Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Jasne światło w kuchni – czyli właściwości...

Porady


Jasne światło w kuchni – czyli właściwości halogenów

W kuchni dobre światło odgrywa bardzo ważną rolę. Dzięki dobremu oświetleniu możemy zadbać o odpowiedni nastrój, a także zapewnić sobie i bliskim bezpieczeństwo podczas przygotowywania posiłków. Jeśli chodzi o oświetlenie kuchni, mamy mnóstwo możliwości. Wybór lamp jest przeogromny! Dodatkowo, możemy przebierać pomiędzy różnymi żarówkami i szukać alternatyw klasycznych rozwiązań. W dzisiejszym artykule omówimy halogenowe oświetlenie. Przedstawimy wady oraz zalety takiego rozwiązania. Wyjaśnimy czym są halogeny i dlaczego warto je mieć w swojej kuchni.

Na zdjęciu: Studio Mebli StylDeco

Czym są halogeny?

 

Halogeny są bardzo podobne do tradycyjnych żarówek – również posiadają żarnik wolfranowy. Ich wnętrze jednak wypełnione jest szlachetnymi gazami, z dodatkiem halogenu. Dlaczego akurat tak? Halogen zapobiega ciemnieniu żarówki od środka. Tego typu oświetlenie jest bardziej efektywniejsze. Halogeny świecą lepiej i znacznie dłużej, niż zwykłe, dobrze nam znane żarówki.

 

Poznaj zalety halogenów

 

Halogeny wyróżniają się wśród konkurencji dużą trwałością. Z tego typu oświetlenia będziemy mogli korzystać znacznie dłużej. Szacuje się, że żywotność halogenu jest około 2-4 razy większa, niż tradycyjnych żarówek. Ponadto, halogeny cechują się wyższą sprawnością. Co to znaczy? Halogen daje nam więcej światła, niż żarówka o tej samej mocy. Ponadto, dają bledsze światło – nawet do 4000 K. Wraz z upływem czasu, bańka (obudowa) nie ciemnieje, dlatego halogeny cały czas wyglądają jak nowe. Dostępne są w wielu wariantach oraz rozmiarach. Dzięki temu można je łatwo dopasować do każdego wnętrza. Dodatkowo halogeny oddają naturalne barwy otoczenia. Nie przekłamują kolorów i barw. Oprócz tego, halogeny możemy ściemniać, jeśli wymaga tego sytuacja, możemy więc zrobić odpowiedni nastrój na romantyczną kolację we dwoje.

 

Poznaj wady halogenów

 

Pomimo wielu zalet, halogeny mają także słabsze strony. Przede wszystkim, podczas pracy nagrzewają się do bardzo wysokich temperatur. W porównaniu z dużymi świetlówkami nie mają szans. Wykazują mniejszą żywotność oraz niższą sprawność. Jeśli halogeny zostaną podłączone do niższego napięcia, to konieczne będzie zamontowanie odpowiedniego transformatora przy zasilaniu sieciowym. Porównując ilości pobieranej energii z innymi źródłami światła, to halogeny potrzebują jej dość dużo, a więc nie są one zbyt oszczędnym rozwiązaniem.

Komentarze


5.00/5 1 1
5
Marta

Przydatny wpis- przyjemnie się go czyta. Pozdrawiam

Zobacz również


Suszenie w mikrofali – co można, a czego nie można...


Czy można w mikrofalówce wysuszyć grzyby albo zioła ogrodowe? A jeżeli można,...

Jak stworzyć inteligentną kuchnię?


Inteligentne systemy instalujemy już nie tylko w salonie, czy sypialni, ale także w...

Jak rozplanować kuchnię


Przystępując do przygotowania planu rozmieszczenia kuchennej zabudowy, warto na wstępie...