Czy warto kupić mikser stacjonarny?
Kuchnia jest miejscem, w którym znajduje się najwięcej sprzętów AGD. Pomagają nam w pieczeniu, gotowaniu, a nawet zmywaniu. Dzięki nim, wszystkie kuchenne obowiązki przebiegają szybciej i 'łagodniej'. Nasze babcie musiały wszystko robić ręcznie – począwszy od gotowania, przez pieczenie na zmywaniu kończąc. Dziś mamy o wiele łatwiej, a przygotowanie ciasta nie trwa pół dnia. Wystarczy zaopatrzyć się w mikser stacjonarny, a on ubije, wymiesza i prawie wszystko zrobi za nas.
Lepsza wersja miksera
Mikser stacjonarny – inaczej stojący, jest urządzeniem zbudowanym z podstawy, do której podłączony jest korpus z różnymi końcówkami. Działa on na innej zasadzie, niż mikser ręczny. Nie trzeba 'nadzorować' pracy urządzenia – stacją roboczą jest misa wraz z podstawą. Mikser stojący to bardzo wydajne urządzenie – moc niektórych modeli może sięgać do 1000 W. Co to oznacza w praktyce? Większa moc urządzenia sprawia, że ciasto jest gotowe znacznie szybciej. W ten sposób możemy zaoszczędzić czas oraz pobór energii.
Mikser stacjonarny to urządzenie, które wyposażone zostało w regulację poziomów prędkości. Dzięki temu, możemy dopasować prędkość mieszania do rodzaju ciasta. Modele dostępne na rynku mogą różnić się wielkością misy. Jaki wybrać? Rozmiar misy (a tym samym, całego urządzenia) powinniśmy dostosować do naszych potrzeb oraz liczby domowników. Jeśli mamy dużą rodzinę, to wiadomo, że większa misa będzie wygodniejsza.
Mikser stacjonarny – co należy wiedzieć?
Decydując się na zakup, jakiegokolwiek sprzętu – w tym miksera, warto zwrócić uwagę na kilka, bardzo ważnych kwestii. Nie powinniśmy wybierać pochopnie – sugerując się kuszącą ceną czy dodatkowymi końcówkami. Warto podejść do całego tematu rozsądnie – w ten sposób unikniemy rozczarowania i wybierzemy model, który będzie nam służył przez lata.
Moc urządzenia
Moc miksera stacjonarnego będzie bezpośrednio wpływać na jego wydajność. Wyższa moc urządzenia zapewni jego szybszą pracę, a więc i ciasto będzie szybciej gotowe.
Hałas
Nie bez znaczenia, jest też hałas, jaką wytwarza mikser. Wiele osób w ogóle nie przywiązuje do tego uwagi, a później – podczas pierwszego użycia, okazuje się, że mikser uniemożliwia pracę pozostałych domowników. Warto więc wybierać urządzenie, którego głośność pracy oscyluje w granicach 65 dB(A).
Wykonanie
Wygląd, to ostatnia kwestia, na którą powinniśmy zwrócić uwagę. Chodzi o to, aby przyjrzeć się wykonaniu. Ważne jest estetyka oraz precyzja wykończenia – jeśli będzie 'byle jaka' to darujmy sobie kupno takie sprzętu.
Mikser to urządzenie, które znacznie przyspieszy proces przygotowywania ciast. Dzięki wymiennym końcówkom, możemy dopasować rodzaj mieszadła do typu ciasta.
Mikser stacjonarny wprawdzie zajmuje więcej miejsca, niż mikser ręczny, jednak podczas pracy nie wymaga naszej ingerencji – sam radzi sobie z mieszaniem. Dodatkowo, jest urządzeniem o większej mocy, dlatego też pomoże nam przygotować cięższe ciasta i masy.
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/dlaczego-warto-zainwestowac-w-mikser-stacjonarny-2026.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/mikser-stacjonarny-czy-warto-w-niego-jeszcze-inwestowac-2097.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/przydatne-w-kuchni-sprzety-agd-2945.html