Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Zgrzewarki do gotowania sous-vide – czyli coś,...

Porady


Zgrzewarki do gotowania sous-vide – czyli coś, czego potrzebujesz!

Gotowanie naprawdę może być przyjemnością, szczególnie gdy posiadamy urządzenia, które znacznie ułatwiają nam przyrządzanie potraw. Nie musimy być zapalonymi kucharzami – odpowiednie AGD nas wyręczy! Oszczędzamy czas i nerwy – bo sprzęty robią za nas całą robotę. Dziś pod lupę weźmiemy zgrzewarkę próżniową, która umożliwia gotowanie sous-vide. Co to takiego? Jak gotować w próżni?

Na zdjęciu: Severin

Czym jest sous-vide?

Sous-vide to inaczej mówiąc gotowanie w próżni. Potrawy wkładane są w specjalne worki próżniowe i w takiej formie są przygotowywane. Poddaje się je dość długiej obróbce termicznej w niskich temperaturach. Metoda ta, choć nadal mało popularna zyskuje coraz większe uznanie.


Jak to działa?

Potrawę, którą chcemy ugotować umieszcza się w szczelnych, zamkniętych workach próżniowych, które następnie wędrują w gorącej wodzie. Gotowanie odbywa się w temperaturze pomiędzy 58 a 85 stopni Celsjusza – temperatura dostosowana jest do rodzaju potrawy. Worki z jedzeniem wkłada się do specjalnego urządzenia, w którym odbywa się obróbka. Takie gotowanie bardzo korzystnie wpływa na naszą potrawę – żywność nie traci koloru, smaku, a po nałożeniu na talerz wygląda bardzo kusząco.


Gotowanie sous-vide – poznaj zalety

Gotowanie sous-vide w próżni znacznie podwyższa jakość potraw. Nie powoduje strat witamin. Jest zdrowsze od tradycyjnego gotowania i gotowania na parze. Potrawy nie tracą swoich wartości odżywczych, są miękkie i świeże. Wprawdzie proces gotowania jest dość długi, jednak tak wiele zalet powinno nam to wynagrodzić. Przygotowując potrawy o intensywnym zapachu opary nie unoszą się po całym mieszkaniu – co jest dodatkową zaletą.


Sous-vide? Najpierw zgrzewarka!

Aby worek zawierał próżnię konieczne jest jego zgrzanie. Jest to nieuniknione, jeżeli chcemy aby cały proces gotowania przebiegł właściwie. W tym celu używamy specjalnych zgrzewarek Sous-vide.


Zgrzewarka – co musi mieć?

Co jest najważniejsze w takiej zgrzewarce? Musi przede wszystkim wysysać całe powietrze z woreczka z jednoczesnym grzaniem jego krawędzi. Wszystko powinno działać automatycznie – zaraz po włożeniu woreczka do zgrzewarki. Jeżeli zgrzewarka nie poradzi sobie z pozbyciem się całego powietrza, to gotowanie nie będzie przebiegać prawidłowo. Zgrzewarka powinna być wyposażona w lampki kontrolne, które poinformują nas o procesie, który zachodzi w danej chwili. Od tego typu sprzętów nie wymaga się nie wiadomo jakiej mocy, jednak 150-200 W to takie minimum. Jeżeli chodzi o napięcie, to najlepsze będzie 230 V.


Tradycja czy nowoczesność?

Powinniśmy przywyknąć, że producenci żywności i sprzętów AGD cały czas nas zaskakują innowacyjnymi rozwiązaniami. Świat idzie do przodu i kto wie, może kiedyś tradycyjne gotowanie całkowicie przejdzie do lamusa. Gotowanie metodą sous-vide jest nowością! Zapewne wielu, będzie potrzebować czasu aby się do tego przekonać, jednak wszystkiego warto spróbować!

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Five o’clock czyli zapraszamy na łyk herbaty


Wiele osób delektuje się smakiem i aromatem porannej kawy, zupełnie zapominając o...

Precyzyjne odmierzanie, czyli wybieramy miarki kuchenne


W każdej kuchni z pewnością znaleźć można wagę kuchenną. Jednak nie zawsze okazuje...

Dzbanek z filtrem – Twój sposób na wodę z kamieniem


Wszyscy dobrze wiemy jak ważne jest picie wody. Codziennie człowiek (bez względu na...