Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Czas na ciasto! Czyli jaki wałek wybrać?

Porady


Czas na ciasto! Czyli jaki wałek wybrać?

Zazwyczaj gadżety i urządzenia do kuchni kupujemy w dwóch celach – aby zaoszczędzić czas i gotowanie było przyjemniejsze. Nie ma w tym nic złego – skoro jest taka możliwość, to należy z niej korzystać! Jeżeli lubimy piec, stałym elementem naszej kuchni powinien być wałek do ciasta. Duży wybór, różne rodzaje – rynek oferuje nam wiele opcji – tym bardziej ciężko jest się zdecydować. Jaki wałek wybrać?

Drewniane wałki do ciasta

Najpopularniejsze są drewniane wałki do ciasta. Od wielu, wielu lat towarzyszą one kobietą podczas gotowania i pieczenia. Drewno jest materiałem ekologicznym, a do tego wykazuje właściwości antybakteryjne. Świetnie sprawdzają się w kuchni i dodatkowo są w dobrej cenie. Wprawdzie nie nadaje się do mycia w zmywarce (ze względu na materiał), ale mimo to jest bardzo lubiany. Przy zakupie, warto zwrócić uwagę, czy wałek został odpowiednio zakonserwowany – jeśli tak, to łatwiej będzie go nam utrzymać w czystości. Przed użyciem, najlepiej powierzchnię wałka posypać mąką – dzięki czemu ciasto nie będzie przywierać. Drewniany wałek bez problemu radzi sobie z rozwałkowaniem ciasta. Jest wygodny i niezwykle prosty w użyciu.


Stalowe wałki do ciasta

Wałki stalowe często używane są w restauracyjnych kuchniach. Są one pokryte specjalną powłoką, do której ciasto się nie przykleja. Tutaj, posypywanie wałka mąką nie jest konieczne – nic nie przywiera. Są łatwe w utrzymaniu w czystości. Dodatkowo, są sterylne i nie powstają na nich żadne ubytki – tak jak to się zdarza u drewnianych odpowiednikach. Można je myć w zmywarce i są wygodne w użyciu.


Silikonowe wałki do ciasta

Rynek oferuje również bardzo lekkie i ładnie wyglądające wałki, czyli wałki silikonowe. Ich lekkość sprawia, że praca z nimi staje się przyjemnością. Wałek sylikonowy zawiera specjalną powłokę, do której nie przywiera ciasto. Można je myć w zmywarce, bez obaw, że się zniszczą. Nie chłoną obcych zapachów i nie odbarwiają się. Dostępne są w wielu kolorach, dlatego możemy wybrać taki, który będzie pasował do wystroju naszej kuchni. Wałek silikonowy posada regulację uchwytów, dzięki czemu wałkowanie jest jeszcze bardziej przyjemne i wygodne.


Wałek z tworzywa sztucznego

Dostępne w różnych wzorach i kolorach. Są lekkie i łatwe do czyszczenia. Nadają się zarówno do mycia ręcznego jak i w zmywarce. Nie gromadzą bakterii i dodatkowo są dość tanie.


Wałek Ci się przyda!

Wałek do ciasta z pewnością przyda się w każdym domu. Bez względu na to, czy jesteś zapaloną panią domu, czy pieczesz tylko 'od święta' – musisz mieć dobry wałek, który pozwoli Ci się rozprawić z każdym ciastem! Najlepiej wybrać model, który posiada specjalną powłokę, do której ciasto nie będzie przywierać – wtedy praca z nim będzie przyjemniejsza.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Usmaż dobrze, czyli jak wybrać dobrą patelnię?


Czy zastanawiałeś się kiedyś, jakiego naczynia używasz najczęściej? Według nas, do...

Patelnia żeliwna nie taka straszna


Patelnie żeliwne, pomimo swoich zalet nie są zbyt chętnie używane. Być może ze...

Plastikowa, drewniana a może szklana? Czas poznać deski do...


Deska do krojenia jest niezwykle ważnym przyrządem w każdej kuchni. Praktycznie każda...