Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Projekt kuchni idealnej – czyli jak...

Porady

Projekt kuchni idealnej – czyli jak zaprojektować najbardziej funkcjonalną kuchnię na ziemi

Ulubione1

Kuchnia to pomieszczenie, w którym wszystko powinno być idealnie zaplanowane i dobrze przemyślane. Kuchnia ma być nie tylko ładna i sprawiać, że domownicy chętnie będą w niej przebywać, ale musi być też wygodna i funkcjonalna. W kuchni wszystko powinno mieć swoje miejsce, a jednocześnie być w zasięgu ręki.

Dobry plan to podstawa
Aby kuchnia była maksymalnie funkcjonalna, należy ją zaprojektować z głową. Na początku, powinniśmy podzielić pomieszczenie na pięć stref: strefę przechowywania, strefę zapasów, strefę przygotowywania, gotowania oraz zmywania. Taki podział jest bardzo ważny, gdyż ułatwia nam on ustawienie poszczególnych sprzętów i urządzeń. Zdecydowanie najczęściej używanym sprzętem w naszej kuchni jest lodówka. To właśnie do niej zaglądamy najczęściej – nawet tylko tak 'orientacyjnie'. Z uwagi na częstotliwość jej używania powinna znajdować się zaraz przy wejściu do kuchni – aby po powrocie z zakupów szybko włożyć produkty na swoje miejsce. Niedaleko lodówki powinien znajdować się zlew, w którym szybko będziemy mogli umyć wyciągnięte z lodówki mięso. Musimy pamiętać, że płyta grzewcza i zlewozmywak powinny być od siebie oddalone. Blat roboty znajdujący się pomiędzy strefą gotowania i zmywania powinien być jak najdłuższy – aby usprawnić proces przygotowywania posiłków.

 

Jak wygląda kuchnia idealna?
Jak wspomnieliśmy już wyżej, na początku należy pomieszczenie kuchenne podzielić na pięć podstawowych stref. Najlepiej będzie jeżeli kuchnia, będzie 'ułożona' w odpowiedniej kolejności. Każdy oczywiście ma prawo urządzić kuchnię tak, aby jemu było wygodnie, istnieje jednak model, który według specjalistów jest najlepszy. Idealnie zaprojektowana kuchnia powinna składać się kolejno ze strefy zapasów, strefy przechowywania, strefy zmywania, strefy przygotowywania oraz strefy gotowania. Taki układ jest podobno najbardziej funkcjonalny, ale dlaczego? Najpierw strefa zapasów. Jest to na przykład wysoka szafka, w której możemy przechowywać produkty suche oraz lodówka – wiadomo do czego. Następna strefa to strefa przechowywania – tutaj umieszczamy naczynia oraz sztućce. Kolejna strefa, jak się można domyśleć to strefa zmywania. Sąsiadowanie strefy przechowywania i zmywania jest bardzo wygodne – umożliwia szybkie schowanie naczyń do szafek po umyciu i wyjęciu ze zmywarki. Za strefą zmywania znajduje się strefa przygotowywania posiłków, a tuż za nią – strefa gotowania.

 

Jedyne dobre rozwiązanie?
Oczywiście układ, który przedstawiliśmy wyżej nie oznacza wcale, że jest to jedyne dobre rozwiązanie. Każdy ma prawo do własnej interpretacji wygody i funkcjonalności kuchennego pomieszczenia. Istotną rolę odgrywa również wielkość oraz kształt pomieszczenia, w którym będzie się znajdować nasza kuchnia. Pamiętajmy jednak, aby już podczas przygotowywania projektu kuchni wziąć pod uwagę wszystkie możliwości, aby wybrać najdogodniejszą dla nas opcję.

Zobacz również

Jaka podłoga do jasnej kuchni?

Jaka podłoga do jasnej kuchni?

Jak w laboratorium Wizualizacja opierająca się na dominancie jasnych kolorów powinna wiązać...

Gdzie co rozmieścić, czyli jak zadbać o kuchenny porządek

Gdzie co rozmieścić, czyli jak zadbać o...

Sztućce na swoim miejscu Niesamowicie ważne okazuje się w codziennym korzystaniu z lokum...
Komentarze (1)
1
Gość
Sabina
2017-03-16 15:28:53

Podział na strefy podczas urządzania kuchni to dobre rozwiązanie. Dzięki temu można profesjonalnie zagospodarować przestrzeń kuchenną. Wszystko oczywiście uzależnione jest od wielkości i kształtu pomieszczenia. Ja podobnie postępowałam podczas aranżacji mojej kuchni. Dzięki temu mam teraz bardzo praktyczne pomieszczenie.

Twój komentarz
Ocena