Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Parowar, czyli jak gotować szybko i bez tłuszczu

Porady

Parowar, czyli jak gotować szybko i bez tłuszczu

Ulubione1

W dzisiejszych czasach wszyscy ćwiczą i zdrowo się odżywiają. Moda na 'fitstyle' trwa w najlepsze i nic nie zapowiada na jej zakończenie. Bieganie, treningi na siłowni czy nawet ćwiczenia w domu – wszystko po to, aby poprawić swoją sylwetkę i samopoczucie. Oczywiście aktywność fizyczna to nie wszystko. Od wielu trenerów słyszy się, że brzuch się robi w kuchni. Każdy chciałby wyglądać jak pani czy pan z okładki zdrowego pisma, jednak wymaga to od nas dużo pracy i wielu wyrzeczeń. Oczywiście nie musimy ze wszystkiego rezygnować aby osiągnąć wymarzone efekty – wystarczy odpowiednio przygotowywać swoje posiłki. Nie zawsze mamy czas na długie stanie przy garnkach, dlatego z pomocą spieszą nam specjalne urządzenia, które gotują szybciej! Dodatkowo, ten sprzęt pozwoli Ci przygotować ulubione posiłki bez dodatku tłuszczu! Mowa oczywiście o...

Klucz do szczupłej sylwetki
Z pewnością, do największych zalet parowarów można zaliczyć fakt, że umożliwiają one przygotowanie niskokalorycznych posiłków. Produkty podczas obróbki (gotowania) nie tracą swoich, niezwykle cennych dla nas wartości odżywczych. Parowar pozwoli Ci przygotować dosłownie wszystko – od ryżu, przez mięso, po warzywa. W kilka minut przygotujesz zdrowe posiłki, które nie mają tłuszczu.

Jak to działa? Czyli budowa parowarów
Urządzenie, jakim jest parowar zbudowane jest z podstawy (która posiada pojemnik na wodę), tacek, pojemników i pokrywy. Na poszczególnych tackach umieszcza się dane składniki naszej potrawy np. mięso, kaszę czy warzywa. Parowar jest stosunkowo młodym urządzeniem, jednak już zdążył zdobyć szerokie grono zwolenników. Zbiornik, który znajduje się na samym dole urządzenia napełniamy wodą i podłączamy urządzenie do gniazdka. Umieszczamy surowce i produkty na półeczkach i ustawiamy czas pracy. Obiad robi się sam, a my w tym czasie możemy odpocząć.


Na co powinniśmy zwrócić uwagę podczas zakupu tego urządzenia?


1. Wielkość
Przede wszystkim musimy zastanowić się, jak dużego urządzenia potrzebujemy. Większa ilość pojemników oznacza większą ilość jedzenia przygotowaną jednorazowo. Istotnym czynnikiem jest tutaj liczba domowników, dla których parowar będzie gotować. Jeżeli lubimy sypkie produkty, takie jak ryż czy kasze, to warto zdecydować się na model, który będzie wyposażony w specjalne pojemniki na tego typu produkty. Jeżeli zależy nam na tym, aby zapachy produktów się nie mieszały to możemy wybrać modele, gdzie pojemniki umieszczone są obok siebie.

2. Jakość wykonania
Przed zakupem warto przyjrzeć się poszczególnym częściom parowaru. Sprawdź jakość pojemników, z jakiego materiału zostały wykonane i czy nie są uszkodzone. Mogą być wykonane z aluminium bądź tworzyw sztucznych. Parowar z wyjmowanym dnem umożliwi przygotowanie większych porcji mięsa i ryb. Jeżeli obawiasz się, że nie będziesz miał gdzie przechowywać tego dużego urządzenia, to możesz wybrać model, który można złożyć i zajmuje niewiele miejsca. Podstawa do której wlewa się wodę powinna mieć lejek oraz otwór, który umożliwi Ci swobodne uzupełnienie wody podczas gotowania.

3. Moc
Jak w większości urządzeń, moc jest bardzo ważnym parametrem. Większa moc będzie gwarancją szybszej gotowości do pracy oraz wpłynie na czas przygotowanych potraw. Modele dostępna na rynku posiadają moc w granicach od 400 do 2000 W.

Zobacz również

Idealna kuchnia dla mężczyzny – jaka powinna być?

Idealna kuchnia dla mężczyzny – jaka powinna...

Męska strona kuchni, czyli faceci w kuchni W większości mieszkań przewagę stanowią kobiece...

Piekarnik dual cook – czym jest? Jak działa?

Piekarnik dual cook – czym jest? Jak działa?

Czym jest system dual cook i jak działa? Na rodzinny obiad w większym gronie chcemy podać...
Komentarze (2)
2
Gość
Kamila
2017-03-28 15:06:16

Ja jeszcze nie dorobiłam się parowaru i chyba w najbliższym czasie sobie go kupię. Gotowanie na parze jest bardzo zdrowe, a jeżeli połączymy, to z dobrym treningiem to możemy otrzymać dość szybko szczupłą sylwetkę!

Gość
Beki
2017-03-17 12:28:26

To się zgadza. Gotowanie przy pomocy parownika, jak i w innych urządzeniach wykorzystujących do obróbki termicznej produktów parę wodną, jest nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Parownik to nie kit tylko fit! :)

Twój komentarz
Ocena