Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Największe błędy podczas projektowania kuchni

Porady


Największe błędy podczas projektowania kuchni

Kuchnia może być równie piękna, jak i funkcjonalna. Wystarczy tylko, na etapie jej planowania, pamiętać o kilku ważnych zasadach, dzięki którym nasza kuchni zyska na ergonomii. Nieodpowiednio ustawione sprzęty kuchenne, niewłaściwie rozmieszczone oświetlenie czy brak miejsca na przechowywanie – to podstawowe błędy, które zaburzają funkcjonalność kuchni. Co jeszcze może obniżać komfort w naszej kuchni oraz jak uniknąć typowych pomyłek już na etapie planowania? Przeczytaj nasze porady.

Podstawowe zasady przy projektowaniu kuchni

 

Planując kuchnię, w której będziemy czuć się komfortowo, musimy wziąć pod uwagę kilka zasad, które przyświecają wszystkim znającym się na rzeczy architektom. Najważniejszą z nich jest tzw. zasada trójkąta roboczego. Chodzi tu o odległości pomiędzy sprzętami, z których w kuchni korzystamy najczęściej, a więc: pomiędzy lodówką, zlewozmywakiem oraz płytą grzejną. Najlepiej, gdy dystans pomiędzy poszczególnymi elementami – stanowiącymi wierzchołki trójkąta roboczego – wynosi od 120 do 270 cm dla odległości lodówki od płyty oraz po 120-210 cm dla zlewu i płyty oraz zlewu i lodówki. Oczywiście, w przypadku mniejszych pomieszczeń kuchennych, minimalne wartości mogą być niższe, niemniej jednak nie powinny wynosić mniej niż 60 cm.

 

Pomyśl o tym, co dla Ciebie najważniejsze

 

Kuchnia to miejsce, w którym rządzi szef kuchni. Jeżeli to właśnie Ty przygotowujesz posiłki dla całej rodziny, a więc gotujesz praktycznie każdego dnia, kuchnia ma spełniać właśnie Twoje oczekiwania. W zależności od tego, z których sprzętów korzystasz najczęściej oraz jakie posiłki najczęściej przygotowujesz, układ kuchni powinien być nieco zmodyfikowany. Dlatego też podczas planowania kuchni musimy odpowiedzieć sobie na pytania o to, kto będzie głównym użytkownikiem naszej kuchni, ile razy dziennie będziemy z niej korzystać i w jaki sposób. Dzięki temu kuchnia będzie dostosowana do wszystkich naszych potrzeb.

 

Blaty, czyli głównie miejsce wszelkich prac kuchennych

 

Odpowiednio duża powierzchnia blatów to podstawa. Dlatego też nawet w małej kuchni spróbujmy wygospodarować miejsce na wygodne ułożenie deski do krojenia oraz ustawienie takich sprzętów, jak mikser, blender, robot kuchenny czy maszynka do mięsa. Nawet, jeżeli na co dzień są one schowane, kiedy będziemy chcieli z nich skorzystać, musimy mieć odpowiednio dużo miejsca na ich rozstawienie. W przeciwnym razie będziemy niechętnie po nie sięgać, marnując swój kucharski potencjał.

 

Zaplanuj miejsca na przechowywanie

 

Wszystkie elementy wyposażenie naszej kuchni powinny mieć swoje miejsce. Bez względu na to, czy weźmiemy pod uwagę sprzęty AGD, artykuły spożywcze czy kuchenne naczynia i akcesoria, na wszystko powinna znaleźć się przestrzeń, w której będziemy mogli wygodnie je przechowywać. Co więcej, do szafek, szuflad czy półek zawsze powinniśmy mieć swobodny dostęp. Dzięki temu znacznie łatwiej będzie nam zachować porządek w kuchni oraz jej schludny wygląd, którego nie będą zaburzać zbędnie przedmioty porozstawiane na kuchennym blacie. Nie będą nam one także zabierać cennej powierzchni roboczego blatu.

 

Dobrze oświetl miejsca pracy

 

Odpowiednie oświetlenie kuchni to niezbędny element do tego, by w tym pomieszczeniu stworzyć sobie komfortowe miejsce pracy. Planując kuchenne oświetlenie, pamiętaj, by nie skupiać się wyłącznie na centralnym źródle światła. Jest ono stanowczo niewystarczające, by zapewnić Ci odpowiednio jasne światło przestrzeni roboczej. Jeżeli tylko zastosujesz dodatkowe lampy nad kuchennym blatem, z pewnością zauważysz sporą różnicę. W zależności od układu kuchni, mogą być to lampy sufitowe, kinkiety czy oprawy wbudowywane w szafki wiszące, a także taśmy LED.

 

Pamiętaj o bilansie pomiędzy efektem a estetyką

 

By w kuchni przyjemnie spędzało się nam czas, musi być ona tak samo funkcjonalna, jak i atrakcyjna pod względem wizualnym. Nie zapominajmy więc o tym, że nie wszystkie sprzęty, które pięknie się prezentują będą dla nas użyteczne, ale i odwrotnie: funkcjonalne urządzenia też mogą cieszyć nasze oko. W planowaniu kuchni, jak we wszystkim, najlepiej jest znaleźć złoty środek.

 

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Czerń w spółce z bielą


Chcąc olśnić odwiedzających Cię gości niebanalnym designem kuchni, a jednocześnie...

Czerwona kuchnia hit czy kit?


Urządzając kuchnię musimy zdecydować w którym kierunku pójdziemy jeżeli chodzi o...

Okienne okolice


Okno kuchenne to jeden z najważniejszych elementów wnętrza. To w końcu jego...