Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Jak ostrzyć noże kuchenne?

Porady


Jak ostrzyć noże kuchenne?

Ciężko wyobrazić sobie kuchnię bez noży. Dzięki nim możemy pokroić owoce, warzywa czy mięso. Tak naprawdę bez nich, przygotowanie wielu potraw byłoby po prostu niemożliwe. Wybierając nóż wysokiej jakości chcemy, aby pomógł on nam w zmaganiach w kuchni. Liczymy też na to, że skoro wydajemy na niego krocie, to będzie nam służył przez wiele, wiele lat. O wszystko trzeba dbać – a o noże to szczególnie. Jeżeli chcemy, aby nóż był z nami bardzo długo, to musimy systematycznie go ostrzyć. Dla niektórych jest to czarna magia, dla innych – czysta przyjemność. Bez względu na to, do której 'grupy' należysz zachęcamy Cię do przeczytania poniższego artykułu.

Dobra ostrzałka – jak ją wybrać?
Dobre noże to jedno, ale odpowiednia ostrzałka to drugie! To właśnie dobrze dobrana ostrzałka w dużej mierze przyczyni się do tego, jak długo będziemy cieszyć się z naszych noży. Zanim jednak pobiegniemy po nią do sklepu, należy wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii. Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę to, z jakiego rodzaju stali jest nasz nóż. Powinniśmy również sprawdzić jak nóż został naostrzony przez producenta, a także przyjrzeć się pod jakim kątem zostało ukształtowane ostrze naszego noża. Zasada jest jedna – im więcej wiemy, tym lepiej, jednak nawet bez tych informacji bez problemu znajdziemy dobrą ostrzałkę.

 

Do wyboru, do koloru
Na rynku dostępnych jest mnóstwo modeli ostrzałek, ale na początku należy zaznaczyć, że mamy ostrzałki ręczne – wymagają prowadzenia ich ręką i takie, które posiadają już ustalony kąt ostrzenia – czyli ostrzałki automatyczne oraz wszelkie systemy ostrzące. Drugie rozwiązanie jest oczywiście nieco droższe, ale tutaj sprzęt działa intuicyjnie – nie musimy obawiać się, że nóż zostanie uszkodzony.

 

Na co zwrócić uwagę?
Mnogość modeli oraz systemów potrafi przyprawić o zawrót głowy – szczególnie jeśli o ostrzałkach nie mamy zielonego pojęcia. Najważniejszą kwestią jest to, aby ostrzałka spełniała nasze wymagania – czyli była przeznaczona do noży, które posiadamy w domu. Bardzo ważne jest, aby ostrzałka była łatwa i bezpieczna w obsłudze – chcemy przecież tylko naostrzyć nasz nóż – nie ręce. Dobry nóż i ostrzałka to nie wszystko – nie zapominajmy o odpowiednim przechowywaniu noży. Po każdym naostrzeniu nóż należy umieścić w specjalnym stojaku na noże, który chroni je przed wilgocią oraz rdzą. Nieodłącznym elementem jest również cena – nie warto przepłacać, dlatego jeżeli pan w sklepie proponuje nam model, który wyposażony jest w dziesięć dodatkowych funkcji, to najpierw zastanówmy się, czy naprawdę tego potrzebujemy.

Komentarze


5.00/5 1 1
5
Teresa

Dla mnie ostrzenie ręczne to czarna magia ;) W ogóle sobie z tym nie radzę. Ale rady w artykule bardzo przydatne. Może spróbuję się nauczyć ostrzyć w ten sposób.

Zobacz również


Kuchnia wprost z salonu mebli kuchennych. Warto?


Każdy marzy o pięknej, gustownie urządzonej kuchni, w której wszystko będzie ze sobą...

Kuchnia w nowoczesnym wydaniu


Jeśli dekoracyjna glazura, sztukateria, ozdobne gzymsy, siemieniate drewno i wystawne...

Kuchnia na wymiar – wady i zalety


Alternatywę dla gotowych kolekcji mebli kuchennych dostępnych w sklepach stanowią...