Imitacja czy natura? Na co postawić przy wyborze kuchennego blatu?
Blat w kuchni odgrywa bardzo ważną rolę. Nie tylko wpływa na finalny wygląd kuchni, ale także pełni funkcję czysto użytkową. To właśnie blat jest miejscem na którym przygotowujemy posiłki. Powinien być odporny na uszkodzenia, trwały ale również dobrze się prezentować. Wybierając konkretny blat musimy zdecydować, czy stawiamy na materiały naturalne czy sztuczne. Dziś, producenci mają ułatwione zadanie – dzięki nowoczesnym technologią mogą oni tworzyć powierzchnie, które są łudząco podobne do tych pochodzenia naturalnego...
Modne drewno, beton, metal
Wybierając blat powinniśmy się kierować przede wszystkim stylem w jakim urządzona jest nasza kuchnia. Jeszcze do niedawna w kuchniach tradycyjnych normą były blaty drewniane, w bardziej nowoczesnych wnętrzach metalowe i betonowe, dziś już te granice nieco się zacierają. Bez przeszkód można łączyć i mieszać style – liczy się to, że kuchnia się nam podoba. Zarówno klasyczne, jak i bardziej odważne połączenia mają swoich zwolenników. Pamiętajmy jednak, że blat w kuchni to nie tylko ładny dodatek – to przede wszystkim miejsce robocze. Musi być wygodne, odporne i trwałe.
Blaty drewniane to klasyka sama w sobie. Ocieplają one wnętrze i prezentują się fenomenalnie w każdym wnętrzu. Blat drewniany ma to do siebie, że można go dowolnie kształtować i przycinać, jest jednak wymagający. Trzeba odpowiednio zabezpieczyć go lakierem lub olejem.
Blat z betonu jest bardzo wytrzymały. Można go łatwo dopasować do każdego projektu kuchni. Jest odporny na wodę, wysokie temperatury a także łatwo się go czyści.
Blat metalowy jest bardzo higieniczny i odporny na działanie różnych substancji chemicznych. Idealnie komponuje się ze stalowym zlewozmywakiem. Taką powierzchnie można łatwo zarysować, a czyszczenie jest dość problematyczne – pozostają smugi.
Imitacja natury, czyli alternatywa wyżej wymienionych materiałów
Zamiast drewna, betonu czy metalu na blat można wybrać laminat. Blaty laminowane perfekcyjne imitują naturalne materiały a dodatkowo nie posiadają ich słabych stron. Z powodzeniem mogą zastąpić stal, aluminium czy drewno – laminat zastąpi dosłownie wszystko.
Blaty z laminatu są odporne na wilgoć, wysoką temperaturę, uszkodzenia mechaniczne i chemiczne – jednym słowem są bardzo wytrzymałe. Nie plamią się – bardzo łatwo jest je utrzymać w czystości – wystarczy wilgotna ściereczka. Blaty z laminatu kosztują znacznie mniej niż blaty z naturalnych materiałów. Dodatkowo są lekkie i ciepłe w dotyku – montaż nie sprawia większych kłopotów. Oczywiście nie ma produktów bez wad, blaty z laminatu także mają wadę. Ich najsłabszą stroną jest to, że jeśli taki blat zostanie uszkodzony, to nie nadaj się do naprawy.
Dodałabym jeszcze, że blat nie powinien być śliski, wtedy gotowanie będzie łatwiejsze. Mylubimy eksperymentować i łączyć różne style. W kuchni zestawiliśmy szarość betonu ścian i czerń mebli z jasnym drewnem blatów. Jesteśmy zadowolona. Trzeba tylko się odważyć. Fajny artykuł, podsunął mi kilka pomysłów. Jeśli je wcielę w życie, podzielę się na pewno. :)
W swojej kuchni mam właśnie blat drewniany i jest bardzo wymagający. Jest pokryty tylko olejem i muszę bardzo o niego dbać i się pilnować. Wszystko zawsze musi być suche. Ale za to prezentuje się wspaniale :)
Zdecydowanie drewno. Tylko trzeba pamiętać, żeby wybrać takie, które jest twarde i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Pozdrawiam :)