Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Jak powinniśmy się obchodzić z drewnianym...

Porady

Jak powinniśmy się obchodzić z drewnianym blatem w kuchni?

Ulubione1

Blat w kuchni odgrywa bardzo ważną rolę. To właśnie on w głównej mierze wpływa na finalny efekt oraz odbiór naszego kuchennego pomieszczenia. Musi być nie tylko ładny i dobrze się prezentować – powinien być również funkcjonalny i odporny. Blat kuchenny cały czas ma kontakt z żywnością, dlatego powinien być łatwy do utrzymania w czystości. Oprócz tego, narażony jest na kontakt z wodą, wysokimi temperaturami, dlatego powinien wykazywać się odpowiednią trwałością. Blat w kuchni jest bardzo często eksploatowany i narażony na różnego typu uszkodzenia, dlatego jakość materiału jest tutaj kluczowa i może bezpośrednio wpłynąć na zadowolenie podczas jego użytkowania.

Drewniany blat – czyli klasyka sama w sobie
W wielu przypadkach drewno kojarzy nam się z elegancją i prestiżem. Ten wyjątkowy materiał ociepla pomieszczenie, a dodatkowo dodaje mu klasy. Drewno prezentuje się wręcz fenomenalnie. Piękny wygląd to jednak nie wszystko. Dobry kuchenny blat powinien być odporny na wysoką temperaturę, wilgoć, parę wodną i ścieranie. Blat drewniany może spełnić nasze wszystkie wymagania, jednak wiąże się to z wyborem modelu dobrej jakości i twardości. Najlepsze krajowe gatunki, na które powinniśmy się skusić to buk, jesion lub dąb. Jeżeli chodzi o gatunki zagraniczne to warto wziąć pod uwagę mahoń, iroko, teak, ipe czy merbau. Zagraniczne gatunki drzew ze względu na strefę klimatyczną, z której pochodzą są one twardsze, trwalsze i lepiej znoszą wilgoć oraz wysokie temperatury niż nasze rodzime gatunki drzew.

 

Blat drewniany – do jakiej kuchni?
Jak już pisaliśmy wcześniej, blat drewniany to klasa sama w sobie. Ociepli każde wnętrze i w niemalże każdej aranżacji wygląda pięknie. Jest idealnym dopełnieniem zarówno w nowoczesnej, minimalistycznej kuchni, jak i takiej, która urządzona jest w stylu rustykalnym. Sprawdzi się także w klasycznych kuchniach czy tradycyjnych. Kluczową rolę będzie odgrywać tutaj odcień drewna – należy go dobrać tak, aby pasował do kuchennej aranżacji.

 

Jak powinniśmy dbać o drewniany blat?
Drewno to drewno, dlatego trzeba o nie odpowiednio dbać. Drewniany blat w kuchni pozostawiony sam sobie może niezbyt długo nam posłużyć, dlatego bardzo istotna jest jego pielęgnacja. Przede wszystkim średnio dwa razy w roku musimy poddać nasz blat olejowaniu. Zabieg ten wpływa bezpośrednio na chłonięcie przez drewno wilgoci, dlatego jest tak istotny. Jeżeli posiadamy drewniany blat, musimy pamiętać, aby wszystkie zabrudzenia czyścić na bieżąco. Bardzo ważne jest, aby zanieczyszczenia nie wniknęły w strukturę blatu. Jeżeli zdarzy nam się na drewnianym blacie postawić gorący garnek, to śladu możemy pozbyć się za pomocą papieru ściernego. Po takim zabiegu powierzchnię należy pokryć olejem. Powierzchnię blatu z drewna możemy systematycznie odświeżać i cały czas cieszyć się jego pięknym wyglądem, a także dużą trwałością.

Zobacz również

Kuchnia dla niepełnosprawnych

Kuchnia dla niepełnosprawnych

Ważne minimum Najważniejszą zasadą urządzania kuchni dla osób niepełnosprawnych jest...

Ekologiczne spojrzenie na kuchnię

Ekologiczne spojrzenie na kuchnię

Eko działania rozpocznij w domu Tak naprawdę w naszych domach jest milion rzeczy, dzięki którym...
Komentarze (1)
1
Gość
Sabina
2017-03-28 15:06:30

Przyznam, że sama mam drewniany blat, jednak nie dbam o niego szczególnie. Już 2 lata minęło i jeszcze nie poddawałam go olejowaniu. Staram się tylko nie moczyć go za dużo wodą i wszystko jest okej ;)

Twój komentarz
Ocena