Kwiaty w kuchni – jakie najlepiej wybrać?
Kwiaty potrafią odmienić każde pomieszczenie. Niby są niewielkie, jednak odgrywają ogromną rolę! Rośliny nie tylko wpływają na jakość powietrza w pomieszczeniu kuchennym, ale także korzystnie oddziałują na nasze samopoczucie. Oprócz tego są piękną ozdobą kuchni i domu. Pomieszczenie od razu staje się bardziej przytulne i 'pachnie wiosną i świeżością'. Mogłoby się wydawać, że wybór konkretnych kwiatów nie ma jakiegoś większego znaczenia, tymczasem okazuje się, że sprawa wcale nie jest taka prosta. Kuchnia należy do najbardziej wymagających pomieszczeń – musi być ładna, wygodna, funkcjonalna i bezpieczna, ale trzeba pamiętać, że wszystkie kuchenne elementy (w tym kwiaty) narażone są na wilgoć oraz opary towarzyszące gotowaniu.
Wybór kwiatów do kuchni nie jest łatwy. Będą one narażone na różne uszkodzenia, dlatego powinniśmy się kierować nie tylko ich wyglądem, ale i odpornością. Kuchnia zapewnia 'warunki ekstremalne' dla roślin, dlatego nie wszystkie kwiaty będą się tutaj nadawać. Kwiaty w kuchni wyglądają pięknie, ale tylko wtedy, gdy panujące tam warunki im nie szkodzą.
Wygląd kuchni, a kwiaty
Nie od dziś wiadomo, że o świeże kwiaty należy odpowiednio dbać. Wymagają one regularnej pielęgnacji oraz systematycznego podlewania. Wiele odmian kwiatów potrzebuje też dostępu do światła. Zdrowe łodygi, piękne, bogate kwiaty – taki efekt końcowy wymaga naszej pracy oraz dobrej lokalizacji roślin. Wybór odpowiednich kwiatów to jedno, określenie warunków to drugie. Nie w każdej kuchni kwiaty się odnajdą. Jeśli pomieszczenie jest ciasne i ciemne, to nie warto umieszczać w nim roślin – takie warunki raczej im nie będą służyć.
Bardzo ważna jest także dobra organizacja. Nie możemy dopuścić do sytuacji, w której doniczki z kwiatami będą przeszkadzać nam podczas gotowania czy sprzątania. Warto więc zadbać o dodatkowe półki czy szerszy parapet, które będą idealnym miejscem do przechowywania naszych ulubionych roślin. Jeśli projekt kuchni oddajemy w czyjeś ręce, warto wspomnieć, że chcemy by podczas gotowania towarzyszyły nam kwiaty. W ten sposób stolarz lub projektant już na samym początku zorganizuje miejsce przyjazne roślinom.
Jakie kwiaty sprawdzą się w kuchni?
W sklepach znajdziemy mnóstwo pięknych kwiatów, jednak nie wszystkie będą nadawać się do kuchni. Jakie więc warto wybrać? Otóż, do kuchennego pomieszczenia warto wybrać rośliny, które rosną do góry. Zwisające rośliny wprawdzie są efektowne, jednak nie sprawdzają się one w kuchni. Należy wybrać kwiaty mało wymagające – takie, których nie trzeba zbyt często podlewać i które zniosą kuchenne warunki. Kwiaty są piękną ozdobą, jeśli wybiera się je z głową. Do kuchni poleca się wybierać sukulenty. Są to dość specyficzne roślinki. Gromadzą w liściach zapasy wody i można je podlewać nawet raz na dwa tygodnie. Sukulenty to kaktusy, grubosz oraz kalanchoe.