Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Otwarta kuchnia – jak o nią dbać, aby była...

Porady

Otwarta kuchnia – jak o nią dbać, aby była schludna?

Ulubione0

Coraz częściej odchodzi się od zabudowy mieszkaniowej zakładającej oddzielenie kuchni od pozostałych pomieszczeń. Bardzo często jest wręcz odwrotnie – wnętrze z założenia robocze ma mieć charakter reprezentacyjny, stanowiąc wizytówkę i ozdobę domu. Dlatego też architekci upodobali sobie wizję kuchni otwartej, która łączy się z salonem albo jadalnią. Decyzja o wyborze takiego układu wymaga jednak szczególnej dbałości o porządek. Na co zwrócić uwagę przede wszystkim?

Niezawodny okap


Wyciąg to w kuchni podstawa. Dzięki urządzeniu wentylującemu, które wywiewa wszelkie aromaty unoszące się nad garnkami z gotującym się obiadem, możliwe jest nie tylko zapewnienie świeżego powietrza w całym domu, ale także uniknięcie zabrudzeń. W kuchni typu „open space" trzeba wyjątkowo troszczyć się o to, aby na ścianach czy meblach nie osadzały się drobinki tłuszczu czy kurz. Niewiele trzeba, aby w niezadbanej przestrzeni pojawiła się nadmierna wilgoć, a z niej rozwinęła pleśń. By tego uniknąć i nie „wypuszczać" zanieczyszczeń oraz nieprzyjemnych zapachów na pokój dzienny czy korytarz, musimy zainwestować w wysokiej klasy okap. Wyciąg ma pracować na tyle intensywnie, aby automatycznie, na bieżąco usuwane były wszelkie powstające opary. Solidnej jakości sprzęty pozwalają na zapewnienie filtracji mas powietrza nawet kilkanaście razy na godzinę. Należy wiedzieć, że okap z celów czysto praktycznych dobrze, jeżeli jest nieco większy. Wtedy, nawet działając niekoniecznie na maksymalnych obrotach, bezproblemowo wyciągnie wszelkie zapachy.

 

Trwały blat


Nie musimy inwestować w stół, zwłaszcza przy nowoczesnych koncepcjach dekoratorskich stawiających na kuchnię łączoną z salonem. Wtedy w pomieszczeniu roboczym przydatnym środkiem zastępczym za tradycyjny stół będzie blat. Istotne jest, aby był wyprodukowany z najlepszej jakości materiałów, które będą gwarantowały wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania czy zaplamienia. Przykładem takich tworzyw, jakie akurat na blaty nadają się idealnie, są m.in. kompozyt i granit. Cechuje je wysoka odporność na zabrudzenia a także niska nasiąkliwość. Nie chłoną zanieczyszczeń, są twarde, więc trudno jest je zniszczyć. W industrialnych kuchniach rewelacyjnym rozwiązaniem będą stalowe blaty. Z pewnością są one „nie do zdarcia". Łatwo się je czyści. Można z ich zastosowaniem stworzyć kuchnie sterylną.

 

Odporna podłoga


Podłoże, po którym stąpamy w naszych kuchennych gniazdkach niewątpliwie musi być solidne. Wybierając materiał na podłogi, miejmy na względzie fakt, iż kuchnia to wnętrze, w jakim ciągle chlapie się wodą, używa się silnych detergentów, rozmaitych kwasów czy zasad. Nie jest w związku z tym zalecane stosowanie jako tworzywa podłogowego miękkiego, delikatnego surowca. Za najbardziej praktyczne uznaje się szybkie w czyszczeniu płytki ceramiczne. Polecane są także szkliwiony klinkier czy porcelanowy gres. Nie pożałujemy na pewno inwestycji w terakotę a jeżeli mamy ochotę na szlachetne drewno, to najlepiej egzotyczne, które będzie niepodatne na działanie wody czy środków chemicznych.

Zobacz również

Stalowy zlew – czy warto go mieć?

Stalowy zlew – czy warto go mieć?

Stal – sposób na trwałość Oczywiście zlew zlewowi nierówny – nawet jeśli wszystkie...

Kuchnia w stylu klasycznym

Kuchnia w stylu klasycznym

Inspiracja a naśladownictwo Cechą charakterystyczną klasyki w aranżacji wnętrz jest...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena