podłogi drewniane są piękne! Są przyjemne w dotyku, ładnie się prezentują, pasują niemalże do każdego wnętrza. Niestety, swoje kosztują a dodatkowo – są mało odporna na zmiany temperatury i wilgoć. Fani podłóg drewnianych uważają, że po zastosowaniu zabezpieczeń – np. lakierowaniu drewna podłoga służy im przez wiele lat bez żadnych uszkodzeń.

 

W kuchnię w stylu nowoczesnym idealnie wpasuje się podłoga z naturalnego kamienia i gresy. Polerowany gres jest ładny, powiększa i rozświetla przestrzeń. W podłodze istotne są wielkości elementów – im większe tym lepiej – unikniemy w ten sposób łatwo brudzących się fug.

 

Coraz większą popularnością cieszy się podłoga wykonana z betonu i pokryta wypolerowaną żywicą. Zaimpregnowana wykazuje ona dużą odporność mechaniczną i chemiczną. Tworzy jedną, ładną całość – bez fug i łączeń, które są najtrudniejsze do czyszczenia.

 

 

Trudny wybór


Wybór podłogi powinna być uzależniona od wyglądu kuchni ale też naszego stylu życia. Jeżeli rzadko korzystamy z kuchni możemy zdecydować się na dowolny materiał. Jeżeli natomiast mamy dużą rodzinę, dom jest pełen dzieci – tutaj już, nasz wybór nieco się zawęża. Ważne jest aby podłoga była łatwa do czyszczenia i nie była śliska – dobierzmy podłogę, która będzie ładnie wyglądać, ale też będzie 'przyjazna' do użytkowania.

Zobacz również

Jak wybrać dobre krzesło?

Jak wybrać dobre krzesło?

Krzesła to nieodłączny element stołu kuchennego Naprawdę trudno byłoby sobie wyobrazić...

Stary kredens w nowej kuchni

Stary kredens w nowej kuchni

Stare meble są modne! Aktualnie panuje moda na stare lub specjalnie postarzane (stylizowane)...
Komentarze (2)
2
Gość
Zuzanna
2016-08-01 09:13:22

Mi osobiście niesamowicie podobają się podłogi z kamienia. Szczególnie w jasnych kuchnia cudownie się prezentuje taki typ podłogi.

Gość
regina
2016-07-20 11:13:03

Ja u siebie mam połączenie drewna i płytek. Uważam, że takie rozwiązanie jest najlepsze. Drewno jest przyjemniejsze i lepiej się prezentuje, za to płytki ułożone w miejscu, gdzie znajduje się aneks kuchenny, to rozwiązanie bardzo praktyczne.

Twój komentarz
Ocena