Czy drewniany blat w kuchni to dobry pomysł?
Blaty kuchenne odgrywają istotną rolę w każdej kuchni. To na nich wykonujemy wszelkie kuchenne czynności – takie jak krojenie czy przygotowywanie posiłków. Blat jest również ulubionym miejscem do stawiania gorących garnków. Niejednokrotnie zdarzy nam się coś wylać, ubrudzić. Wysoki stopień użytkowania, narażenie na wszelkie uszkodzenia – blat kuchenny musi być bardzo trwały i do tego ładny! Dziś przyjrzymy się bliżej blatom drewnianym. Czy warto zdecydować się na blat z drewna? Jakie są jego wady i zalety?
Drewno – materiał wykorzystywany prawie wszędzie
Drewno jest wdzięcznym materiałem, który jest wykorzystywany niemalże wszędzie! Cenione za uniwersalne cechy i wysoką jakość. Zazwyczaj wykorzystywane do produkcji mebli lub podłogi w naszej kuchni. Świetnie się prezentuje – nadaje kuchni wrażenie luksusu. Drewniane wykończenia lub blaty cieszą się ogromną popularnością. Wiele ludzi decyduje się na jasną kuchnię z drewnianym blatem – całość prezentuje się niezwykle efektownie.
Drewniany blat, z jakiego drzewa?
Blaty najczęściej wykonane są z drewna drzew liściastych, zarówno gatunków rodzimych jak i egzotycznych. Jego cena, jest uzależniona od gatunku. Blaty z twardych gatunków są odporne na wszelkie uderzenia czy zarysowania. Istotna jest również mała kurczliwość, aby blat nie zmieniał objętości pod wpływem zmian temperatury czy wilgotności. Drewno to naturalny, ekologiczny materiał, który jest bardzo przyjemny w dotyku. Jest łatwy w obróbce – bez problemu nadamy mu dowolny kształt. Sprawia, że nasza kuchnia nabiera ciepłego i przytulnego klimatu.
Odporność blatu z drewna
Odporność blatu drewnianego uzależniona jest od rodzaju drewna. Podatność na zarysowania, wysoką temperaturę i uszkodzenia mechaniczne – wszystko zależy od jakości drewna. Wybierając odpowiedni gatunek drewna możemy mieć pewność, że nas nie zawiedzie. Blaty z drewna egzotycznego są bardzo wysokiej jakości. Zawierają spore ilości olejków oraz kwasu krzemowego, dzięki czemu są twarde i stabilne. Blaty wykonywane z popularnych drzew mogą okazać się mało odporne na wysokie temperatury. Pozostawienie gorących naczyń na blacie może skutkować przebarwieniami i trwałymi plamami, których nie da się usunąć. Blat olejowany wykazuje większą odporność na wysokie temperatury niż lakierowany. Jeżeli chodzi o podatność na plamy, to blat drewniany nie jest na nie odporny. Jeżeli chcemy zwiększyć jego ochronę należy go odpowiednio zabezpieczyć. Na blacie drewnianym w kuchni nie powinno się kroić – łatwo tutaj o zarysowania. Co pół roku należy impregnować drewno – lakierować lub pokrywać olejem, aby zwiększyć jego odporność na wilgoć i inne czynniki zewnętrzne.
Drewniany blat do każdej kuchni
Drewniane blaty w kuchni cieszą się dużą popularnością. Pasują praktycznie do każdego wystroju i nadaje kuchni charakteru. Warto jednak zdecydować się na blaty z drzewa dobrej jakości. Musimy pamiętać, że drewniany blat będzie wymagał od nas pielęgnacji – szlifowania i lakierowania/olejowania.