Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Nasz poradnik – jak powinniśmy przechowywać...

Porady


Nasz poradnik – jak powinniśmy przechowywać żywność w lodówce?

Na finalny wygląd oraz smak naszych potraw ma wpływ wiele czynników. Niezwykle ważny jest dostęp do świeżych, dobrych jakościowo produktów. Następnie – dobry sprzęt, przepis babci oraz przyprawy. Niezwykle ważną rolę odgrywa tutaj również odpowiednie przechowywanie produktów. Sposób przechowywania oraz warunki, bezpośrednio wpływają na jakość jedzenia. Oczywiście – każda lodówka jest inna, ma inny układ oraz inne cechy – w zależności od producenta, jednak czy znamy podstawowe zasady trzymania produktów żywnościowych? Czy wiemy jak powinniśmy to robić?

Na zdjęciu: Studio Meble Misz

Górne półki w lodówce – co powinniśmy w nich przechowywać?

 

Górna półka w chłodziarce to idealne miejsce do przechowywania różnego typu produktów mlecznych. To miejsce dedykowane mleku, jogurtom czy kefirom. Można przechowywać tutaj również konfitury, dżemy czy powidła. Dlaczego? Jak wiadomo, optymalna temperatura dla tego typu produktów to około 7 stopni Celsjusza. Niższe półki to również niższe temperatury, dlatego chcąc przedłużyć trwałość tych produktów, warto je przechowywać na górnych półkach. Niższe temperatury spowodują ich szybsze psucie.

 

Środkowe półki – co na nich przechowywać?

 

Środkowe półki lodówki to najlepsze miejsce dla produktów, które mają krótki termin trwałości - mogą być więc przechowywane tylko kilka dni. W tym miejscu, temperatury utrzymują się w granicach 4-5 stopni Celsjusza. Jest to idealne miejsce dla krojonych wędlin, twarożków oraz różnego typu serków. Środkowa część lodówki, to również idealne miejsce dla domowych potraw – należy je jednak przechowywać pod przykryciem lub przełożyć do plastikowych pojemników.

 

Dolne półki – co tam włożyć?

 

Dolna półka w lodówce jest dedykowana wędlinom, rybom oraz wszelkiego rodzaju mięsom. W tej części chłodziarki, temperatura oscyluje w granicach 2 stopni Celsjusza, są to więc idealne warunki dla tego typu produktów.

 

Szuflady w lodówce – co w nich przechowywać?

 

Szuflady należą do najcieplejszych miejsc w lodówce. Temperatury tutaj wynoszą około 10 stopni Celsjusza. Oprócz wysokiej temperatury, mamy tutaj do czynienia także z dość wysoką wilgotnością, jest to więc dobre miejsce dla warzyw i owoców.

 

Półki na drzwiach

 

W wielu chłodziarkach, na samej górze znajdują się wydzielone miejsca – specjalne na jaja. Pozostałe półki mogą posłużyć nam do przechowywania keczupu, musztardy, soków czy innych napojów.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Nowoczesne programy w zmywarkach


Ręczne zmywanie naczyń staje się rzadkością, bowiem konsumenci zaczynają coraz...

Jakie lampy wybrać do kuchni?


Kuchnia marzeń to nie tylko ładna zabudowa, nowoczesne sprzęty AGD i liczne dodatki....

Instalacja elektryczna w kuchni


Współczesna kuchnia właściwie nie mogłaby się obejść bez energii...