Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Dywan w kuchni? To naprawdę kiedyś się...

Porady


Dywan w kuchni? To naprawdę kiedyś się sprawdzało!

W większości kuchni na podłogach królują płytki, panele czy linoleum. Takie podłogi są bardzo wygodne – jest czyściej, ładniej i łatwiej. Kiedyś były inne czasy – nie mieliśmy tylu materiałów wykończeniowych a trzeba było sobie jakoś radzić. Może trudno w to uwierzyć, ale kiedyś w kuchniach królowały wykładziny. Ba! Nikt nawet nie marudził, że ciężko się je czyści – wykładzina była nieodłącznym elementem w każdej kuchni. Czy zdecydowałbyś się dziś na takie rozwiązanie? Wyobrażasz sobie, że na podłodze w twojej kuchni jest wykładzina?

Na zdjęciu: Studio Mebli Fler

Wykładzina w kuchni – dlaczego warto? Czyli zalety

 

Tak naprawdę wykładzina daje nam nieograniczone możliwości. Są niezwykle odporne na wilgoć, co w kuchni jest bardzo istotne. To właśnie tutaj występuje duże zróżnicowanie temperatur. Opary towarzyszące gotowaniu nie sprzyjają podłodze – no chyba że wykładzinie. Wykładzina ma to do siebie, że jest bardzo łatwa w utrzymaniu w czystości. Często zapatrzeni w nowoczesne materiały wykończeniowe o niej zapominamy, tymczasem mogłaby z powodzeniem zastąpić większość z nich. Wykładzina do kuchni występuje w wielu wariantach kolorystycznych. Możemy spotkać wiele wzorów i kolorów, co znacznie ułatwi nam dopasowanie jej do każdego wnętrza. Ogromnym atutem wykładzin jest ich dość niska cena, dzięki czemu inwestycja w podłogę w kuchni nie wiąże się z tak ogromnymi kosztami. Biorąc pod uwagę cenę a możliwości jakie mamy – takie rozwiązanie naprawdę się opłaca.

 

Jakie wykładziny są najlepsze?

 

Kuchnia jest wymagającym i trudnym pomieszczeniem, dlatego nie wystarczy byle jaka wykładzina. Tutaj najlepiej wybrać taką wykonaną z PCV oraz kauczuku. Świetnie sprawdzą się również wtedy, kiedy zamontowałeś ogrzewanie podłogowe. Dzisiejsze wykładziny są dostosowane do posadzek, które grzeją. Na rynku znajdują się również modele antypoślizgowe, które zmniejszają ryzyko wypadków – co jest szczególnie ważne jeśli mamy dzieci. Tak naprawdę wykładzina jest najbardziej miłym i komfortowym rozwiązaniem dla naszych stóp. Tego typu podłoga jest ciepła, przyjemna i po prostu miła. Ponadto, miękka powierzchnia sprawia, że naczynia które spadną na podłogę nie ulegają zniszczeniu. Warto zaznaczyć, że wykładzina jest również świetnym izolatorem. Pozwala ona trzymać ciepło, a także wycisza pomieszczenie. Jeśli chodzi o montaż, to z pewnością wykładzina należy do najbardziej wdzięcznych materiałów wykończeniowych. Sami decydujemy o rozmiarze oraz kształcie – wystarczy przyciąć ją nożykiem.

 

Wady wykładzin

 

Nie ma rozwiązań bez wad. Słabą stroną wykładzin w kuchni jest ich duża podatność na uszkodzenia mechaniczne. Wykładzinę łatwo można przedziurawić czy zarysować. Często zdarza się, że niektóre z nich są podatne na odgniecenia – na przykład od nóg stołu czy krzeseł.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


System zarządzania szafką, czyli kuchenne cargo


Cargo już od kilku lat święcą triumfy w nowo urządzanych kuchniach. Nikogo to...

Praktyczne oświetlenie kuchni – gdzie zamontować lampy?


Oświetlenie kuchni może w znaczący sposób wpłynąć na optyczny odbiór wnętrza, na...

Jak przechowywać wino po otwarciu?


Otwarta butelka wina– o ile na wyposażeniu kuchnie nie mamy specjalnej chłodziarki...