Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Najlepszy grzejnik do kuchni – jak go wybrać?

Porady

Najlepszy grzejnik do kuchni – jak go wybrać?

Ulubione0

W każdym mieszkaniu czy domu znajduje się ogrzewanie centralne. Widoczną częścią takiej instalacji są oczywiście grzejniki. Najlepiej jeśli znajdują się one w każdym pomieszczeniu . Wtedy ogrzewanie jest najbardziej efektywne. Dzisiejszy artykuł dotyczyć będzie kaloryferów w kuchni. Podpowiemy czym warto się kierować i jak je umieścić.

Materiał
Bardzo ważną rolę odgrywa materiał, z którego grzejnik został wykonany. Dlaczego? Bezpośrednio wpływa na sprawność danego urządzenia a także jakość współpracy z instalacją centralnego ogrzewania. Istotny jest również wygląd oraz estetyczne wykonanie. Kaloryferów nie można schować, ponieważ muszą być na wierzchu, a więc powinny się dobrze prezentować.

Mamy do wyboru trzy rodzaje grzejników, które różnią się materiałem, z jakiego zostały wykonane. Możemy wyróżnić grzejniki stalowe, grzejniki aluminiowe oraz grzejniki żeliwne.


Kaloryfery stalowe zyskują coraz szczersze grono fanów i stają się coraz bardziej popularne. Wykonane są ze specjalnie przygotowanych arkuszy blachy stalowej. Poddawane są one różnym zabiegom, które korzystnie wpływają na ich późniejsze właściwości. Etapem końcowym jest malowanie grzejników na biało z delikatnym połyskiem. To właśnie w takiej formie można je spotkać najczęściej.


Grzejniki aluminiowe są również dość popularne. Ich największą zaletą jest fakt, że możemy je podłączyć do każdej instalacji. Tego typu kaloryfery są bardzo energooszczędne. Dobrze i szybko przewodzą ciepło. Szybko reagują na jakiekolwiek zmiany w sieci centralnego ogrzewania. Jeśli rury wykonane są z miedzi, to mogą niekorzystnie wpływać na sieć. Właśnie dlatego, zaleca się łączyć je przy użyciu żeliwnych lub stalowych złączek.


Kaloryfery żeliwne są najrzadszym wyborem jeśli chodzi o zakup kaloryfera. Dwa pierwsze modele są teraz wybierane znacznie częściej, ponieważ żeliwne bardzo długo się nagrzewają i powoli stygną.


Warto postawić na estetykę
Oczywiście w przypadku grzejników do kuchni, oprócz walorów technicznych, bardzo ważne są też walory estetyczne. Pod oknem nie zawsze znajdzie się miejsce na kaloryfer, dlatego w takim wypadku grzejnik może znaleźć się dosłownie wszędzie. Bardzo często lądują na ścianie i w ten sposób stają się nieodłącznym i bardzo widocznym elementem kuchennego wyposażenia. Dlatego właśnie tak ważny jest ich wygląd. Każdemu zależy na tym, aby kaloryfery dobrze się prezentowały i nie zaburzały kuchennej aranżacji.


Trudny wybór
Nie da się ukryć, że wybór grzejnika do kuchni jest bardzo ważny. Podczas zimy obowiązkiem jest utrzymanie odpowiednio ciepłej temperatury w domu. Tak naprawdę w kuchni spędzamy większość naszego wolnego czasu dlatego też powinniśmy zadać o dobre źródło ciepła. W pierwszej kolejności weźmy pod uwagę walory techniczne, a następnie estetyczne.

Zobacz również

Kuchenny alfabet

Kuchenny alfabet

P Pochłaniacz – rodzaj okapu kuchennego, nie mający podłączenia do komina. Zasadą jego...

Kuchnia w królewskim wydaniu

Kuchnia w królewskim wydaniu

Mix wiejskości i elegancji Całe pomieszczenie kuchenne sprawia wrażenie wręcz klarownego,...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena