Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Podłoga w kuchni – jaką wybrać?

Porady

Podłoga w kuchni – jaką wybrać?

Ulubione0

Na to, jak w efekcie finalnym będzie prezentować się nasza kuchnia składa się wiele czynników. Kolory ścian, meble, dodatki, ale tak naprawdę dopełnieniem całości może okazać się podłoga! Ogrywa ona niezwykle ważną rolę – ważna jest nie tylko jej wytrzymałość, odporność i funkcjonalność, ale również (albo przede wszystkim) wygląd. To jej kolor, struktura, faktura będzie idealnym dopełnieniem lub totalnym niewypałem, który zniszczy nasz kuchenny design. Warto zastanowić się jaką podłogę widzielibyśmy w naszej kuchni i przemyśleć, czy wpasuje się w kuchenny klimat i czy spełni nasze wymagania dotyczące między innymi jakości.

Jaka powinna być podłoga w kuchni?


Podłoga w kuchni musi być wielozadaniowa. Powinna być przede wszystkim łatwa do utrzymania w czystości – jest to dość istotna kwestia w każdym domu, chyba że kuchnia pełni funkcję ozdoby – wtedy to nie ma aż takiego znaczenia. Po drugie – podłoga w kuchni musi być odporna na wilgoć – inaczej nie posłuży nam długo a każdy jej kontakt z wodą będzie się kończył katastrofą. W kuchni jak to w kuchni, gotujemy, często coś nam się wyleje – a podłoga nie jest po to, żeby się z nią obchodzić jak z jajkiem. Jeżeli w naszym domu mieszkają dzieci ważne jest, aby podłoga nie była śliska – łatwiej wtedy zapewnić dzieciom bezpieczeństwo. Oprócz stricte funkcjonalnych cech, podłoga w kuchni powinna być też ładna i pasować do reszty wystroju. Powinna być elementem dopełniającym całość oryginalnego designu naszej kuchni.

 

 

Jaki materiał?


Podłogi drewniane są piękne! Są przyjemne w dotyku, ładnie się prezentują, pasują niemalże do każdego wnętrza. Niestety, swoje kosztują a dodatkowo – są mało odporna na zmiany temperatury i wilgoć. Fani podłóg drewnianych uważają, że po zastosowaniu zabezpieczeń – np. lakierowaniu drewna podłoga służy im przez wiele lat bez żadnych uszkodzeń.

 

W kuchnię w stylu nowoczesnym idealnie wpasuje się podłoga z naturalnego kamienia i gresy. Polerowany gres jest ładny, powiększa i rozświetla przestrzeń. W podłodze istotne są wielkości elementów – im większe tym lepiej – unikniemy w ten sposób łatwo brudzących się fug.

 

Coraz większą popularnością cieszy się podłoga wykonana z betonu i pokryta wypolerowaną żywicą. Zaimpregnowana wykazuje ona dużą odporność mechaniczną i chemiczną. Tworzy jedną, ładną całość – bez fug i łączeń, które są najtrudniejsze do czyszczenia.

 

 

Trudny wybór


Wybór podłogi powinna być uzależniona od wyglądu kuchni ale też naszego stylu życia. Jeżeli rzadko korzystamy z kuchni możemy zdecydować się na dowolny materiał. Jeżeli natomiast mamy dużą rodzinę, dom jest pełen dzieci – tutaj już, nasz wybór nieco się zawęża. Ważne jest aby podłoga była łatwa do czyszczenia i nie była śliska – dobierzmy podłogę, która będzie ładnie wyglądać, ale też będzie 'przyjazna' do użytkowania.

Zobacz również

Kuchnia bez szafek górnych

Kuchnia bez szafek górnych

Z perspektywy estetyki bez wątpienia można stwierdzić, iż kuchnia tej kategorii jest dużo...

Fornir w roli głównej. Kuchnia z pomysłem

Fornir w roli głównej. Kuchnia z pomysłem

Z forniru wykonywane są bardzo często fronty szafek kuchennych. Jest to skuteczne i praktyczne...
Komentarze (2)
2
Gość
Zuzanna
2016-08-01 09:13:22

Mi osobiście niesamowicie podobają się podłogi z kamienia. Szczególnie w jasnych kuchnia cudownie się prezentuje taki typ podłogi.

Gość
regina
2016-07-20 11:13:03

Ja u siebie mam połączenie drewna i płytek. Uważam, że takie rozwiązanie jest najlepsze. Drewno jest przyjemniejsze i lepiej się prezentuje, za to płytki ułożone w miejscu, gdzie znajduje się aneks kuchenny, to rozwiązanie bardzo praktyczne.

Twój komentarz
Ocena