Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Podłoga w kuchni – jaką wybrać?

Porady


Podłoga w kuchni – jaką wybrać?

Na to, jak w efekcie finalnym będzie prezentować się nasza kuchnia składa się wiele czynników. Kolory ścian, meble, dodatki, ale tak naprawdę dopełnieniem całości może okazać się podłoga! Ogrywa ona niezwykle ważną rolę – ważna jest nie tylko jej wytrzymałość, odporność i funkcjonalność, ale również (albo przede wszystkim) wygląd. To jej kolor, struktura, faktura będzie idealnym dopełnieniem lub totalnym niewypałem, który zniszczy nasz kuchenny design. Warto zastanowić się jaką podłogę widzielibyśmy w naszej kuchni i przemyśleć, czy wpasuje się w kuchenny klimat i czy spełni nasze wymagania dotyczące między innymi jakości.

Na zdjęciu: Studio Prestige

Jaka powinna być podłoga w kuchni?


Podłoga w kuchni musi być wielozadaniowa. Powinna być przede wszystkim łatwa do utrzymania w czystości – jest to dość istotna kwestia w każdym domu, chyba że kuchnia pełni funkcję ozdoby – wtedy to nie ma aż takiego znaczenia. Po drugie – podłoga w kuchni musi być odporna na wilgoć – inaczej nie posłuży nam długo a każdy jej kontakt z wodą będzie się kończył katastrofą. W kuchni jak to w kuchni, gotujemy, często coś nam się wyleje – a podłoga nie jest po to, żeby się z nią obchodzić jak z jajkiem. Jeżeli w naszym domu mieszkają dzieci ważne jest, aby podłoga nie była śliska – łatwiej wtedy zapewnić dzieciom bezpieczeństwo. Oprócz stricte funkcjonalnych cech, podłoga w kuchni powinna być też ładna i pasować do reszty wystroju. Powinna być elementem dopełniającym całość oryginalnego designu naszej kuchni.

 

 

Jaki materiał?


Podłogi drewniane są piękne! Są przyjemne w dotyku, ładnie się prezentują, pasują niemalże do każdego wnętrza. Niestety, swoje kosztują a dodatkowo – są mało odporna na zmiany temperatury i wilgoć. Fani podłóg drewnianych uważają, że po zastosowaniu zabezpieczeń – np. lakierowaniu drewna podłoga służy im przez wiele lat bez żadnych uszkodzeń.

 

W kuchnię w stylu nowoczesnym idealnie wpasuje się podłoga z naturalnego kamienia i gresy. Polerowany gres jest ładny, powiększa i rozświetla przestrzeń. W podłodze istotne są wielkości elementów – im większe tym lepiej – unikniemy w ten sposób łatwo brudzących się fug.

 

Coraz większą popularnością cieszy się podłoga wykonana z betonu i pokryta wypolerowaną żywicą. Zaimpregnowana wykazuje ona dużą odporność mechaniczną i chemiczną. Tworzy jedną, ładną całość – bez fug i łączeń, które są najtrudniejsze do czyszczenia.

 

 

Trudny wybór


Wybór podłogi powinna być uzależniona od wyglądu kuchni ale też naszego stylu życia. Jeżeli rzadko korzystamy z kuchni możemy zdecydować się na dowolny materiał. Jeżeli natomiast mamy dużą rodzinę, dom jest pełen dzieci – tutaj już, nasz wybór nieco się zawęża. Ważne jest aby podłoga była łatwa do czyszczenia i nie była śliska – dobierzmy podłogę, która będzie ładnie wyglądać, ale też będzie 'przyjazna' do użytkowania.

Komentarze


4.50/5 2 2
4
regina

Ja u siebie mam połączenie drewna i płytek. Uważam, że takie rozwiązanie jest najlepsze. Drewno jest przyjemniejsze i lepiej się prezentuje, za to płytki ułożone w miejscu, gdzie znajduje się aneks kuchenny, to rozwiązanie bardzo praktyczne.


5
Zuzanna

Mi osobiście niesamowicie podobają się podłogi z kamienia. Szczególnie w jasnych kuchnia cudownie się prezentuje taki typ podłogi.

Zobacz również


Dbaj o sprzęt AGD


Kupno dobrej jakości wyposażenie gospodarstwa domowego to połowa sukcesu. Aby wydane...

Pozmywane! Czyli jak wybrać dobrą zmywarkę


Mycie naczyń to jedna z najbardziej nielubianych domowych czynności. Możemy jednak...

Baczność! Wybieramy stojącą baterię zlewozmywakową


Piękna, funkcjonalna i modna. Stojąca bateria zlewozmywakowa to już właściwie...