Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Jak urządzić strefę przechowywania?

Porady

Jak urządzić strefę przechowywania?

Ulubione0

Podział na strefy kuchenne ma duże znaczenie dla komfortu wykonywania codziennych prac, a także dla wygody przechowywania rzeczy. We wnętrzu kuchennym gromadzimy bardzo dużo przedmiotów codziennego użytku, akcesoriów kuchennych oraz zapasów spożywczych. Warto przechowywane naczynia i akcesoria tak rozmieścić, by wnętrze stało się bardziej praktyczne i wygodne. Jak urządzić strefę przechowywania?

Co to są strefy kuchenne?
Podział na strefy to sposób na podniesienie funkcjonalności kuchni i ułatwienie sobie wykonywania codziennych czynności związanych z przygotowywaniem potraw oraz sprzątaniem po nich. Wyróżniamy przede wszystkim:

  • strefę zapasów,
  • strefę gotowania,
  • strefę przygotowywania posiłków,
  • strefę zmywania,
  • strefę przechowywania.

Podział na niniejsze strefy polega na umieszczeniu w jednym obrębie zabudowy wszystkich rzeczy związanych z wykonywaniem określonej czynności kuchennej. Wówczas zyskujemy uporządkowane tematycznie rzeczy dobrze ułożone w szafkach kuchennych, co znacznie ułatwia dostęp do nich. Jedną z najważniejszych stref kuchennych jest miejsce, w którym przechowujemy naczynia, sztućce oraz akcesoria kuchenne.

Funkcjonalna strefa przechowywania
Wyodrębnienie strefy przechowywania pozwoli podnieść komfort korzystania z kuchni. Obejmuje ona wszelkie szafki i szuflady, w których trzymane są rzeczy używane podczas gotowania i podawania posiłków. Biorąc pod uwagę, że znaczną część zadań związanych z gotowaniem wykonujemy w obrębie płyty grzewczej, to właśnie w jej obszarze warto wyodrębnić szafki i szufladki, w których umieścimy garnki, naczynia, sztućce. Dzięki temu podczas gotowania, unikniemy biegania po całej kuchni, gdyż wszystkie docelowe schowki będą się znajdowały pod ręką.

Jak przechowywać w szafkach?
Wszystkie naczynia i akcesoria warto rozmieścić w szafkach biorąc pod uwagę częstotliwość ich użytkowania.
Przedmioty używane rzadziej powinny się znajdować na najwyższych poziomach.
Ciężkie i trudne do wyjmowania naczynia, garnki, czy drobne sprzęty AGD warto umieścić na najniższych poziomach szafek.
Wszystko to, czego używamy na bieżąco podczas codziennego gotowania umieszczamy na wysokości wyciągnięcia ręki lub w szufladach pod płytą grzewczą np. sztućce, cedzaki, chochle itp.

Przechowywanie w kuchni jest kwestią kluczową. W miarę upływu czasu rzeczy nieustannie przybywa. Dlatego warto raz na kilka miesięcy przy okazji czyszczenia wnętrza mebli, dokonać selekcji i segregacji przechowywanych rzeczy. Unikniemy w ten sposób przeładowania i bałaganu. Pomocne w segregacji będą też pojemniki, przegródki, czy organizery do szafek.

Zobacz również

Białe meble kuchenne – hit czy kit?

Białe meble kuchenne – hit czy kit?

Białe meble w kuchni a styl Białe meble zdominowały większość polskich wnętrz bez względu na...

Czerwony jak cegła – czyli sposób na wykończenie ściany w kuchni

Czerwony jak cegła – czyli sposób na...

Płytki cegłopodobne czyli alternatywa tradycyjnej cegły Wykończona w ten sposób ściana w...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena