Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Jaki młynek do przypraw wybrać?

Jaki młynek do przypraw wybrać?

Sól i pieprz to dwa składniki, które znajdują się praktycznie w każdym przepisie. Odrobina świeżo zmielonego pieprzu zwiększa smak i aromat potrawy, dlatego warto pokusić się o zakup odpowiedniego młynka do przypraw. Jaki model najlepiej sprawdzi się w kuchni – ręczny czy elektryczny?

Młynek ręczny – prosty i praktyczny

 

W sklepach dostępne są dwa rodzaje młynków do przypraw – ręczny i elektryczny. Ten pierwszy, znany jest od stuleci i charakteryzuje się prostą obsługą oraz sposobem działania. Jak sama nazwa wskazuje, młynek ręczny wymaga od użytkownika użycia siły. Mielenie odbywa się poprzez wprawianie w ruch ślimaczycy, na której ziarna pieprzu zostają zmiażdżone. Młynki ręczne umożliwiają wolne i precyzyjne mielenie pieprzu, co pozwala zachować jego pełny smak i aromat. Niestety, nie wszystkie modele ręczne są wyposażone w regulację grubości mielenia, przez co zmielone przyprawy będą charakteryzowały się grubszą gramaturą.

 

Młynek elektryczny – wygodny i precyzyjny

Drugi rodzaj młynków to modele elektryczne, które najczęściej zasilane są bateriami, nie wymagają więc użycia siły. Są wygodne w użyciu i szybko mielą przyprawy, dzięki czemu pozwalają zaoszczędzić cenny czas. Proces mielenia odbywa się za pomocą wprawianego w ruch noża, który mieli ziarna szybko i precyzyjnie. Dodatkowo, większość młynków elektrycznych posiada możliwość wyboru trybu pracy oraz regulacji grubości przemiału, co dla wielu osób jest dużym atutem.

 

Młynek elektryczny: żarnowy czy udarowy?

Ze względu na różne mechanizmy mielące, młynki elektryczne możemy podzielić na żarnowe i udarowe. Młynki żarnowe pracują na podobnej zasadzie, jak modele ręczne, ale głównym elementem mielącym są żarna. Takie urządzenia umożliwiają drobne zmielenie ziaren, a co najważniejsze – nie obniżają ich jakości. Natomiast modele udarowe, nie posiadają możliwości regulacji grubości mielenia – wszystkie ziarna rozdrabniane są na drobny pył. Ponadto, mechanizm mielący szybko się nagrzewa, co wpływa na pogorszenie walorów smakowych przypraw.

 

Jaki młynek wybrać?

Obydwa rodzaje młynków posiadają zalety i wady. Ostateczna decyzja będzie więc podyktowana naszymi upodobaniami oraz częstotliwością korzystania z urządzenia. Jeśli zdecydujemy się na młynek elektryczny, zwróćmy uwagę na jego obroty – im wolniejsze, tym lepiej. Zbyt szybkie zmielenie ziaren obniży ich jakość, a co za tym idzie – również smak naszych potraw. Natomiast, młynek ręczny z pewnością docenią tradycjonaliści i osoby lubiące proste rozwiązania. Taki młynek będzie również doskonałą ozdobą kuchni urządzonej w stylu retro.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Gniazdka elektryczne w kuchni – gdzie najlepiej je...


Podczas urządzania kuchni, a także pozostałych pomieszczeń warto zacząć planowanie...

Drewno w kuchni?


Drewno to jedyny materiał, który nigdy nie wyszedł i nie wyjdzie z mody....

Ponadczasowa szarość, czyli idealny kolor do twojej kuchni


W kuchni zawsze coś się dzieje – tu się coś rozleje, tam się coś przypali...