Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Płyta ceramiczna vs płyta indukcyjna

Porady

Płyta ceramiczna vs płyta indukcyjna

Ulubione0

To, na jakiej kuchni przygotowujemy nasze potrawy, ma ogromny wpływ na ich finalny wygląd i smak. Liczy się nie tylko dobry, babciny przepis i świeże produkty – ale też sprzęt, z jakiego korzystamy. W dzisiejszym artykule porównamy dwie najpopularniejsze płyty grzewcze. Przedstawimy ich wady, zalety i stwierdzimy, która z nich jest lepsza. Ceramika czy indukcja? Jaka płyta jest najlepsza?

Prawdziwe starcie gigantów – indukcji i ceramiki. Są to dwie, najbardziej popularne i najchętniej wybierane kuchnie. Która z nich jest lepsza? Jakie mają wady? Jakie zalety? Jaką płytę wybrać?

Płyta ceramiczna – zalety urządzenia
Mało kto wie, ale pierwsze płyty ceramiczne pojawiły się już w latach siedemdziesiątych. Uwagę konsumentów przyciągnęły nie tylko oryginalnym, nowoczesnym designem, ale także dużą funkcjonalnością i solidnością wykonania.
Płyty ceramiczne są bardzo łatwe do czyszczenia – wystarczy wilgotna ściereczka i gotowe. Nagrzewa się bardzo szybko, a część grzewczą stanowią lampy halogenowe lub spirale elektryczne – w zależności od modelu oraz producenta.
Wyposażone są w dotykowy panel sterujący, dlatego zarówno obsługa jak i włączanie kuchenki jest bardzo proste.

Płyta ceramiczna – wady urządzenia
Musimy pamiętać, że płyta ceramiczna podczas gotowania się nagrzewa. Nagrzewa się cała jej powierzchnia – dlatego też musimy uważać, by się nie poparzyć. Jeśli w naszym domu są dzieci, to powinniśmy pilnować, by nie zbliżały się do płyty grzewczej. Płyta po skończonej pracy dość długo się chłodzi, dlatego warto mieć to na uwadze.

Płyta indukcyjna – zalety urządzenia
Działanie płyt indukcyjnych nieco różni się od 'konkurencji'. Mamy tutaj do czynienia z wytwarzaniem pola elektromagnetycznego. Płyta bardzo szybko się nagrzewa i co ważne – nagrzewa się tylko pole grzewcze, z którego aktualnie korzystamy. Pozostała powierzchnia jest chłodna, dlatego tutaj nie ma możliwości poparzenia.
Płyty indukcyjne wyróżniają się nowoczesnym wyglądem. Pasują do każdego wnętrza, każdej kuchennej aranżacji. Łatwo utrzymać ją w czystości – wystarczy wilgotna ściereczka.
Indukcja jest bardzo oszczędna – jak już wcześniej wspomnieliśmy, szybko się nagrzewa, dlatego potrawy są gotowe znacznie szybciej.

Płyta indukcyjna – wady urządzenia
Pierwszą ważną kwestią, o której należy wspomnieć to cena płyty indukcyjnej. Niestety, pomimo, że nie są już nowością – to wciąż są stosunkowo drogie. Inwestycja w płytę indukcyjną to nie wszystko – aby móc z niej korzystać konieczny jest zakup specjalnych naczyń, których dno jest przystosowane do indukcji. Jest to kolejny wydatek, co może rodzić pewne obawy.

Ceramika czy indukcja?
Obie płyty mają zarówno mocne, jak i słabe strony. Przed zakupem warto określić nasze priorytety – co jest dla nas ważne i czego wymagamy od tego typu urządzeń. Jeśli w naszym domu są dzieci, to lepsza będzie płyta indukcyjna – podczas pracy, jej powierzchnia nadal pozostaje chłodna, a więc nie ma ryzyka poparzenia. Jeśli nie chcemy wydawać majątku na płytę i dodatkowe naczynia, to warto pozostać przy ceramice. Jest to dobrej jakości płyta – będziemy tylko musieli uważać na to, by się nie poparzyć.

Zobacz również

Zamrażarka skrzyniowa

Zamrażarka skrzyniowa

Jak wielka skrzynia Na rynku AGD dostępne są zamrażarki w dwóch podstawowych wersjach...

Innowacje w sprzęcie AGD – jak ułatwić sobie życie?

Innowacje w sprzęcie AGD – jak ułatwić sobie...

Prosta robota   Wraz z biegiem czasu dochodzi zarówno do coraz większego rozwoju technologii,...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena