Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Akcesoria do kawy – to Ci się może przydać!

Porady

Akcesoria do kawy – to Ci się może przydać!

Ulubione0

Nie ma nic lepszego, niż pyszna, aromatyczna kawa o poranku, która zapewni nam energie na cały dzień. Oczywiście sposobów na przygotowanie kawy jest wiele, jednak każdy lubi coś innego. Na smak kawy wpływa wiele rzeczy – zarówno marka jak i rodzaj kawy, naczynie, sposób parzenia a także sposób podania. Na jakość kawy wpływa również sposób jej przechowywania. Dziś opowiemy co nieco o akcesoriach do kawy – tych do przechowywania i... Zapraszamy do dalszej części artykułu.

Jak przechowywać kawę? Fajne gadżety
Zmieloną kawę lub jej ziarna najlepiej jest przechowywać w specjalnym pojemniku, który nie przepuszcza powietrza. Taki sposób przechowywania uchroni produkt przed wilgocią, a dodatkowo będzie gwarancją świeżego, pełnego aromatu. Na rynku dostępnych jest mnóstwo modeli puszek oraz ceramicznych pojemników do kawy. Materiał, z którego będzie wykonany nie jest tak istotny – liczy się przede wszystkim szczelne zamknięcie, które będzie odpowiedzialne za utrzymanie świeżości.

 

Jak dobrze zaparzyć kawę? Poznajcie fajne akcesoria
Oczywiście wszyscy znają ekspresy ciśnieniowe i przelewowe, które umożliwiają nam szybkie przygotowanie czarnego napoju mocy, jednak wciąż wiele osób woli inne metody parzenia kawy. Akcesoria nie są drogie, a ich utrzymanie i eksploatacja jest znacznie tańsza – o czym mowa? Jeżeli 'nie kręcą' nas ekspresy to mamy do wyboru trzy alternatywne sposoby parzenia kawy – Dripper, Chemex oraz Zaparzacz francuski. Dripper jest to prosty przelewowy ekspres w kształcie stożka. Umieszcza się go na filiżance z wodą, a do niego wkłada się filtr. Chemex to ekspres w kształcie szklanej klepsydry. Tutaj, filtr umieszcza się w górnej części. Ostatnią opcją jest zaparzacz francuski, czyli prościej mówiąc prasa do kawy. Jest to szklane naczynie, które posiada wbudowany filtr, który opuszczany jest na dno przy pomocy specjalnego tłoczka.

 

Czym dobrze spienić mleko?
Niektóre rodzaje kaw 'potrzebują' dobrze spienionego mleka – przykładem jest latte macchiato lub cappuccino. Do spienienia mleka świetnie sprawdzi się ręczny spieniacz, dzbanek do spienienia mleka lub spieniacze elektryczne. Musimy jednak pamiętać, że na efekt końcowy wpływa nie tylko ilość mleka ale również kolejność mieszania go z kawą. Jeżeli espresso dolejemy do gorącego mleka to otrzymamy latte macchiato, jeżeli natomiast zmienimy kolejność otrzymamy zwykłą caffe latte.

 

W czym podawać?
Jeżeli przygotowujemy kawę dla większej ilości osób, to warto podać ją w eleganckim dzbanku. Wygląda on nieco inaczej niż dzbanek do herbaty – jest on bowiem bardziej smukły. Warto wybrać taki o grubych ściankach – w ten sposób kawa dłużej pozostanie gorąca. Dla poszczególnych kaw mamy odpowiednie filiżanki. Do kawy klasycznej są to zazwyczaj filiżanki o pojemności 200 ml, dla cappuccino – około 150 ml, natomiast do espersso maksymalnie 70 ml. Wszystkie napoje kawowe z dodatkiem mleka podaje się w wysokich szklankach.

Zobacz również

Piec kaflowy w kuchni? Czemu nie!

Piec kaflowy w kuchni? Czemu nie!

Smaki dzieciństwa Kuchnie wykonane z kafli były niezwykle popularne jeszcze kilkadziesiąt lat...

Zasuwać czy zamykać?

Zasuwać czy zamykać?

Dylematy Jednym z największych dylematów, na jakie napotykają projektanci mebli jest decyzja,...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena