Dywan w całej kuchni? Czyli czy wykładzina sprawdzi się podczas gotowania?
Zapewne nie wszyscy z was zdają sobie z tego sprawę, ale jeszcze kilka lat temu w kuchniach na podłogach królowały wykładziny. Największym zdziwieniem jest fakt, iż nikt wtedy nie narzekał na trudności związane z utrzymaniem podłogi w czystości – a wykładziny wtedy były niemalże podstawowym wyposażeniem każdej polskiej kuchni. Oczywiście z czasem zostały one wyparte przez inne materiały wykończeniowe – linoleum, płytki czy panele. Wszystko przez to, że inne podłogi, przecież szybciej i wygodniej się czyści. W dzisiejszych czasach wykładzina w kuchni jest rzadko spotykanym zjawiskiem. Można powiedzieć, że jest to bardzo odważne rozwiązanie...
Czy wykładzina w kuchni ma jakieś zalety?
Może trudno w to uwierzyć, ale wykładzina w kuchni daje nam mnóstwo możliwości. Po pierwsze – wykładzina jest całkowicie odporna na wilgoć, a to jak wiemy – szczególnie w kuchni bardzo się przydaje. To właśnie w pomieszczeniu kuchennym jest największe zróżnicowanie temperatur, którym towarzyszą opary powstałe podczas gotowania. Po drugie – wykładzina jest łatwa w utrzymaniu w czystości – wystarczy płyn, gąbeczka i gotowe. Po trzecie – wykładzina dostępna jest w przeróżnych wzorach i kolorach – w ten sposób z pewnością znajdziemy taką, która będzie pasować do naszego wnętrza. Ponadto, ogromnym atutem wykładzin jest ich stosunkowo niska cena. Porównując ją z innymi materiałami podłogowymi, to wypada naprawdę nieźle – żeby nie mówiąc tanio. Z pewnością jest to inwestycja, która się opłaca biorąc pod uwagę wszystkie mocne strony wykładziny.
Jaka wykładzina najlepiej sprawdzi się w kuchni?
Kuchnia jest wymagającym pomieszczeniem, dlatego tutaj byle-jaka, pierwsza lepsza wykładzina może po prostu nie dać rady. Do kuchni poleca się wykładziny z PCV i kauczuku. Sprawdzi się ona także jeśli mamy ogrzewanie podłogowe – liczne modele są bowiem dostosowane do posadzek z ogrzewaniem podłogowym. Dla rodziców, którzy boją się o swoje pociechy, które cały czas biegają po domu, producenci stworzyli wykładziny antypoślizgowe, które powinny zminimalizować wszystkie wypadki. Nie ma co ukrywać – wykładzina na podłodze, to prawdziwy raj dla naszych nóg i stóp – chodzenie po takiej kuchni to prawdziwa – i miękka przyjemność. W takiej kuchni, upadek szklanego naczynia nie zawsze będzie wiązał się z jego rozbiciem. Wykładzina w kuchni jest również świetnym izolatorem – akustycznym i cieplnym. Jeśli chodzi o 'montaż', to wykładzina należy do najbardziej wdzięcznych materiałów. Tak naprawdę z łatwością możemy dopasować jej wielkość oraz kształt do naszego kuchennego pomieszczenia.
Czy wykładzina ma jakieś wady?
Największą wadą wykładzin, jest ich podatność na uszkodzenia mechaniczne. Tak naprawdę nie używając większej siły możemy ją przedziurawić czy zarysować. Wiele modeli jest również bardzo podatna na odgniecenia – od razu widać, gdzie wcześniej stało krzesło.