Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Gdzie co rozmieścić, czyli jak zadbać o...

Porady

Gdzie co rozmieścić, czyli jak zadbać o kuchenny porządek

Ulubione0

By w pomieszczeniu kuchennego przeznaczenia funkcjonowało nam się sprawnie oraz wygodnie, konieczne jest zaplanowanie właściwego wystroju urządzanego wnętrza tak, aby można było mówić o ergonomii zestawionej z komfortem. Przejawem połączenia praktyczności z tak pożądanym w kuchni porządkiem jest właściwa organizacja przestrzeni w zabudowie meblowej.

Sztućce na swoim miejscu
Niesamowicie ważne okazuje się w codziennym korzystaniu z lokum kuchennego, aby te akcesoria, które służą nam regularnie móc mieć zawsze pod ręką. Gdy gotujemy, jemy czy pieczemy nie ma mowy o tym, aby tracić niepotrzebnie czas na poszukiwanie takich drobiazgów jak chociażby sztućce, odrywając się od wykonywanych czynności. Dlatego też wyjątkowo istotne staje się właściwe, rozsądne i logiczne zaplanowanie powierzchni szafek kuchennych czy też blatów. Najlepiej, aby takie artykuły jak wspomniane powyżej widelce, łyżki oraz noże przechowywać zawsze w tym samym, stricte do tego wyznaczonym miejscu. Może to być szuflada – najlepiej górna, aby mieć do niej łatwy dostęp w każdych okolicznościach. Na rynku elementów wyposażenia kuchennego dostępne są również wysokiej jakości stojaki na sztućce, które można potraktować z jednej strony jako funkcjonalny pojemnik na drobiazgi kuchenne, a z drugiej też jako swego rodzaju ozdobę tym bardziej, że takie wieszaki są często niesamowicie eleganckie – przeważnie wykonane ze szlachetnego drewna, lakierowane a nawet rzeźbione. Taki wkład będzie również opakowaniem „mobilnym", które w każdym momencie będziemy w stanie wziąć i przenieść do innego pomieszczenia czy też na jadalniany stół bądź wyspę. Wkłady metalowe, bo i takie królują obecnie na rynku, można natomiast myć w zmywarce, co jest dodatkową wygodą.

 

Talerze w bezpiecznym miejscu
Na talerze – czy to płaskie czy głębokie – przewidziana powinna być oddzielna szafka. Najlepiej, żeby była na tyle pojemna, aby móc swobodnie popakować naczynia zgodnie z ich wymiarami – duże na duże, małe na małe, deserowe na deserowe, spodki na spodki. Ponadto głęboka półka pozwoli też na to, żeby bez większych trudności umiejscowić wszystkie części zestawu w jednym punkcie. Komplet powinien być przechowywany razem, wtedy w razie bardziej wystawnego obiadu czy uroczystości świątecznej bądź nawet zapraszając gości nie będziemy marnować czasu na wertowanie kredensów w poszukiwaniu poszczególnych talerzy z danego pakietu. Obecnie można też zainwestować w specjalne uchwyty na talerze, co jest nowoczesnym i szczególnie poręcznym rozwiązaniem. Nie ma obaw o to, że naczynia ulegną uszkodzeniu, a sama „rączka" jest wygodna i ergonomiczna oraz bardzo funkcjonalna. Ponadto ten typ akcesoriów przystosowany jest do magazynowania aż do kilkunastu sztuk większych talerzy.

 

Naczynia w stanie idealnym
Do przechowywania większych naczyń najczęściej wykorzystuje się szafki kuchenne bądź szuflady. Pakowanie w pusty mebel dość kruchych elementów z zastawy nie jest do końca bezpiecznym wariantem. Dużo większą ochroną okazuje się zainwestowanie w specjalne listwy, które pozwolą na selekcję akcesoriów kuchennych i zorganizowanie wnętrza wyposażanej szuflady naprawdę wygodnie dla użytkownika kuchni. Ponadto wspomniane listwy są także swego rodzaju formą zabezpieczającą, która stanowi gwarancję niezawodności i pewność, iż nasze naczynia będą przechowywane w doskonałym stanie, bez narażenia na uszkodzenia mechaniczne czy uszczerbek. Dodatkowo z listew można także korzystać wówczas, gdy chcemy swobodnie pochować garnki, miseczki czy przybory niezbędne do pieczenia.

Zobacz również

Misz masz w kuchni, czyli Twoja kuchnia w stylu Fusion

Misz masz w kuchni, czyli Twoja kuchnia w stylu...

Niektórzy z nas są indywidualistami – lubią oryginalność i urządzając wnętrza wychodzą...

Urządzamy kuchnię – lepiej wybrać jasną czy ciemną aranżację?

Urządzamy kuchnię – lepiej wybrać jasną czy...

Biel jest na topie Już od kilku lat biel i inne jasne kolory przejęły całkowicie nasze kuchnie....
Komentarze (1)
1
Gość
MajaWanisz
2016-02-15 15:28:58

Kuchnia jest takim miejscem, gdzie dobra organizacja to podstawa. Ja lubię mieć wszystko uporządkowane, ponieważ to znacznie skraca czas szukania rzeczy, którą aktualnie potrzebuję. Warto rozejrzeć się z takimi meblami, które nam to umożliwią – na rynku jest ich cała gama.

Twój komentarz
Ocena