Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Pleśń w lodówce - jak się jej pozbyć?

Porady


Pleśń w lodówce - jak się jej pozbyć?

Pleśń w lodówce może przytrafić się każdemu, nawet perfekcyjnej pani domu. Wystarczy, że nie zauważymy, że na którymś z produktów, który do niej włożyliśmy, znajdują się zaczątki grzybów, by na mającej z nim styczność żywności, również zaczęła rozwijać się pleśń. Co gorsze, czasami naprawdę trudno jest nam skutecznie pozbyć się pleśni z lodówki. Jak raz na zawsze usunąć pleśń z naszej lodówki i jak zapobiegać jej powstawaniu?

Czarna pleśń w lodówce - przyczyny powstawania

 

Czarna pleśń to specyficzna odmiana grzyba, która zazwyczaj pojawia się w różnych zakamarkach. W lodówce najczęściej możemy spotkać się z nią na uszczelkach. Czarna pleśń jest szczególnie niebezpieczna dla naszego zdrowia, a jej zarodniki mogą stać się przyczyną poważnych zatruć i innych nieprzyjemnych dolegliwości. Dodatkowo jej wdychanie może wywołać poważne choroby płuc. To szczególnie istotne, by pozbyć się jej maksymalnie szybko. Walkę z nią rozpocznij od razu, gdy tylko zauważysz pierwsze zarodniki. Im dłużej będziesz zwlekać, tym pozbycie się czarnej pleśni z lodówki będzie trudniejsze.

 

Jak usunąć pleśń z lodówki?

 

Pierwszym krokiem do zlikwidowania pleśni, która pojawiła się w lodówce, jest natychmiastowe pozbycie się spleśniałych produktów. Ważne jest też dokładne sprawdzenie żywności, która znajdowała się w ich pobliżu. Koniecznym jest również umycie półki, na której przechowywaliśmy zepsute jedzenie. Kiedy jednak, mimo powyższych działań, za jakiś czas pleśń znów pojawia się w naszej lodówce, musimy sięgnąć po bardziej stanowcze rozwiązania. Jednym z nich jest umycie lodówki – zarówno na zewnątrz, jak i w środku – bez pomijania jakichkolwiek elementów. Szczególną wagę należy przyłożyć do dokładnego oczyszczenia uszczelek i wszystkich innych zakamarków w obu komorach lodówki. Możesz wykorzystać do tego ocet i sodę oczyszczoną, które dodatkowo zdezynfekują czyszczone powierzchnie. Octu nie powinno się jednak stosować w przypadku uszczelek, które mogą pod jego wpływem ulec nadmiernemu wysuszeniu i zacząć kruszeć. Tutaj znacznie lepszym rozwiązaniem będzie soda i płyn do mycia naczyń. Równie istotne, co umycie całego wyposażenia lodówki, jest jego właściwe osuszenie. Dopiero, gdy poszczególne elementy są idealnie suche, możesz z powrotem umiejscowić je w lodówce.

 

Odkażanie lodówki - czy konieczne?

 

Odkażenie lodówki to kolejny dobry sposób na pozbycie się z niej pleśni „recydywistki”. W sklepach bez trudu znajdziesz środki czystości, które dedykowane są dezynfekcji lodówki, ale możesz też śmiało skorzystać z bardziej ekologicznych i ekonomicznych rozwiązań. Wystarczy wykorzystać do tego wspomniany już ocet lub wysokoprocentowy alkohol (minimum 60-procentowy). Jedyne, co musisz zrobić, to przetrzeć środek lodówki miękką ściereczką namoczoną w mieszaninie wody z octem bądź też w alkoholu. Newralgicznym miejscem, w którym lubi gromadzić się wilgoć, a więc i powstawać pleśń, są okolice odpływu. Ważne jest również, by podczas dezynfekcji nie pominąć półek ani szuflad na owoce i warzywa. To tu najczęściej znajdują się ogniska zarodników pleśni. Warto też pamiętać o odkażeniu pojemników, w których przechowywaliśmy spleśniałą żywność. Możesz je na przykład wyparzyć we wrzątku.

 

Jak nie dopuścić do powstawania pleśni w lodówce?

 

Najprostszym sposobem, dzięki któremu skutecznie ograniczysz częstotliwość pojawiania się w Twojej lodówce pleśni, jest zapobieganie dostawaniu się do jej wnętrza nadmiernych ilości ciepłego powietrza. Dzięki temu temperatura w komorze chłodzenia nie będzie się zbytnio podnosić, a więc nie będzie pojawiać się w niej szkodząca żywności wilgoć. W tym celu sprawdź szczelność wszystkich uszczelek i ogranicz czas, w którym drzwi lodówki pozostają otwarte. Na bieżąco też rób przegląd zawartości swojej lodówki. Szybko pozbywaj się nawet lekko nadpsutych produktów. Nadgniłe warzywa i owoce czy chociażby te pęknięte to potencjalne miejsce pojawienia się pleśni. Istotne jest także to, by do lodówki nie wkładać mokrych produktów lub zbyt ciepłych potraw. Każdy nadmiar wilgoci jest niewskazany.

Komentarze


5.00/5 5 5
5
Patryk70

Idealny artykuł!


5
Elwira

Wiadomości zawarte w artykule uważam, że są bardzo pomocne w codziennym życiu. Pleśń to nic przyjemnego!


5
Igor

Świetne informacje przydatne w życiu.


5
Marzena

Kiedyś mąż zostawił spleśniałą cebulę. Zapach nie był przyjemny. Oczywiście to ja byłam odpowiedzialna za zrobienie porządku. Ehhh nigdy więcej.....używałam na początku octu do przetarcia półek, a potem jeszcze poprawiłam najbardziej zabrudzone miejsce alkoholem.


5
Miroslawa

Pleśń w lodówce nie jest łatwa do usunięcia. Wiem coś o tym. Stosowałam chyba już wszystko. Fajnie, że max kuchnie ma dział z artykułami. Są mega pomocne.

Zobacz również


Lodówka low frost – wady i zalety


Rozmrażanie lodówki…, kto przeżył choć raz, ten wie, jak bardzo...

Parownica do sprzątania kuchni – zalety


Masz dość zniszczonych dłoni od ciągłego szorowania kuchennych podłóg? Jesteś...

Misja kupujemy lodówkę – na warto zwrócić uwagę?


Kuchnia niewątpliwie jest sercem domu, a sercem kuchni zdecydowanie jest... lodówka!...