Gdzie co rozmieścić, czyli jak zadbać o kuchenny porządek
By w pomieszczeniu kuchennego przeznaczenia funkcjonowało nam się sprawnie oraz wygodnie, konieczne jest zaplanowanie właściwego wystroju urządzanego wnętrza tak, aby można było mówić o ergonomii zestawionej z komfortem. Przejawem połączenia praktyczności z tak pożądanym w kuchni porządkiem jest właściwa organizacja przestrzeni w zabudowie meblowej.
Sztućce na swoim miejscu
Niesamowicie ważne okazuje się w codziennym korzystaniu z lokum kuchennego, aby te akcesoria, które służą nam regularnie móc mieć zawsze pod ręką. Gdy gotujemy, jemy czy pieczemy nie ma mowy o tym, aby tracić niepotrzebnie czas na poszukiwanie takich drobiazgów jak chociażby sztućce, odrywając się od wykonywanych czynności. Dlatego też wyjątkowo istotne staje się właściwe, rozsądne i logiczne zaplanowanie powierzchni szafek kuchennych czy też blatów. Najlepiej, aby takie artykuły jak wspomniane powyżej widelce, łyżki oraz noże przechowywać zawsze w tym samym, stricte do tego wyznaczonym miejscu. Może to być szuflada – najlepiej górna, aby mieć do niej łatwy dostęp w każdych okolicznościach. Na rynku elementów wyposażenia kuchennego dostępne są również wysokiej jakości stojaki na sztućce, które można potraktować z jednej strony jako funkcjonalny pojemnik na drobiazgi kuchenne, a z drugiej też jako swego rodzaju ozdobę tym bardziej, że takie wieszaki są często niesamowicie eleganckie – przeważnie wykonane ze szlachetnego drewna, lakierowane a nawet rzeźbione. Taki wkład będzie również opakowaniem „mobilnym", które w każdym momencie będziemy w stanie wziąć i przenieść do innego pomieszczenia czy też na jadalniany stół bądź wyspę. Wkłady metalowe, bo i takie królują obecnie na rynku, można natomiast myć w zmywarce, co jest dodatkową wygodą.
Talerze w bezpiecznym miejscu
Na talerze – czy to płaskie czy głębokie – przewidziana powinna być oddzielna szafka. Najlepiej, żeby była na tyle pojemna, aby móc swobodnie popakować naczynia zgodnie z ich wymiarami – duże na duże, małe na małe, deserowe na deserowe, spodki na spodki. Ponadto głęboka półka pozwoli też na to, żeby bez większych trudności umiejscowić wszystkie części zestawu w jednym punkcie. Komplet powinien być przechowywany razem, wtedy w razie bardziej wystawnego obiadu czy uroczystości świątecznej bądź nawet zapraszając gości nie będziemy marnować czasu na wertowanie kredensów w poszukiwaniu poszczególnych talerzy z danego pakietu. Obecnie można też zainwestować w specjalne uchwyty na talerze, co jest nowoczesnym i szczególnie poręcznym rozwiązaniem. Nie ma obaw o to, że naczynia ulegną uszkodzeniu, a sama „rączka" jest wygodna i ergonomiczna oraz bardzo funkcjonalna. Ponadto ten typ akcesoriów przystosowany jest do magazynowania aż do kilkunastu sztuk większych talerzy.
Naczynia w stanie idealnym
Do przechowywania większych naczyń najczęściej wykorzystuje się szafki kuchenne bądź szuflady. Pakowanie w pusty mebel dość kruchych elementów z zastawy nie jest do końca bezpiecznym wariantem. Dużo większą ochroną okazuje się zainwestowanie w specjalne listwy, które pozwolą na selekcję akcesoriów kuchennych i zorganizowanie wnętrza wyposażanej szuflady naprawdę wygodnie dla użytkownika kuchni. Ponadto wspomniane listwy są także swego rodzaju formą zabezpieczającą, która stanowi gwarancję niezawodności i pewność, iż nasze naczynia będą przechowywane w doskonałym stanie, bez narażenia na uszkodzenia mechaniczne czy uszczerbek. Dodatkowo z listew można także korzystać wówczas, gdy chcemy swobodnie pochować garnki, miseczki czy przybory niezbędne do pieczenia.
Kuchnia jest takim miejscem, gdzie dobra organizacja to podstawa. Ja lubię mieć wszystko uporządkowane, ponieważ to znacznie skraca czas szukania rzeczy, którą aktualnie potrzebuję. Warto rozejrzeć się z takimi meblami, które nam to umożliwią – na rynku jest ich cała gama.