Odpowiedni nóż, nie tylko dla szefa kuchni
Nóż jest nieodłącznym elementem w każdej kuchni. Można nawet powiedzieć, że to właśnie jego używamy najczęściej. To, czy gotujemy codziennie, czy tylko od święta nie ma najmniejszego znaczenia – nóż jest najbardziej pożądanym narzędziem. Tak naprawdę wszystko, co chcemy zrobić w kuchni wymaga od nas zastosowania noża. Czy to krojenie, obieranie, posiekanie, filetowanie – do wszystkiego potrzebujemy noża. Odpowiedni nóż to podstawa – znacznie ułatwi nam pracę w kuchni i do tego posłuży nam przez lata. Jakie noże wybrać i na co warto zwrócić uwagę podczas zakupu? Zapraszamy do dalszej części artykułu.
Podstawa w kuchni – noże uniwersalne
Wszyscy wiemy jak drogie potrafią być dobre noże. Jak na wielu rzeczach można zaoszczędzić, tak w tym przypadku lepiej tego nie robić. Dobry nóż od renomowanej firmy sprawi, że krojenie będzie przyjemnością, a do tego posłuży nam przez lata. Ile razy denerwowałeś się, bo nóż nie dawał rady? Jest to niezwykle irytujące, szczególnie jeśli nam się spieszy. Dobre narzędzie to postawa w kuchni, dlatego inwestycja w noże się opłaca. W każdej kuchni powinny znaleźć się co najmniej trzy noże uniwersalne – każdy innej wielkości. Jeżeli jesteś fanem gotowania, możesz dodatkowo zaopatrzyć się w specjalistyczne noże, które jeszcze bardziej wpłyną na komfort pracy w kuchni.
Dobry nóż to oszczędność czasu ale także.. wygoda!
Noże przeznaczone do konkretnej grupy produktów są tak skonstruowane, aby maksymalnie ułatwić nam zadanie. Odpowiednie noże są gwarancją wygodniejszej (i szybszej) pracy. Uniwersalne noże to podstawa, jednak powinniśmy się też zaopatrzyć w te, o konkretnym przeznaczeniu. Nie, nie chodzi o kupno 50 noży – tylko o kilka podstawowych.
Kilka noży, które musisz mieć
W każdej kuchni nie może zabraknąć noża do chleba. Jest on bardzo charakterystyczny – posiada szerokie ostrze wyposażone w ząbki – dzięki czemu bez problemu radzi sobie z pieczywem. Drugim 'must have' jest tak zwany jarzyniak, czyli nóż do obierania warzyw. Jest on krótki i zakończony szpiczastym ostrzem. Warto zastanowić się także nad nożem szefa kuchni, który świetnie sprawdzi się przy krojeniu wędlin, mięsa czy ryb.
Coś dla miłośników gotowania
Dla fanów gotowania polecamy bardziej rozbudowany zestaw noży. Miłość i pasja do gotowania to jedno, dobry sprzęt – to drugie. Nowe potrawy oraz liczne eksperymenty w kuchni zajmą mniej czasu, jeżeli będziemy mieli odpowiedni zestaw noży. Nieoceniony może okazać się nóż przeznaczony do filetowania mięsa i ryb. Specyficzna budowa – długie, sprężyste, wąskie ostrze sprawia, że czynność ta idzie jak z płatka. Przydatny może być również nóż do sera, który posiada specjalne otwory sprawiające, że ser się nie przykleja.
Dobry nóż w kuchni to podstawa, chyba wie o tym każdy domorosły kucharz amator. Według mnie w każdej kuchni powinien znajdować się przynajmniej jeden nóż do pieczywa, mięsa, ryb oraz sera. Krojenie wszystkiego jednym to troszkę obciach, nie uważacie?