Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Czy drewniany blat nadaje się do kuchni?...

Porady

Czy drewniany blat nadaje się do kuchni? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości!

Ulubione1

Nie da się ukryć, że bardzo ważnym elementem każdej kuchni jest blat roboczy. To właśnie on umożliwia nam przygotowywanie posiłków oraz wiele innych kuchennych czynności. Ściągając gorący garnek z płyty grzewczej kładziemy go na blacie, nakładając obiad dla rodziny – robimy to wszystko przy naszym blacie. Jest to chyba najczęściej eksploatowany element mebli w kuchennym pomieszczeniu. Jednocześnie, jest on także narażony do liczne czynniki zewnętrzne – może się nam coś wylać, wysypać – ubrudzić, czy nawet uszkodzić blat. Aby nie dopuścić do czarnego scenariusza warto wybrać blat, który będzie trwały i dodatkowo, dobrze się prezentował. Dzisiaj bierzemy pod lupę blaty drewniane – czy warto się na niego zdecydować?

Drewno, czyli najbardziej wdzięczny materiał
Drewno jest cenione i bardzo popularne głównie ze względu na swoje właściwości. Odznacza się wysoką jakością, trwałością oraz fenomenalną prezencją. Najczęściej, drewno wykorzystywane jest do produkcji mebli oraz podłogi w kuchennych pomieszczeniach. Drewno zawsze dobrze się prezentuje – nadaje on kuchni nonszalancji i wrażenie luksusu. Bez względu na kolorystykę kuchennych pomieszczeń drewniane wykończenia lub blaty cieszą się ogromną popularnością. Jest to rozwiązanie, które dobrze się prezentuje zarówno w jasnych, jak i ciemnych aranżacjach. Drewno zawsze jest efektowne.

 

Z czego powinien być drewniany blat?
Blat blatowi nierówny, dlatego podczas wybierania drewnianego blatu do kuchni najlepiej nieco zagłębić się w ten temat. Drewniane blaty są najczęściej wykonywane z drewna pochodzącego z drzew liściastych – gatunków egzotycznych i krajowych. Blaty pochodzące z twardych gatunków drzew będą odporne na zarysowania i uderzenia, dlatego właśnie takie blaty powinniśmy brać pod uwagę. Drugą kwestią jest również kurczliwość blatu – zależny nam, aby blat nie zmieniał swojej objętości pod wpływem temperatury i wilgotności. Drewniany blat jest łatwy w obróbce, dlatego dopasujemy go do każdego wnętrza i bez problemu nadamy mu pożądany kształt.

 

Czy blat drewniany nadaje się do kuchni?
Jak już wcześniej wspominaliśmy, odporność blatu drewnianego uzależniona jest w dużej mierze od rodzaju drewna z którego jest zrobiony. Od jakości drewna będzie zależała podatność blatu na zarysowania, reakcje na kontakt z wysoką temperaturą czy uszkodzenia mechaniczne. Już na samym początku planowania wykonania lub kupna tego typu blatu należy wybrać odpowiedni gatunek drewna – aby blat posłużył nam jak najdłużej. Blaty z egzotycznych drzew są bardzo wysokiej jakości. Ich sekret tkwi w składzie – posiadają one duże ilości olejków oraz kwasu krzemowego, które nadają im stabilności i twardości. Blaty pochodzące z popularnych drzew często mogą okazać się mało odporne – co może skutkować pojawieniem się na ich powierzchni przebarwień oraz trwałych plam. Blat olejowany jest bardziej odporny niż lakierowany. Niestety, drewniane blaty mają to do siebie, że nie są plamoodporne, jednak impregnacja i prawidłowe użytkowanie sprawi, że będzie prezentował się dobrze przez wiele lat.

Zobacz również

Chodniczek w kuchni – hit czy kit?

Chodniczek w kuchni – hit czy kit?

Odmiennie niż wszędzie indziej Tkanina na powierzchnię podłogową w kuchni nie uchodzi na...

Fronty do kuchni – lepszy mat czy połysk?

Fronty do kuchni – lepszy mat czy połysk?

Kuchnia której nie trzeba sprzątać nie istnieje! Bez względu na to, czy zdecydujemy się na...
Komentarze (1)
1
Gość
Dorota
2017-06-23 11:23:02

U mnie w kuchni jest drewniany i faktycznie trochę kosztował, ale jego jakość rekompensuje wszstko. Już sporo razy coś wylałam, uderzyłam, czy przerysowałam czymś ostrym, a blat nadal jak nowy :))

Twój komentarz
Ocena