Jakie systemy przechowywania sprawdzają się najlepiej?
Dobrze zorganizowana kuchnia to podstawa sukcesu. W każdej kuchni na co dzień wiele się dzieje, a przechowywane w niej zapasy, akcesoria i sprzęty powinny być zawsze pod ręką, by wykonywanie codziennych obowiązków przebiegało sprawnie i komfortowo. Aby ułatwić sobie osiągnięcie tego celu, konieczne jest właściwe zaplanowanie tej przestrzeni. Dodatkowym i to wyjątkowo istotnym wsparciem w tym zakresie okażą się również specjalne systemy przechowywania.
Przechowywanie w kuchni
Jaka powinna być kuchnia doskonała? Oczywiście estetycznie dopracowana, wygodna w codziennym użytkowaniu, a także funkcjonalna zarówno w zakresie wyposażenia, jak i sposobu jego rozmieszczenia. Dlatego bez względu na to, czy posiadasz małą czy przestronną kuchnię, warto położyć szczególny nacisk na optymalne rozmieszczenie poszczególnych urządzeń, akcesoriów kuchennych i zapasów. Kluczem do sukcesu jest podział na strefy kuchenne. Polega na rozmieszczeniu poszczególnych typów produktów i przedmiotów w obszarach odpowiadających im pod względem specyfiki. W ten sposób wyodrębniamy strefy:
- zapasów: lodówka, spiżarnia, zapasy przechowywane w szafce tradycyjnej lub cargo,
- przygotowywania: obszar blatu roboczego,
- gotowania: kuchenka grzewcza, a także szafki i blat w jej obrębie z rzeczami używanymi podczas gotowania np. garnki, przyprawy, sztućce,
- przechowywania: miejsce na wszystkie niezbędne w kuchni akcesoria i naczynia,
- zmywania: zlewozmywak, zmywarka, szafka na środki potrzebne podczas wykonywania prac porządkowych.
Przyporządkowanie przechowywanych rzeczy w obrębie stref tematycznych ułatwi wykonywanie codziennych obowiązków kuchennych, skróci odległości pokonywane podczas krzątania się po wnętrzu, a także uczyni kuchnię bardziej ergonomiczną. Jednak, aby osiągnąć pełen efekt, warto wzbogacić kuchnię także o specjalne systemy usprawniające przechowywanie w niej. Dzięki nim kuchnia stanie się wygodniejsza w użytkowaniu, a także zdecydowanie bardziej funkcjonalna.
Systemy przechowywania w szafkach kuchennych
Większość akcesoriów kuchennych, zapasów, a nawet małych sprzętów AGD przechowujemy na co dzień w szafkach kuchennych. Meble kuchenne posiadają zwykle dużą pojemność i można w nich pomieścić naprawdę sporo. Mimo tego codzienne użytkowanie szafek kuchennych może nie być zbyt wygodne i praktyczne, w szczególności gdy usiłujemy sięgnąć po coś umieszczonego w tyle. Rozwiązaniem tych niedogodności są systemy cargo. Składają się one ze specjalnych poziomowych koszy lub półek montowanych na wysuwanym panelu. Dzięki temu za jednym pociągnięciem możemy płynnie wysunąć całą zawartość szafki i uzyskać dostęp do wszystkich rzeczy rozmieszczonych w zakamarkach. Zaletą szafek cargo jest także to, że można je dopasować do warunków konkretnych pomieszczeń kuchennych. Można nimi wypełnić poszczególne wnęki między meblami, a także niezagospodarowane szafki.
Systemy narożne
Szafki narożne należą do najtrudniejszych w funkcjonalnym zaaranżowaniu. Co prawda charakteryzują się dużą pojemnością, ale przechowywanie w nich i dostęp do danych akcesoriów jest dość niewygodne i często wymaga wyjmowania wielu rzeczy, by móc dostać się do jednej. Dlatego, mimo dużego potencjału szafki te służą nam zwykle jako miejsce do przechowywania rzeczy, których używamy bardzo rzadko. Aby w pełni wykorzystać możliwości jakie dają szafki narożne, warto je wyposażyć w nowoczesne systemy. Takie rozwiązania opierają się na wysuwanych mechanizmach, które w łatwy sposób można wydobyć w całości na zewnątrz szafki narożnej. Przestrzeń w rogu mebli kuchennych zostaje wykorzystana do maksimum i efektywnie zagospodarowana w nawet najbardziej niedostępnych miejscach. Możesz w nich przechowywać małe urządzenia AGD, a nawet niewymiarowe naczynia. Kosze znajdujące się z tyłu mogą zostać łatwo wysunięte na zewnątrz, co zapewnia Ci pełen dostęp do zawartości. Ciekawym rozwiązaniem są także systemy obrotowe do szafek narożnych, które się nie wysuwają, ale za sprawą półek, które można wprawić w ruch zyskujemy dostęp do wszystkich rzeczy.
Przechowywanie zapasów w kuchni
Oprócz akcesoriów kuchennych i małych sprzętów AGD sporo miejsca w szafkach i szufladach poświęcamy zwykle na przechowywanie zapasów i artykułów spożywczych. Oczywiście znaczna część z nich umieszczana jest w lodówce, gdyż wymaga optymalnej temperatury i wilgoci, by zachować świeżość na dłużej. Jednak co z produktami sypkimi, przetworami i innymi zapasami? Dawne kuchnie były zwykle wyposażone w spiżarnie. Dziś w nowym budownictwie coraz częściej wraca się do takiego układu wnętrz, lecz niemniej jednak wciąż nie wszyscy dysponują osobnym pomieszczeniem na ten cel. Wówczas dobrym pomysłem jest wygospodarowanie strefy zapasów w ramach zabudowy meblowej. Najlepsze miejsce znajduje się w najbliższym obrębie lodówki, gdyż wypakowując zakupy lub sięgając po potrzebne produkty, wszystkie je mamy pod ręką w jednej strefie. Aby przechowywanie zapasów było wygodne, warto wyposażyć kuchnię w specjalne systemy, które cechują się zarówno dużą pojemnością, jak i łatwym dostępem do wszystkich zakamarków. Do najbardziej polecanych należą wysokie panele cargo, a także szafy kuchenne, w których znajdują się specjalne organizery i koszyki służące segregowaniu artykułów spożywczych.
Zobacz także:
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/jak-wyposazyc-szafki-aby-kuchnia-byla-komfortowa-2934.html
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/meble-modulowe-w-kuchni-wady-i-zalety-2939.html