Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Aranżacje / Kuchnia bez błędów, czyli jak urządzić, by...

Aranżacje

Kuchnia bez błędów, czyli jak urządzić, by nie żałować

Ulubione0

Wymodelowanie wnętrza według jednej, konkretnej i sprawdzonej w każdym przypadku zasady designu nie jest możliwe. I nie ma tu znaczenia czy chodzi o urządzanie pokoju kuchennego, salonu czy łazienki. Każde z lokum trzeba traktować indywidualnie. Bez względu jednakże na to, jakimi cechami odznacza się dane pomieszczenie, są pewne stałe błędy, jakie lokatorzy popełniają niekiedy zupełnie nieświadomie, psując aranżację zacisza. I tak wielokrotnie jest chociażby przy planowaniu wystroju kuchennego.

Dostosuj do własnych potrzeb

 

Najczęstszą omyłką jest urządzanie wnętrza, które kompletnie nie jest zgodne z naszymi indywidualnymi preferencjami i zapotrzebowaniem nas, jako domowników. Nie twórzmy kuchni katalogowej, która jest piękna, nowoczesna, estetyczna, ale nie taka, jaka byłaby nam przydatna w codziennym funkcjonowaniu. Musimy mieć na względzie własny styl życia, rodzaj obowiązków, jakie stale wykonujemy czy osobiste przyzwyczajenia. I ta przykładowo, gdy ktoś w kuchni spędza szmat czasu, gotując, piekąc i krzątając się, bezwzględnie istotne jest przystosowanie pomieszczenia kuchennego do każdej z wyżej wymienionych czynności. Nie obejdzie się bez blatu, na którym będzie można przyrządzać posiłki, miejsca przeznaczonego na sprzęty oraz wymagane wyposażenie, przestrzeni na małą spiżarkę itd. Gdy z kolei kuchnia to tylko jeden z wielu pokojów, jakimi dysponujemy i w którym nie przebywamy za często, nie ma sensu rozdrabniać się na urządzanie poszczególnych stref z osobna – oddzielnie kącika do gotowania, przechowywania przetworów, miejsca do jedzenia czy pieczenia. Podobnie różnorodne będą wnętrza kuchenne osób przywiązanych do tradycji oraz lubiących technologiczne nowinki. W pierwszym ze wspomnianych przypadków na pewno rzadziej pomieszczenie wypełnią innowacyjne i inteligentne rozwiązania takie jak mikrofalówki czy piecyki. Tam trzeba będzie mniej elektroniki a więcej przedmiotów old-schoolowych. W drugiej kwestii natomiast nadrzędne okazuje się wyposażenie, które musi być z reguły kompleksowe – nie ma więc po co tworzyć tam osobnego miejsca na spiżarkę, skoro kuchnia będzie posiadała solidny sprzęt w postaci chłodziarki, lodówki i zamrażarki.

 

Logicznie, a nie pochopnie

 

Domownicy, zanim zabiorą się za modelowanie charakteryzowanego pomieszczenia, powinni popatrzeć na to, jakimi cechami i właściwościami dane wnętrze się odznacza. To, że na topie jest w danym momencie kuchnia w stylu industrialnym, nie oznacza, że akurat taki nurt uda się wdrożyć konkretnie w naszym domu. Powód? Na styl designu zacisza domowego takiego jak opisywana tu kuchnia wpływ ma wiele czynników – nie tylko same meble czy elementy wyposażenia oraz sprzęty, ale przede wszystkim wymiary pomieszczenia, dostęp do światła naturalnego, przestronność wnętrza, punkt, w którym znajdują się przyłącza, sieci oraz instalacje itd. Nawet bardzo zasobny portfel nie sprawi, że z malutkiej i ciasnej klitki uda nam się wykreować wspomniany industrializm w czystej postaci. Nie ma takiej możliwości, gdy nie posiadamy wystarczającej przestrzeni, wielkości oraz gdy wnętrze nie jest odpowiednio nasłonecznione. Na tym przykładzie chcemy więc przestrzec przed ślepym podążaniem za trendami na rzecz rozsądnego modelowania zacisza kuchennego, stosownie do walorów jakie wyróżniają nasze pomieszczenie. Nie upierajmy się na jedną, ściśle określoną koncepcję designu, ale dobierzmy ją w zgodzie z charakterem posiadanego lokum. Wówczas unikniemy sytuacji, że wydając masę pieniędzy, zamiast spodziewanego efektu „wow" uzyskamy rezultat kiczu i mało gustownej tandetności.

 

Złoty trójkąt

 

Designerzy wnętrz bardzo często radzą lokatorom, zwłaszcza mającym do dyspozycji wyłącznie mało przestronne, nie za duże wnętrza kuchenne w bloku, zastosowanie złotego środka w postaci popularnej i standardowej już niemal zasady złotego trójkąta. Na czym ona polega w praktyce? Otóż chodzi o to, że na owy trójkąt, a w zasadzie jego boki, składają się trasy w pomieszczeniu kuchennym, którymi domownik się przemieszcza, gdy przygotowuje posiłki, gotuje i piecze. Wierzchołki tego trójkąta stanowią natomiast kluczowe, niezbędne w każdej kuchni urządzenia takie jak kuchenka, lodówka oraz zlewozmywak. W funkcjonalnym lokum kuchennym nie ma po co przemierzać niepotrzebnie wielu kilometrów, regularnie korzystając z pomieszczenia. Wystarczy sensownie ustawić poszczególne elementy designu oraz wydzielić konkretne strefy zacisza kuchennego w taki sposób, aby zlikwidować pomiędzy nimi zbędne dystanse. Zalecane jest takie projektowanie owego lokum, ażeby odległości dzielące zlew od lodówki i kuchni nie przekraczały 210 cm, z kolei odcinek lodówka – kuchenka powinien wynieść nie mniej i nie więcej niż 270 cm.

Zobacz również

Kuchnia w wiejskim stylu

Kuchnia w wiejskim stylu

Naturalnie Na wystrój wiejskiej kuchni powinny się składać w większości naturalne materiały:...

Pieprz i sól

Pieprz i sól

Ochota na ciemne klimaty Czerń od zawsze była synonimem elegancji i szyku. Idealnie prezentuje...
Komentarze (1)
1
Gość
ewlela
2015-12-09 12:35:29

Nie miałam pojęcia, że istnieje coś takiego jak złoty trójkąt w kuchni. Faktycznie to ma sens - bardzo przydatny artykuł zwłaszcza jeśli ktoś jest w trakcie planowania swojej wymarzonej kuchni.

Twój komentarz
Ocena