Zasada trójkąta roboczego przepisem na ergonomię
Ergonomia w kuchni jest kluczowa. Dzięki niej czynności związane z gotowaniem i sprzątaniem będą przebiegać zdecydowanie sprawniej i przyjemniej. Także poruszanie się po wnętrzu kuchni okaże się dużo bardziej wygodne, a odległości pokonywane na co dzień się skrócą. Jak to osiągnąć? Sprawdź czym jest zasada trójkąta roboczego i wciel ją w życie.
Ergonomia w kuchni
Aby kuchnia była ergonomiczna warto pewne kwestie zaplanować już na wstępnym ustalaniu projektu. Jedna z podstawowych zasad, które zagwarantują nam osiągnięcie tego celu jest reguła trójkąta roboczego. Ta prosta zasada dotyczy ulokowania najważniejszych sprzętów kuchennych, jakimi są lodówka, zlew oraz płyta grzewcza na wierzchołkach kształtu trójkąta. Dzięki temu praca przy nich będzie łatwiejsza i bardziej komfortowa, a pokonywane odległości podczas przygotowywania posiłków się skrócą. Wówczas wszystkie niezbędne produkty i sprzęty są usytuowane niedaleko siebie, co poprawia komfort pracy.
Odległości między wierzchołkami
Dla funkcjonalności wnętrza oraz sprawności wykonywania prac kuchennych duże znaczenie ma nie tylko sposób rozmieszczenia tych kluczowych sprzętów, ale także odległości między nimi. Przyjmuje się więc, że optymalnym rozwiązaniem jest umieszczenie lodówki, zlewu i płyty grzewczej w następujących przedziałach odległości:
- między lodówką a zlewozmywakiem: 120-210 cm,
- między zlewem a kuchenką: 120-210 cm (ew. 90 cm w małych wnętrzach)
- między lodówką a kuchenką: 120- 270 cm.
Kolejność ustawienia
Odległości między kluczowymi sprzętami kuchennymi i ulokowanie ich w konkretnej kolejności mają duże znaczenie dla wygody wykonywania prac kuchennych. Codziennie wykonywane czynności w kuchni zwykle odbywają się intuicyjnie, ale każda z nich przebiega według pewnego schematu.
Rozpoczynając przygotowywanie posiłków w pierwszej kolejności wyjmujemy produkty z lodówki i szafek w jej obrębie. Następnie układamy je na blacie w pobliżu zlewu, by je obrać, umyć czy rozpakować wyrzucając przy tym opakowania do śmieci. Później poddajemy je dalszej obróbce na blacie pomiędzy zlewem a płytą grzewczą, by na koniec wszystko znalazło się w garnkach lub patelniach. Kolejność ustawienia sprzętów nie jest więc przypadkowa i wyznacza drogę pokonywaną podczas przygotowywania potraw. Gdyby były one ustawione w innej kolejności, wówczas musielibyśmy nadrabiać drogę przechodząc kilkakrotnie między nimi i wracając się. Warto jednak zauważyć, że w przypadku osób leworęcznych sprzęty należy rozmieścić w odwrotnej kolejności.