Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Otwarta kuchnia – jak o nią dbać, aby była...

Porady


Otwarta kuchnia – jak o nią dbać, aby była schludna?

Coraz częściej odchodzi się od zabudowy mieszkaniowej zakładającej oddzielenie kuchni od pozostałych pomieszczeń. Bardzo często jest wręcz odwrotnie – wnętrze z założenia robocze ma mieć charakter reprezentacyjny, stanowiąc wizytówkę i ozdobę domu. Dlatego też architekci upodobali sobie wizję kuchni otwartej, która łączy się z salonem albo jadalnią. Decyzja o wyborze takiego układu wymaga jednak szczególnej dbałości o porządek. Na co zwrócić uwagę przede wszystkim?

Na zdjęciu: Studio Komandor

Niezawodny okap

 

Wyciąg to w kuchni podstawa. Dzięki urządzeniu wentylującemu, które wywiewa wszelkie aromaty unoszące się nad garnkami z gotującym się obiadem, możliwe jest nie tylko zapewnienie świeżego powietrza w całym domu, ale także uniknięcie zabrudzeń. W kuchni typu „open space" trzeba wyjątkowo troszczyć się o to, aby na ścianach czy meblach nie osadzały się drobinki tłuszczu czy kurz. Niewiele trzeba, aby w niezadbanej przestrzeni pojawiła się nadmierna wilgoć, a z niej rozwinęła pleśń. By tego uniknąć i nie „wypuszczać" zanieczyszczeń oraz nieprzyjemnych zapachów na pokój dzienny czy korytarz, musimy zainwestować w wysokiej klasy okap. Wyciąg ma pracować na tyle intensywnie, aby automatycznie, na bieżąco usuwane były wszelkie powstające opary. Solidnej jakości sprzęty pozwalają na zapewnienie filtracji mas powietrza nawet kilkanaście razy na godzinę. Należy wiedzieć, że okap z celów czysto praktycznych dobrze, jeżeli jest nieco większy. Wtedy, nawet działając niekoniecznie na maksymalnych obrotach, bezproblemowo wyciągnie wszelkie zapachy.

 

Trwały blat

 

Nie musimy inwestować w stół, zwłaszcza przy nowoczesnych koncepcjach dekoratorskich stawiających na kuchnię łączoną z salonem. Wtedy w pomieszczeniu roboczym przydatnym środkiem zastępczym za tradycyjny stół będzie blat. Istotne jest, aby był wyprodukowany z najlepszej jakości materiałów, które będą gwarantowały wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania czy zaplamienia. Przykładem takich tworzyw, jakie akurat na blaty nadają się idealnie, są m.in. kompozyt i granit. Cechuje je wysoka odporność na zabrudzenia a także niska nasiąkliwość. Nie chłoną zanieczyszczeń, są twarde, więc trudno jest je zniszczyć. W industrialnych kuchniach rewelacyjnym rozwiązaniem będą stalowe blaty. Z pewnością są one „nie do zdarcia". Łatwo się je czyści. Można z ich zastosowaniem stworzyć kuchnie sterylną.

 

Odporna podłoga

 

Podłoże, po którym stąpamy w naszych kuchennych gniazdkach niewątpliwie musi być solidne. Wybierając materiał na podłogi, miejmy na względzie fakt, iż kuchnia to wnętrze, w jakim ciągle chlapie się wodą, używa się silnych detergentów, rozmaitych kwasów czy zasad. Nie jest w związku z tym zalecane stosowanie jako tworzywa podłogowego miękkiego, delikatnego surowca. Za najbardziej praktyczne uznaje się szybkie w czyszczeniu płytki ceramiczne. Polecane są także szkliwiony klinkier czy porcelanowy gres. Nie pożałujemy na pewno inwestycji w terakotę a jeżeli mamy ochotę na szlachetne drewno, to najlepiej egzotyczne, które będzie niepodatne na działanie wody czy środków chemicznych.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Jak unikać błędów urządzając kuchnię?


Dopieszczona w każdym calu, funkcjonalna, ergonomiczna kuchnia to marzenie nie tylko...

Shuttersy, czyli drewniane okiennice – modny dodatek do...


Shuttersy coraz bardziej zyskują na popularności i nic w tym dziwnego, bowiem mają...

Socrealizm w nowoczesnej kuchni


Socrealizm, czyli realizm socjalistyczny to pojęcie, które przez lata niezbyt...