Poznaj cienkie blaty kuchenne
Kuchnia w stylu nowoczesnym powinna prezentować się lekko i minimalistycznie. Dlatego w tego typu wnętrzach idealnie sprawdzają się cienkie blaty kompaktowe. Oczywiście, by poza tym, że będą estetyczne, mogły też być funkcjonalne, powinny być wykonane z trwałych materiałów. Z naszego poradnika dowiesz się, jak wybrać cienki blat do kuchni, który będzie piękny i praktyczny.
Najnowsze trendy: cienkie blaty kuchenne
Wygląd kuchennej zabudowy ma kluczowy wpływ na ogólny wystrój całego pomieszczenia. Jeżeli nasza kuchnia ma mieć minimalistyczny charakter, równie ważna, co wygląd i wykończenie frontów, będzie konstrukcja blatów. Chodzi tu o ich kształt, grubość oraz materiał, z jakiego będą one wykonane. Blat z reguły zajmuje dość sporą powierzchnię (dążymy w końcu do tego, by była ona jak największa), dlatego też od razu rzuca się w oczy. Właśnie z tego powodu właściwie dobrany pomaga nam stworzyć zharmonizowane wizualnie wnętrze. Rosnącą popularnością w ostatnim czasie cieszą się cienkie blaty. Tak jak wspomnieliśmy, są szczególnie częstym wyborem do nowoczesnych kuchni, w których prezentują się zjawiskowo. Ale czy taki blat jest trwały?
Jaki cienki jest blat slim?
Grubość standardowego blatu waha się pomiędzy 2,8 a 4 cm. Dlaczego? Z jednej strony wynika to z grubości materiału, z jakiego blaty robocze są wykonywane, z drugiej zaś taka grubość jest w stanie zagwarantować nam wytrzymałość materiału na różnego rodzaju obciążenia. Jest ona niezbędna, byśmy w blacie kuchennym swobodnie mogli osadzić płytę grzewczą czy chociażby zlewozmywak. Z kolei cienkie blaty będą miały nie więcej niż kilkanaście milimetrów grubości. Z reguły będzie to od 10 do 12 mm. By zatem były wytrzymałe, muszą być one wykonane z naprawdę trwałych materiałów.
Rodzaje cienkich blatów
Cienkie blaty kuchenne mogą być wykonane z różnych materiałów. Na rynku znajdziemy ultracienkie blaty zrobione z konglomeratów kwarcowych. Wytwarzane są one z materiałów naturalnych: kwarcu oraz granitu, a spoiwo stanowi w nich żywica poliestrowa. Innym typem są cienkie blaty, których rdzeń stanowią papiery melaminowane, prasowane w wysokiej temperaturze, pod wysokim ciśnieniem. Za spoiwo po raz kolejny służy tu żywica. Odpowiednia obróbka odchudzonych blatów sprawia, że są one niezwykle odporne na uszkodzenia, zarysowania, działanie wysokiej temperatury oraz wody, a także maksymalnie wytrzymałe.
Cienkie blaty kompaktowe – zastosowanie
Cienkie blaty, z uwagi na materiał oraz technologię wykonania, można stosować zarówno w kuchni, jak i w łazience. Monolit, jaki stanowi powierzchnia blatu, daje pewność co do jego wodoodporności. W kuchni z kolei nie musimy ograniczać się do wykorzystania ich jako typowych blatów roboczych. Cienkie blaty mogą pokryć także wyspę czy bar śniadaniowy. Możemy stworzyć z nich osobną ladę, a także wykorzystać je do pokrycia powierzchni pionowych. Cienkie blaty kuchenne z powodzeniem można wykorzystać do ozdobienia ściany, na przykład pomiędzy górną a dolną zabudową. Pokrywając ścianę i powierzchnię roboczą tym samym materiałem, w pomieszczeniu zyskamy harmonijny efekt.
Modernistyczny styl w pomieszczeniach
Cienkie blaty kuchenne to doskonały wybór również do otwartych kuchni. Monolityczne wzornictwo dodaje pomieszczeniu nowoczesnego wyglądu, a montaż cienkich blatów jest świetnym zabiegiem ku temu, by uzyskać taki efekt. Cienkie blaty pięknie prezentują się z frontami pozbawionymi uchwytów, które jeszcze bardziej podbijają jednolitą estetykę kuchni. Tym bardziej, że najwyższej klasy blaty kompaktowe posiadają rdzeń, który dopasowany jest pod względem kolorystycznym do zewnętrznej powierzchni blatu. Oznacza to, że blaty te będą wyjątkowo elegancko prezentować się nawet po zamontowaniu w nich na przykład podwieszanego zlewu. Dzięki takiemu rozwiązaniu blat możemy również frezować w głąb, co przynosi nam kolejne możliwości aranżacyjne, podobnie zresztą jak i wybór spomiędzy blatów strukturyzowanych i jednolitych – matowych.
Obróbka i łączenie cienkich blatów
A jak sprawa ma się od strony technicznej: czym przycinać i jak wykańczać cienkie blaty kuchenne? Blaty melaminowane nie wymagają stosowania dedykowanych narzędzi – do ich przycinania i obróbki możemy wykorzystać typowe narzędzia stolarskie. Po przycięciu blatu na dowolny rozmiar i kształt, jego brzegi możemy zeszlifować chociażby papierem ściernym, eliminując widoczność rzazu po pile, i wypolerować pastą polerską dla uwydatnienia rdzenia.
Montaż cienkich blatów roboczych
By nie dopuścić do ewentualnej możliwości paczenia się blatów, należy zwrócić szczególną uwagę na poprawny montaż cienkich blatów melaminowanych. Blat powinien bowiem zostać zamontowany w taki sposób, by zapewniony był mu obustronny dostęp powietrza. Cienki blat montuje się bezpośrednio na wieńcu szafki bądź też na specjalnym stelażu z płyty MDF, sklejki albo płyty wiórowej. Nie należy zaś stosować płyt podkładowych. Blat przyklejamy klejem montażowym.
Użytkowanie i pielęgnacja blatów melaminowanych
Cienkie blaty kompaktowe wykazują się dużą odpornością na wilgoć, jednak długotrwały kontakt z wodą może spowodować ich zniszczenie. By zachować jego oryginalny wygląd, nie należy również odstawiać bezpośrednio na blat gorących naczyń ani też stosować ostrych narzędzi na jego powierzchni. Podczas krojenia, korzystajmy więc z desek czy podkładek.
Czyszczenie cienkiego blatu kompaktowego jest naprawdę proste. Możemy tu zastosować miękką ściereczkę z mikrofibry, wodę i płyn do mycia naczyń.
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/gruby-blat-kuchenny-z-laminatu-wady-i-zalety-2995.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/3-cechy-idealnego-blatu-kuchennego-2698.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/aranzacje/blat-kuchenny-182.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/blat-w-kuchni-z-czego-powinien-byc-wykonany-1305.html
Jestem zdecydowanie za stylem delikatnym i nie przesadzonym. uważam, że lepiej mniej niż więcej. A cienki blat polecam jak najbardziej.
Dla tych co cenią sobie klasę i minimalizm cienki blat w kuchni to tzw. must have. Nie lubię jak cokolwiek jest przesadzone, blaty grube i wielkie jak dąb to już przeżytek, w nowoczesnej kuchni furorę robią właśnie cienkie. Można znalezc takie które są funkcjonalne i łatwe w utrzymaniu czystosci, wystarczy wlasnie przetrzec mikrofibrowa sciereczką. A to ze trzeba o niego dbac, coz, moim zdanuem na zadnym blacie kroic sie nie powinno ;)