Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Szynkowar – sprawdź, jak kupić najlepszy

Porady


Szynkowar – sprawdź, jak kupić najlepszy

Domowa szynka to nie tylko smaczna, ale także zdrowa alternatywa dla mięs, które możemy zakupić w supermarketach. Jednak dobry szynkowar daje nam możliwość przygotowywania znacznie większej liczby produktów – i co najlepsze – możemy to zrobić zgodnie z przepisem mamy czy babci albo z naszymi indywidualnymi preferencjami, eksperymentując na własną rękę. Dowiedz się, jak działa szynkowar, co możesz w nim przyrządzić i jak wybrać ten, który spełni Twoje oczekiwania.

Szynkowar – jak jest zbudowany i jak działa?

 

Szynkowar daje nam wiele możliwości w zakresie przygotowania wyrobów mięsnych, jednak sam jest dość prosty w budowie. W sklepach z akcesoriami kuchennymi spotkasz się z różnego rodzaju szynkowarami, jednak najpopularniejsze, klasyczne modele wyposażone są w:

  • pojemnik główny, do którego wkładamy mięso. Może być wyposażony w dodatkowy element separujący, dający nam możliwość przygotowania dwóch wyrobów jednocześnie,
  • pokrywkę z blokadą – na elemencie tym mocowana jest sprężynka. Pokrywka powinna posiadać specjalny otwór, w którym możemy umieścić termometr,
  • sprężynkę – zlokalizowaną pomiędzy powłoką dociskową a przykrywką,
  • powłokę dociskową – jej zadaniem jest dociskanie mięsa do dna naczynia, tak by osiągnęło ono zwartą konsystencję.

Działanie szynkowaru tak naprawdę wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy odpowiednio wcześniej zamarynowane mięso umieścić w specjalnym woreczku (przy parzeniu boczku, schabu czy szynki przydatna będzie także siatka wędliniarska). Woreczek stanowi warstwę oddzielającą mięso od ścianek naczynia, co sprawia, że po skończonym gotowaniu łatwiej nam jest wyciągnąć gotowy wyrób, a także umyć sam szynkowar. Mięso w worku wkładamy do pojemnika głównego, a następnie dociskamy je przy pomocy powłoki dociskowej, sprężynki i pokrywki. Teraz nas szynkowar umieszczamy w większym garnku, do którego wlewamy wodę. Jej poziom powinien sięgać ¾ wysokości szynkowaru. Korzystając z konkretnych przepisów – w zależności od rodzaju przyrządzanego mięsa – parzymy je odpowiednio długo, we właściwej mu temperaturze. Po upływie wskazanego czasu odstawiamy urządzenie do ostygnięcia, a następnie wstawiamy je do lodówki na 24 godziny. W tym czasie nasz wyrób powinien nabrać właściwej konsystencji. Co szczególnie ważne, mięso w szybkowarze parzymy, a nie gotujemy! Dlatego tak istotna jest kontrola temperatury – w żadnym wypadku nie powinna być ona wyższa niż 80-90 °C.

 

Co przygotujesz w szynkowarze?

 

W domowym zaciszu możesz przygotować wyroby, którymi zajadać będziesz się na co dzień, ale i zaserwujesz je gościom na przykład podczas rodzinnych uroczystości. Do najpopularniejszych mięs, które przyrządzane są w szynkowarze należą:

  • wędliny,
  • szynki: wieprzowe, drobiowe, konserwowe, peklowane,
  • kiełbasy,
  • boczek,
  • schab,
  • karkówka,
  • łopatka,
  • karczek,
  • rolady mięsne,
  • pasztety.

Przepisy Max Kuchnie

 

Co wziąć pod uwagę podczas zakupu szynkowaru?

 

Materiał wykonania

 

Zapewne, kiedy już wiesz, jak łatwo możesz przygotować mięsne wyroby w swoim domu, zastanawiasz się, jaki szynkowar wybrać. Nic dziwnego. Oferta szynkowarów jest szeroka i różnorodna. Urządzenia te mogą być wykonane z różnych materiałów: stali nierdzewnej, aluminium czy tworzywa sztucznego. Najtrwalszy i najbardziej odporny na wysokie temperatury będą oczywiście te zrobione ze stali szlachetnej. Szynkowar aluminiowy będzie mniej wytrzymały, nie będzie też nadawał się do mycia w zmywarce. Natomiast będzie szybko się nagrzewał. Urządzenie wykonane z tworzywa sztucznego z kolei będzie lekkie, a więc i łatwe w transporcie, a jednocześnie odporne na wysokie temperatury. Niemniej jednak będzie mało odporne na uszkodzenia mechaniczne. Jego również nie będziemy mogli myć w zmywarce.

 

Kształt

 

Możemy spotkać się z trzema kształtami, w których występują szynkowary. Urządzenia o kształcie walca są kompaktowe i najlepiej sprawdzają się do parzenia różnego rodzaju szynek. Szynkowar owalny w kuchni zajmie nieco więcej miejsca. Łatwiej nam jednak będzie umieścić w nim większy kawałek mięsa, bez konieczności krojenia go na mniejsze części. Szynkowar kwadratowy bądź też prostokątny umożliwia parzenie kilku mięs jednocześnie. Trudniej jednak zmieścić go do garnka.

 

Pojemność

 

Od pojemności szynkowaru zależy, ile kilogramów mięsa uda nam się w nim jednorazowo przygotować. W najmniejszych urządzeniach zmieścimy do 1 kg produktów, większe pomieszczą od 1 do 2 kg mięsa, a największe sprawdzą się w większych rodzinach i przy specjalnych okazjach. Ich wsad bowiem to 2-3kg.

Komentarze


5.00/5 5 5
5
Hania

Super przydatny artykuł. Dzięki niemu szynkowar już zakupiony :)


5
Jacek

Na szynkowar zdecydowałem się właśnie po zapoznaniu się z tym artykułem. Córka mi go dała do przeczytania. Polecam, bo się przydał :)


5
Gabryska

Czy warto mieć szynkowar w kuchni? ZDECYDOWANIE TAK!! Jesteśmy dosyć towarzyskim małżeństwem i często spotykamy się na weekendy ze znajomymi. Nasi mężowie są fanami grilla lub samemu przyrządzaniu pasztetów czy mięsa na obiad. W szynkowarze jest wiele opcji na przygotowanie wyrobów, więc chłopaki sobie eksperymentują. Pasztety, rolady czy szynki naprawdę super im wychodzą. Chłopaki też bardziej sobie chwalą te w kształcie owalnym i ze stali szlachetnej.


5
Maciej

Mam szynkowar owalny, bo sam lubię przyrządzać duże kawałki mięsa głównie na obiad lub pod zamówienie dla rodziny i znajomych. Fajna sprawa!


5
olusia

Uwielbiam wędlinki przyrządzone przez mojego chłopaka w szynkowarze. Mają świeży smak i pięknie pachną.

Zobacz również


Idziemy na zakupy – jaki nóż kupić?


Jakiego przedmiotu w kuchni używamy najczęściej? Noża! Bez względu na to, czy...

Dobra patelnia - jak kupować, żeby nie żałować?...


W każdej kuchni trudno by się było obejść bez naczyń. Służą nam do...

Herbata przechowana


Odpowiednie przechowywanie żywności, przypraw, a przede wszystkim herbaty to podstawa...