Dywan w kuchni? To naprawdę kiedyś się sprawdzało!
W większości kuchni na podłogach królują płytki, panele czy linoleum. Takie podłogi są bardzo wygodne – jest czyściej, ładniej i łatwiej. Kiedyś były inne czasy – nie mieliśmy tylu materiałów wykończeniowych a trzeba było sobie jakoś radzić. Może trudno w to uwierzyć, ale kiedyś w kuchniach królowały wykładziny. Ba! Nikt nawet nie marudził, że ciężko się je czyści – wykładzina była nieodłącznym elementem w każdej kuchni. Czy zdecydowałbyś się dziś na takie rozwiązanie? Wyobrażasz sobie, że na podłodze w twojej kuchni jest wykładzina?
Wykładzina w kuchni – dlaczego warto? Czyli zalety
Tak naprawdę wykładzina daje nam nieograniczone możliwości. Są niezwykle odporne na wilgoć, co w kuchni jest bardzo istotne. To właśnie tutaj występuje duże zróżnicowanie temperatur. Opary towarzyszące gotowaniu nie sprzyjają podłodze – no chyba że wykładzinie. Wykładzina ma to do siebie, że jest bardzo łatwa w utrzymaniu w czystości. Często zapatrzeni w nowoczesne materiały wykończeniowe o niej zapominamy, tymczasem mogłaby z powodzeniem zastąpić większość z nich. Wykładzina do kuchni występuje w wielu wariantach kolorystycznych. Możemy spotkać wiele wzorów i kolorów, co znacznie ułatwi nam dopasowanie jej do każdego wnętrza. Ogromnym atutem wykładzin jest ich dość niska cena, dzięki czemu inwestycja w podłogę w kuchni nie wiąże się z tak ogromnymi kosztami. Biorąc pod uwagę cenę a możliwości jakie mamy – takie rozwiązanie naprawdę się opłaca.
Jakie wykładziny są najlepsze?
Kuchnia jest wymagającym i trudnym pomieszczeniem, dlatego nie wystarczy byle jaka wykładzina. Tutaj najlepiej wybrać taką wykonaną z PCV oraz kauczuku. Świetnie sprawdzą się również wtedy, kiedy zamontowałeś ogrzewanie podłogowe. Dzisiejsze wykładziny są dostosowane do posadzek, które grzeją. Na rynku znajdują się również modele antypoślizgowe, które zmniejszają ryzyko wypadków – co jest szczególnie ważne jeśli mamy dzieci. Tak naprawdę wykładzina jest najbardziej miłym i komfortowym rozwiązaniem dla naszych stóp. Tego typu podłoga jest ciepła, przyjemna i po prostu miła. Ponadto, miękka powierzchnia sprawia, że naczynia które spadną na podłogę nie ulegają zniszczeniu. Warto zaznaczyć, że wykładzina jest również świetnym izolatorem. Pozwala ona trzymać ciepło, a także wycisza pomieszczenie. Jeśli chodzi o montaż, to z pewnością wykładzina należy do najbardziej wdzięcznych materiałów wykończeniowych. Sami decydujemy o rozmiarze oraz kształcie – wystarczy przyciąć ją nożykiem.
Wady wykładzin
Nie ma rozwiązań bez wad. Słabą stroną wykładzin w kuchni jest ich duża podatność na uszkodzenia mechaniczne. Wykładzinę łatwo można przedziurawić czy zarysować. Często zdarza się, że niektóre z nich są podatne na odgniecenia – na przykład od nóg stołu czy krzeseł.