5 sprytnych trików na organizację w kuchni
Odpowiednie zorganizowanie kuchni nie należy do łatwych zadań. Problem polega na tym, że jest ona pełna przedmiotów, które wykonane są z różnych materiałów i posiadają odmienne rozmiary oraz kształty. Z tego względu, trudno jest znaleźć dla nich miejsce tak, aby były zawsze pod ręką, a z drugiej strony, żeby nie utrudniały nam wykonywanej pracy. Na szczęście wymyślono wiele innowacyjnych trików, dzięki którym pogrupujemy podobne przybory i z łatwością znajdziemy dla nich odpowiednie miejsce. Wpłynie to również na porządek i ład w naszej kuchni, dzięki czemu stanie się ona bardziej funkcjonalna. Oto kilka z najlepszych pomysłów na sprytne zorganizowanie kuchni.
Haczyki wewnątrz szafek
Niewielkie przybory kuchenne, takie jak: łyżki, szpatułki, miarki lub łopatki, z powodzeniem możemy zawiesić po wewnętrznej stronie drzwi szafki. Dzięki temu zachowamy porządek, a akcesoria będą poza zasięgiem dzieci, ale wciąż na wyciągnięcie naszej ręki. Możemy wybrać haczyki przyklejane, dzięki czemu unikniemy wiercenia w drzwiach szafek.
Szuflady pod szafkami
Jeśli masz małą kuchnię i ciągle brakuje Ci miejsca na przechowywanie przyborów kuchennych, dobrym pomysłem będzie zamontowanie dodatkowej szuflady pod szafkami. Te kilka centymetrów pomiędzy podłogą a szafkami kuchennymi to po prostu zmarnowanie przestrzeni. Dzięki zamontowaniu takiej szuflady, zyskamy dodatkowe miejsce do przechowywania płaskich akcesoriów, np. tacek, maty silikonowej lub foremek do pieczenia.
Otwierana szafka na blacie
Blat kuchenny to miejsce, na którym przygotowuje się posiłki, kroi żywność lub układa talerze, dlatego nie powinien być zastawiony różnymi sprzętami i akcesoriami kuchennymi. W każdej kuchni znajdziemy jednak takie sprzęty, z których korzystamy codziennie, np. toster, opiekacz czy nawet ekspres do kawy. Trudno byłoby je codziennie wyciągać i z powrotem chować do szafek. Jak więc pogodzić funkcjonalność z wyglądem? Rozwiązaniem jest szafka, posiadająca specjalny mechanizm podnoszenia drzwi. Gdy korzystamy z urządzeń stojących na blacie, szafka jest otwarta, zaś gdy kończymy - zamykamy ją, a nasze urządzenia zostają ukryte. Dzięki temu na blacie zawsze panuje porządek, a my mamy sprzęty na wyciągnięcie ręki.
Kosz albo drążek pod zlewem
Przestrzeń pod zlewem jest bardzo trudna do zorganizowania, ponieważ znajduje się tam cała hydraulika. W rezultacie, pod zlewem z reguły umieszczamy kosze na śmieci – reszta przestrzeni pozostaje niezagospodarowana. Sprytnym rozwiązaniem może okazać się zamontowanie metalowego drążka albo wysuwanego koszyka, w którym będziemy mogli przechowywać np. ściereczki, gąbki i środki czystości.
Reling albo listwa magnetyczna
Doskonałym pomysłem na przechowywanie przyborów kuchennych jest wieszanie ich na relingu lub na listwie magnetycznej. Dzięki temu, nie zabierają nam miejsca w szufladach ani na blacie kuchennym. Na listwie magnetycznej z powodzeniem możemy zawiesić cały komplet noży. W sklepach dostępne są również specjalne koszyki, które umieszcza się na relingach za pomocą haczyków – dzięki nim możemy jeszcze lepiej wykorzystać reling, np. umieszczając na nim przyprawy.