Jak oszczędzać pieniądze w kuchni?
Oszczędzanie pieniędzy dobrze jest zacząć w kuchni. Sposobów na to jest mnóstwo, a oszczędzanie w kuchni wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Oczywiście najłatwiej jest postawić na energooszczędne sprzęty AGD, które skutecznie pozwolą obniżyć wydatki. Jednak oszczędzanie w kuchni na tym się nie kończy. Sporo pieniędzy zaoszczędzić można na jedzeniu. Wystarczy tylko poznać kilka trików na to, jak dobrze gospodarować kuchennym budżetem i nie marnować żywności.
Jak oszczędzać na jedzeniu?
Oszczędzanie w kuchni tak naprawdę powinniśmy zacząć już w sklepie. Przemyślane zakupy to pierwszy krok w kierunku zracjonalizowania kuchennych wydatków. W oszczędzaniu na jedzeniu bezsprzecznie pomogą nam listy zakupów. Dzięki nim, będąc w sklepie, do koszyka wkładamy tylko to, co jest nam naprawdę potrzebne. Nie bierzemy z półek produktów, które rzucą się nam w oczy, a których później i tak nie wykorzystamy, bo w ogóle nie będą pasować do naszego codziennego menu. Jeżeli możemy pozwolić sobie na większe, a rzadsze zakupy – to również świetny sposobów na to, by rozsądnie wydawać pieniądze. Żywność w wielopakach i w większych opakowaniach jest po prostu co do zasady tańsza. Kiedy jednak decydujemy się na zgromadzenie większych zapasów, musimy zwracać szczególną uwagę na daty przydatności do spożycia i brać pod uwagę to, czy w wyznaczonym terminie uda nam się wykorzystać poszczególne produkty. Dobrą metodą na oszczędzanie w kuchni jest także poszukiwanie promocji i porównywanie cen oraz składów produktów. W jedzeniu warto w końcu postawić na jakość, by dostarczać naszemu organizmowi potrzebnych składników odżywczych. I jeszcze jedna – klasyczna już - zasada, która ułatwi nam ekonomiczne zakupy: nie róbmy zakupów spożywczych, kiedy jesteśmy głodni. Z pustym żołądkiem dużo łatwiej jest nam ulec pokusie kupowania smakołyków, które potem zalegać będą w naszych lodówkach i spiżarkach.
Jak dużo można oszczędzić w kuchni?
Oszczędzanie w kuchni to również właściwe przechowywanie żywności. Kiedy odpowiednio przechowujesz produkty spożywcze, zyskujesz pewność, że przez dłuższy okres będą one przydane do spożycia i mniej żywności się zmarnuje. Produkty sypkie, takie jak kasze, makarony i ryże dobrze jest zamknąć w słoiku bądź też w szczelnych pojemnikach, tak by nie dostawała się do nich wilgoć. Z kolei świeżą żywność, której nie jesteś w stanie skonsumować w odpowiednim terminie, możesz śmiało zamrażać. Pamiętaj, że oszczędności w kuchni przynosi nie tylko zamrażanie mięs czy ryb. W zamrażalniku śmiało możesz przechowywać również pieczywo, jak i owoce oraz warzywa. Owoce zamrażaj na przykład w specjalnie przeznaczonych do tego torebkach czy pojemnikach. Wrzuć do nich mieszankę, z której najczęściej przygotowujesz koktajl, by – kiedy tylko przyjdzie Ci na niego ochota – przyrządzić go w kilka chwil. Innym sposobem na to, by nie marnować jedzenia, jest po prostu dzielenie się nim z innymi. Kiedy wiesz, że nie będziesz w stanie zjeść nagromadzonych zapasów albo sporo jedzenia zostało Ci po dużej imprezie, pysznym ciastem czy domowym posiłkiem podziel się z sąsiadką czy znajomymi z pracy.
Sposoby na tanie obiady
Oszczędzanie w kuchni to również tanie gotowanie. Najlepszym trikiem na tanie obiady jest zrobienie kilku dań z jednego. Wystarczy, że pulpeciki w sosie pomidorowym doprawisz na różne sposoby i przygotujesz do nich różne dodatki, by codziennie zaserwować inny obiad. Prawdziwe pole do popisu w kuchennym oszczędzaniu daje Ci rosół. Mięso, na którym przygotowujemy wywar, może stać się podstawą drugiego dania. Z pewnością znajdziesz również pomysł na wykorzystanie warzyw, a na bazie rosołu możesz przygotować szereg innych zup. Jedną z kluczowych zasad oszczędzania w kuchni, ale i sposobem na tanie obiady, jest wykorzystywanie resztek. Łączenie pozostałości po posiłkach z poprzednich dni zawsze prowadzi do pysznych efektów i z reguły skutkuje stworzeniem nowego popisowego dania. Nie zapominaj, że oszczędne gotowanie, może być świetną zabawą!