Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Podłoga w kuchni – jaką wybrać?

Porady


Podłoga w kuchni – jaką wybrać?

Na to, jak w efekcie finalnym będzie prezentować się nasza kuchnia składa się wiele czynników. Kolory ścian, meble, dodatki, ale tak naprawdę dopełnieniem całości może okazać się podłoga! Ogrywa ona niezwykle ważną rolę – ważna jest nie tylko jej wytrzymałość, odporność i funkcjonalność, ale również (albo przede wszystkim) wygląd. To jej kolor, struktura, faktura będzie idealnym dopełnieniem lub totalnym niewypałem, który zniszczy nasz kuchenny design. Warto zastanowić się jaką podłogę widzielibyśmy w naszej kuchni i przemyśleć, czy wpasuje się w kuchenny klimat i czy spełni nasze wymagania dotyczące między innymi jakości.

Na zdjęciu: Studio Prestige

Jaka powinna być podłoga w kuchni?


Podłoga w kuchni musi być wielozadaniowa. Powinna być przede wszystkim łatwa do utrzymania w czystości – jest to dość istotna kwestia w każdym domu, chyba że kuchnia pełni funkcję ozdoby – wtedy to nie ma aż takiego znaczenia. Po drugie – podłoga w kuchni musi być odporna na wilgoć – inaczej nie posłuży nam długo a każdy jej kontakt z wodą będzie się kończył katastrofą. W kuchni jak to w kuchni, gotujemy, często coś nam się wyleje – a podłoga nie jest po to, żeby się z nią obchodzić jak z jajkiem. Jeżeli w naszym domu mieszkają dzieci ważne jest, aby podłoga nie była śliska – łatwiej wtedy zapewnić dzieciom bezpieczeństwo. Oprócz stricte funkcjonalnych cech, podłoga w kuchni powinna być też ładna i pasować do reszty wystroju. Powinna być elementem dopełniającym całość oryginalnego designu naszej kuchni.

 

 

Jaki materiał?


Podłogi drewniane są piękne! Są przyjemne w dotyku, ładnie się prezentują, pasują niemalże do każdego wnętrza. Niestety, swoje kosztują a dodatkowo – są mało odporna na zmiany temperatury i wilgoć. Fani podłóg drewnianych uważają, że po zastosowaniu zabezpieczeń – np. lakierowaniu drewna podłoga służy im przez wiele lat bez żadnych uszkodzeń.

 

W kuchnię w stylu nowoczesnym idealnie wpasuje się podłoga z naturalnego kamienia i gresy. Polerowany gres jest ładny, powiększa i rozświetla przestrzeń. W podłodze istotne są wielkości elementów – im większe tym lepiej – unikniemy w ten sposób łatwo brudzących się fug.

 

Coraz większą popularnością cieszy się podłoga wykonana z betonu i pokryta wypolerowaną żywicą. Zaimpregnowana wykazuje ona dużą odporność mechaniczną i chemiczną. Tworzy jedną, ładną całość – bez fug i łączeń, które są najtrudniejsze do czyszczenia.

 

 

Trudny wybór


Wybór podłogi powinna być uzależniona od wyglądu kuchni ale też naszego stylu życia. Jeżeli rzadko korzystamy z kuchni możemy zdecydować się na dowolny materiał. Jeżeli natomiast mamy dużą rodzinę, dom jest pełen dzieci – tutaj już, nasz wybór nieco się zawęża. Ważne jest aby podłoga była łatwa do czyszczenia i nie była śliska – dobierzmy podłogę, która będzie ładnie wyglądać, ale też będzie 'przyjazna' do użytkowania.

Komentarze


4.50/5 2 2
4
regina

Ja u siebie mam połączenie drewna i płytek. Uważam, że takie rozwiązanie jest najlepsze. Drewno jest przyjemniejsze i lepiej się prezentuje, za to płytki ułożone w miejscu, gdzie znajduje się aneks kuchenny, to rozwiązanie bardzo praktyczne.


5
Zuzanna

Mi osobiście niesamowicie podobają się podłogi z kamienia. Szczególnie w jasnych kuchnia cudownie się prezentuje taki typ podłogi.

Zobacz również


Kumulacja promocji Franke!


Przełom roku to doskonały czas na postanowienia i zmiany– chociażby te dotyczące...

Zamknij smaki i aromaty! Czyli jak przechowywać przyprawy?


Przyprawy są jak kropka nad „i", zwieńczenie kulinarnego dzieła. Dopełniają smaku,...

Jak wybrać odpowiednią suszarkę do naczyń?


Zmywarki do naczyń na dobre zadomowiły się we współczesnych kuchniach i właściwie...