Sprzęt AGD i Wyposażenie Do Kuchni - Porady Ekspertów | Max Kuchnie
Sprzęt AGD i Wyposażenie Do Kuchni - Porady Ekspertów | Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Sprzęt agd Zasada trójkąta roboczego, czyli jak praktycznie...

Sprzęt agd


Zasada trójkąta roboczego, czyli jak praktycznie rozmieścić meble kuchenne

Ergonomia w kuchni to podstawa funkcjonalnej organizacji tego pomieszczenia. Wnętrze urządzone w przypadkowy, nieuporządkowany i chaotyczny sposób będzie stwarzać domownikom mnóstwo problemów w codziennym funkcjonowaniu, warto więc poznać najważniejszą zasadę, według której należy rozlokować elementy kuchennej zabudowy.

Na zdjęciu: Studio Lome

Sam możesz zaprojektować swą kuchnię

Podstawą kuchennej ergonomii jest zasada tzw. trójkąta. To niezwykle prosta reguła lokowania najważniejszych elementów zabudowy względem siebie, by praca przy nich była przyjemnością i nie sprawiała większych trudności. Znając zasadę trójkąta można pokusić się o samodzielne zaprojektowanie kuchni, właściwe rozmieszczenie mebli i sprzętów gwarantuje bowiem szybkie, komfortowe i bezkolizyjne poruszanie się po kuchni i funkcjonalne z niej korzystanie.
 

Trójkąt w kuchni

Zasada trójkąta opiera się na trzech głównych sprzętach umieszczanych w kuchni: lodówce, zlewozmywaku i płycie grzewczej. To ich rozmieszczenie względem siebie może w wyjątkowy sposób ułatwić funkcjonowanie w kulinarnym świecie, lub przeciwnie – bardzo je skomplikować, jeśli niewłaściwie ulokujemy te elementy. Sprzęty te należy tak zaplanować w kuchennej aranżacji, by stały się wierzchołkami niewidzialnego trójkąta. Na co dzień, to właśnie między tymi trzema elementami kuchennej zabudowy poruszamy się najczęściej, a ulokowanie ich na wierzchołkach trójkąta w maksymalnym stopniu skraca odległości, jakie musimy pokonywać. To matematyka i geometria w czystej postaci, przeniesiona jedynie na kuchenny grunt.
 

Co między wierzchołkami?

Rozmieszczenie lodówki, zlewozmywaka i płyty na wierzchołkach trójkąta pozwala optymalizować czynności wykonywane w kuchni. Samo ulokowanie ich względem siebie jednak nie wystarcza. Warto zadbać też o odpowiednie odległości miedzy nimi, w których powinny znaleźć się fragmenty blatu roboczego ułatwiającego obróbkę produktów spożywczych pomiędzy poszczególnymi punktami. Odległość między lodówką a zlewozmywakiem powinna więc wynosić ok. 120-200 cm, podobnie jak długość blatu między zlewozmywakiem a płytą grzewczą. Płytę od lodówki może jednak dzielić więcej centymetrów, w wyjątkowo dużych kuchniach nawet 2,5 m. Jeśli nasza kuchnia nie należy do największych, poszczególne odległości można proporcjonalnie zmniejszyć i dostosować do warunków pomieszczenia.
 

Dostosować do układu mebli

Najłatwiej zaplanować kuchenny trójkąt na zabudowie meblowej tworzącej kształt litery L. W takim przypadku na jednym z ciągów mebli lokujemy dwa z trzech wymienionych sprzętów, zawsze planując zlewozmywak pomiędzy lodówką a płytą. Zasada trójkąta możliwa jest jednak również w przypadku innych meblowych układów. W układzie równoległym lub w pojedynczym ciągu z wyspą, w jednym rzędzie ustawiamy lodówkę i zlewozmywak, płytę grzewczą umieszczając naprzeciwko, np. na kuchennej wyspie. Niestety, zasady trójkąta roboczego, z oczywistych względów, nie da się zastosować w kuchni z pojedynczym cięgiem zabudowy meblowej.
 

Ważna kolejność

Dlaczego akurat wymienione elementy zabudowy są najistotniejsze w kuchennej ergonomii? Dlaczego odległości między nimi i uszeregowanie ich w określonej kolejności ma takie znaczenie? Odpowiedź jest banalnie prosta: wynika to z codziennych czynności, jakie wykonujemy w kuchni, na które nawet nie zwracamy zbyt wielkiej uwagi. Przygotowując posiłki najpierw wyjmujemy produkty spożywcze z lodówki i musimy mieć miejsce, by je odłożyć (stąd konieczność blatu między lodówką a zlewozmywakiem). Następnie myjemy lub płuczemy je w zlewozmywaku, po czym ponownie odkładamy, by poddać je dalszej obróbce (np. krojeniu – co również czynimy na blacie roboczym między zlewem a płytą grzewczą). Na koniec wszystko trafia do garnka na płycie, gdzie jest gotowane lub duszone. Kolejność ta nie jest więc przypadkowa, warto jednak zwrócić uwagę, czy z kuchni częściej korzysta osoba prawo czy leworęczna. W przypadku leworęcznego mistrza kulinariów należy ulokować wspomniane elementy w odwrotnej kolejności.

 

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Wysuwany stolik – praktyczne rozwiązanie w małej kuchni


Kuchenne szuflady skrywają nie tylko niezbędne akcesoria, ale i najrozmaitsze skarby....

Tych błędów nie popełniaj – czyli co robimy źle...


Nie każdy ładnie śpiewa, nie każdy ładnie rysuje – nie każdy również...

Kształt płytek w kuchni – sposoby na niebanalne...


Płytki w kuchni to wygoda i funkcjonalność, dlatego też – pomimo zmieniających...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności