Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Zgrzewarki do gotowania sous-vide – czyli coś,...

Porady


Zgrzewarki do gotowania sous-vide – czyli coś, czego potrzebujesz!

Gotowanie naprawdę może być przyjemnością, szczególnie gdy posiadamy urządzenia, które znacznie ułatwiają nam przyrządzanie potraw. Nie musimy być zapalonymi kucharzami – odpowiednie AGD nas wyręczy! Oszczędzamy czas i nerwy – bo sprzęty robią za nas całą robotę. Dziś pod lupę weźmiemy zgrzewarkę próżniową, która umożliwia gotowanie sous-vide. Co to takiego? Jak gotować w próżni?

Na zdjęciu: Severin

Czym jest sous-vide?

Sous-vide to inaczej mówiąc gotowanie w próżni. Potrawy wkładane są w specjalne worki próżniowe i w takiej formie są przygotowywane. Poddaje się je dość długiej obróbce termicznej w niskich temperaturach. Metoda ta, choć nadal mało popularna zyskuje coraz większe uznanie.


Jak to działa?

Potrawę, którą chcemy ugotować umieszcza się w szczelnych, zamkniętych workach próżniowych, które następnie wędrują w gorącej wodzie. Gotowanie odbywa się w temperaturze pomiędzy 58 a 85 stopni Celsjusza – temperatura dostosowana jest do rodzaju potrawy. Worki z jedzeniem wkłada się do specjalnego urządzenia, w którym odbywa się obróbka. Takie gotowanie bardzo korzystnie wpływa na naszą potrawę – żywność nie traci koloru, smaku, a po nałożeniu na talerz wygląda bardzo kusząco.


Gotowanie sous-vide – poznaj zalety

Gotowanie sous-vide w próżni znacznie podwyższa jakość potraw. Nie powoduje strat witamin. Jest zdrowsze od tradycyjnego gotowania i gotowania na parze. Potrawy nie tracą swoich wartości odżywczych, są miękkie i świeże. Wprawdzie proces gotowania jest dość długi, jednak tak wiele zalet powinno nam to wynagrodzić. Przygotowując potrawy o intensywnym zapachu opary nie unoszą się po całym mieszkaniu – co jest dodatkową zaletą.


Sous-vide? Najpierw zgrzewarka!

Aby worek zawierał próżnię konieczne jest jego zgrzanie. Jest to nieuniknione, jeżeli chcemy aby cały proces gotowania przebiegł właściwie. W tym celu używamy specjalnych zgrzewarek Sous-vide.


Zgrzewarka – co musi mieć?

Co jest najważniejsze w takiej zgrzewarce? Musi przede wszystkim wysysać całe powietrze z woreczka z jednoczesnym grzaniem jego krawędzi. Wszystko powinno działać automatycznie – zaraz po włożeniu woreczka do zgrzewarki. Jeżeli zgrzewarka nie poradzi sobie z pozbyciem się całego powietrza, to gotowanie nie będzie przebiegać prawidłowo. Zgrzewarka powinna być wyposażona w lampki kontrolne, które poinformują nas o procesie, który zachodzi w danej chwili. Od tego typu sprzętów nie wymaga się nie wiadomo jakiej mocy, jednak 150-200 W to takie minimum. Jeżeli chodzi o napięcie, to najlepsze będzie 230 V.


Tradycja czy nowoczesność?

Powinniśmy przywyknąć, że producenci żywności i sprzętów AGD cały czas nas zaskakują innowacyjnymi rozwiązaniami. Świat idzie do przodu i kto wie, może kiedyś tradycyjne gotowanie całkowicie przejdzie do lamusa. Gotowanie metodą sous-vide jest nowością! Zapewne wielu, będzie potrzebować czasu aby się do tego przekonać, jednak wszystkiego warto spróbować!

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Dobrze zagotowana, czyli wszystko o czajnikach


Czajnik jest tak niezbędnym kuchennym sprzętem jak płyta grzewcza czy lodówka....

Patelnia żeliwna nie taka straszna


Patelnie żeliwne, pomimo swoich zalet nie są zbyt chętnie używane. Być może ze...

(Nie)zbędne gadżety?


W kuchni, jak w żadnym innym pomieszczeniu niezwykle ważna jest dobra organizacja...