Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Drewniany blat w kuchni – jak o niego dbać?

Porady


Drewniany blat w kuchni – jak o niego dbać?

Nieodłącznym elementem każdej kuchni jest blat roboczy. Nie chodzi tu tylko o aspekty wizualne, ale przede wszystkim o wygodę, ponieważ umożliwia nam on pracę w kuchni. Od blatu roboczego wymaga się wiele. Ma nie tylko dobrze się prezentować, ale musi być też odporny i funkcjonalny. Kuchnia to wilgoć, wysokie temperatury, uszkodzenia mechaniczne – na to wszystko nasz blat powinien być odporny. Dodatkowo, musi być łatwy do utrzymania w czystości i mieć dobre 'stosunki' z żywnością. Drewniany blat jest trwały, jednak należy się z nim odpowiednio obchodzić.

Na zdjęciu: Studio Meble Wach

Drewno w kuchni to klasyka. Jest to bardzo wdzięczny materiał wykończeniowy, który może być wykorzystywany na wiele sposobów. W polskich kuchniach drewno możemy spotkać na ścianach, na podłodze, w formie dodatków – ma naprawdę szerokie przeznaczenie. Oprócz walorów estetycznych otrzymujemy też wysoką jakość – jednak o drewniane elementy w kuchni, trzeba odpowiednio dbać, aby służyły oraz dobrze się prezentowały jak najdłużej.

 

Drewniany blat w kuchni – jak o niego dbać?

 

Drewno jest naturalnym materiałem wykończeniowym. Prezentuje się bardzo elegancko, jednak bez odpowiedniej pielęgnacji po jakimś czasie może nie wyglądać tak dobrze jak na początku. Jak dbać o drewniany blat w kuchni? Systematycznie go olejować. Jest to zabieg, który należy wykonywać co najmniej dwa razy w roku. Dzięki niemu drewno nie chłonie wilgoci, co jest bardzo ważne, szczególnie w kuchni. Oprócz olejowania, bardzo ważne jest to, jak na co dzień obchodzimy się z naszym blatem. Nasz blat, praktycznie cały czas narażony jest na zanieczyszczenia. Bardzo ważne jest, aby na bieżąco się ich pozbywać, aby nie wniknęły one w strukturę drewna.

 

Do jakiej kuchni warto wybrać drewniany blat?

 

Drewno to ponadczasowy materiał, dlatego sprawdzi się tak naprawdę w każdej aranżacji. Blaty drewniane można spotkać w kuchniach rustykalnych, nowoczesnych i minimalistycznych. Świetnie prezentują się w połączeniu z jasnymi meblami w prostej formie. Drewniany blat odnajdzie się również w kuchniach tradycyjnych. Klasyczne wnętrza to idealne miejsce na drewniany blat roboczy. Drewno odnajdzie się w każdej sytuacji i każdym wnętrzu. Jedyne o czym musimy pamiętać to odcień drewna.
Do niektórych wnętrz lepiej będą pasować zimne, a do innych ciepłe odcienie drewna.

 

Jaki blat drewniany będzie najlepszy?

 

To, jak długo posłuży nam drewniany blat wiąże się nie tylko z pielęgnacją, ale również jakością i twardością drzewa, z którego blat został wykonany. Do kuchni najbardziej poleca się blaty wykonane z dębu, buku, jesionu. Warto również wziąć pod uwagę gatunki zagraniczne takie jak ipe, mahoń, iroko czy teak – one, ze względu na warunki klimatyczne z obszarów, z których pochodzą są trwalsze, gdyż lepiej znoszą wysokie temperatury oraz wilgoć.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Bateria termostatyczna – jak działa i czym różni się...


Ciężko wyobrazić sobie kuchnię, w której nie ma zlewozmywaka lub baterii. Nawet...

Kuchnia na gazie, czyli jak prawidłowo wykonać instalację...


Mimo wielkiej popularności elektrycznych płyt grzewczych, nadal nie brakuje zwolenników...

Kuchnia zgodnie z tradycją


Ponadczasowość – to główna cecha, która wyróżnia kuchnię...