Kuchnia połączona z salonem – zalety i wady takiego rozwiązania
Prawdziwym wnętrzarskim hitem ostatnich lat jest połączenie kuchni z salonem. Kiedyś, preferowało się intymność – zwłaszcza jeśli chodzi o kuchnię. Przez wiele, wiele lat spotykaliśmy tylko tradycyjne, zamknięte pomieszczenia kuchenne. Dzisiaj, granice pomiędzy kuchnią a salonem, coraz bardziej się zacierają. Otworzenie kuchni to szybki sposób na powiększenie naszych pomieszczeń a także ułatwienie kontaktu z gośćmi czy domownikami podczas gotowanie. Oczywiście to rozwiązanie ma również słabsze strony, o których warto wiedzieć. Zapraszamy do dalszej części artykułu.
Kiedyś kuchnia była miejscem, które służyło jedynie do gotowania. Dzisiaj – jest to pomieszczenie reprezentatywne i często pełni również funkcję dekoracyjną. Jest wygodna, funkcjonalna – jest więc idealna do spotkań towarzyskich przy pysznej kawie. Otworzenie kuchni sprawia, że nasze pomieszczenie staje się większe a podczas gotowania możemy swobodnie rozmawiać z pozostałymi domownikami.
Otwarta kuchnia – to jest to!
Można powiedzieć, że kuchnia i salon to dwa najważniejsze pomieszczenia w całym domu. Tworzą one tak zwaną strefę dzienną, w której spędzamy najwięcej czasu w ciągu dnia. Połączenie tych dwóch pomieszczeń sprawia, że możemy wypoczywać i pracować w kuchni jednocześnie. Otworzenie kuchni na salon jest rozwiązaniem, które coraz częściej możemy spotkać w polskich domach. Oczywiście – jak wszystko, ma swoich zwolenników i przeciwników...
Zalety kuchni otwartej
Połączenie kuchni z salonem przede wszystkim nie zamyka nas w czterech ścianach podczas gotowania! Sprzyja więc integracji z rodziną i znajomymi w czasie przygotowywania posiłków. Możemy również oglądać telewizję czy swobodnie rozmawiać – nie jesteśmy odizolowani od reszty świata. Ponadto, takie rozwiązanie optycznie powiększy nasze mieszkanie. Mała kuchnia już nie będzie taka mała – stanie się bardziej przestronna i wygodna. Połączenie obu pomieszczeń umożliwi wykorzystanie wyspy, która jak wiemy jest bardzo funkcjonalna i wygodna – jednak w zamkniętych kuchniach ciężko ją zmieścić. Otwarta kuchnia to również większe możliwości – możemy w końcu wspólnie przygotowywać posiłki i cieszyć się gotowaniem z rodziną.
Wady kuchni otwartej
Mogłoby się wydawać, że otwarta kuchnia ma same zalety – niestety, takie aranżacje mają również swoje słabe strony. Przede wszystkim mamy mniej miejsca na szafki oraz blaty robocze. Decydując się na połączenie kuchni z salonem musimy być świadomi tego, że styl kuchni będzie w pewnym sensie uzależniony od wystroju naszego salonu – oba pomieszczenia muszą tworzyć całość. Ponadto, otwarta kuchnia zobowiązuje – musimy sprzątać na bieżąco, gdyż wszystko jest na widoku – również nieporządek. Wiele osób dość sceptycznie podchodzi do takiego rozwiązania ponieważ otwarta kuchnia wiąże się z hałasem. W kuchni mamy wiele elektrycznych sprzętów, które są głośne – może to przeszkadzać pozostałym domownikom.
Dla mnie największym minusem są rozchodzące się zapachy (a nie zawsze tego chcemy) po całym domu. Niestety przy kuchni otwartej nie da się tego zatrzymać. Ale za to nadrabia wyglądem i funkcjonalnością zwłaszcza w małych domach, czy mieszkaniach. Bardzo interesujący artykuł. Pozdrawiam!