Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Jak urządzić strefę przechowywania?

Porady

Jak urządzić strefę przechowywania?

Ulubione0

Podział na strefy kuchenne ma duże znaczenie dla komfortu wykonywania codziennych prac, a także dla wygody przechowywania rzeczy. We wnętrzu kuchennym gromadzimy bardzo dużo przedmiotów codziennego użytku, akcesoriów kuchennych oraz zapasów spożywczych. Warto przechowywane naczynia i akcesoria tak rozmieścić, by wnętrze stało się bardziej praktyczne i wygodne. Jak urządzić strefę przechowywania?

Co to są strefy kuchenne?
Podział na strefy to sposób na podniesienie funkcjonalności kuchni i ułatwienie sobie wykonywania codziennych czynności związanych z przygotowywaniem potraw oraz sprzątaniem po nich. Wyróżniamy przede wszystkim:

  • strefę zapasów,
  • strefę gotowania,
  • strefę przygotowywania posiłków,
  • strefę zmywania,
  • strefę przechowywania.

Podział na niniejsze strefy polega na umieszczeniu w jednym obrębie zabudowy wszystkich rzeczy związanych z wykonywaniem określonej czynności kuchennej. Wówczas zyskujemy uporządkowane tematycznie rzeczy dobrze ułożone w szafkach kuchennych, co znacznie ułatwia dostęp do nich. Jedną z najważniejszych stref kuchennych jest miejsce, w którym przechowujemy naczynia, sztućce oraz akcesoria kuchenne.

Funkcjonalna strefa przechowywania
Wyodrębnienie strefy przechowywania pozwoli podnieść komfort korzystania z kuchni. Obejmuje ona wszelkie szafki i szuflady, w których trzymane są rzeczy używane podczas gotowania i podawania posiłków. Biorąc pod uwagę, że znaczną część zadań związanych z gotowaniem wykonujemy w obrębie płyty grzewczej, to właśnie w jej obszarze warto wyodrębnić szafki i szufladki, w których umieścimy garnki, naczynia, sztućce. Dzięki temu podczas gotowania, unikniemy biegania po całej kuchni, gdyż wszystkie docelowe schowki będą się znajdowały pod ręką.

Jak przechowywać w szafkach?
Wszystkie naczynia i akcesoria warto rozmieścić w szafkach biorąc pod uwagę częstotliwość ich użytkowania.
Przedmioty używane rzadziej powinny się znajdować na najwyższych poziomach.
Ciężkie i trudne do wyjmowania naczynia, garnki, czy drobne sprzęty AGD warto umieścić na najniższych poziomach szafek.
Wszystko to, czego używamy na bieżąco podczas codziennego gotowania umieszczamy na wysokości wyciągnięcia ręki lub w szufladach pod płytą grzewczą np. sztućce, cedzaki, chochle itp.

Przechowywanie w kuchni jest kwestią kluczową. W miarę upływu czasu rzeczy nieustannie przybywa. Dlatego warto raz na kilka miesięcy przy okazji czyszczenia wnętrza mebli, dokonać selekcji i segregacji przechowywanych rzeczy. Unikniemy w ten sposób przeładowania i bałaganu. Pomocne w segregacji będą też pojemniki, przegródki, czy organizery do szafek.

Zobacz również

Białe czy czarne? Jakie aranżacje kuchenne lubimy najbardziej?

Białe czy czarne? Jakie aranżacje kuchenne...

Co powiecie na kuchnię all in white, czyli kuchnię w bieli? Wraz z dotarciem do nas nurtu...

Szuflady do podgrzewania naczyń – bubel czy hit AGD?

Szuflady do podgrzewania naczyń – bubel czy hit...

Standardowe wymiary do tradycyjnych piecyków   Szczególnie proponowane są te narzędzia w...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena