Parowar – gotuj szybko, zdrowo i bez tłuszczu!
Moda na aktywny styl życia trwa w najlepsze. Wszyscy ćwiczą, chwalą się swoimi osiągnięciami w Internecie, dożyliśmy czasów, kiedy trenowanie czy codzienna aktywność jest na topie. Wraz z ćwiczeniami przyszła również moda na zdrowe odżywianie. Urządzenie, które dzisiaj bierzemy pod lupę to parowar. Chcesz gotować smacznie, szybko i cieszyć się szczupłą sylwetką? Parowar to urządzenie, które pozwoli Ci przygotowywać ulubione potrawy bez dodatku tłuszczu! Jaki parowar kupić? Na co zwrócić uwagę przy jego zakupie?
Niskokaloryczne posiłki
Największą zaletą parowarów jest przygotowywanie niskokalorycznych posiłków, które podczas obróbki nie tracą swoich wartości odżywczych. Na parze, możesz ugotować dosłownie wszystko – od warzyw, mięsa, ryby aż po kaszę czy ryż. Parowar pomoże Ci sprawnie i szybko przygotować zdrowe posiłki bez dodatku tłuszczu. Tak przygotowane potrawy pomogą Ci pozbyć się zbędnych kilogramów i utrzymać zgrabną sylwetkę.
Budowa porowaru
Klasyczny parowar składa się z podstawy ze zbiornikiem na wodę, pojemników, tacek na poszczególne składniki i pokrywy. Jest to dość nowy produkt na naszym rynku, jednak cieszy on się coraz większą popularnością i uznaniem. Zbiornik znajdujący się na samym dole wypełniamy wodą i podłączamy urządzenie do prądu. Ustawiamy czas pracy i obiad robi się sam!
Wielkość parowaru
Przed kupnem, warto zastanowić się jaka wielkość parowaru spełni nasze oczekiwania. Im więcej pojemników, tym większą ilość jedzenia przygotujemy za jednym razem. Jeżeli często jako dodatek wybieramy ryż lub kaszę, to warto wybrać model, który posiada dodatkowe pojemniki na produkty sypkie. Parowar zwykle posiada pojemniki, które układa się jeden na drugim. Możemy spotkać również parowary wyposażone w pojemniki, które umieszczone są obok siebie – dzięki czemu zapachy poszczególnych produktów nie mieszają się.
Jakość wykonania
Warto zwrócić uwagę na jakość pojemników – czy zostały wykonane z trwałego materiału. Na rynku dostępne są modele z pojemnikami z tworzyw sztucznych lub aluminium. Wybierz parowar z wyjmowanym dnem – pozwoli Ci to przygotowywać większe kawałki ryb czy mięsa. Producenci dbają również o komfort przechowywania. Jeżeli masz mało miejsca, możesz wybrać parowar składany, który po złożeniu zajmuje naprawdę mało miejsca. Istotna jest ogólna jakość wykonania. Podstawa, najlepiej wykonana ze stali nierdzewnej powinna posiadać lejek i otwór, dzięki którym bez problemu uzupełnisz zbiornik podczas przygotowywania posiłku i nie będziesz musiał go wyłączać i rozkręcać aby uzupełnić wodę. Tutaj przyda się również wskaźnik, który będzie Cię informował o poziomie wody.
Moc
Moc urządzenia to parametr, na którą powinieneś zwrócić szczególną uwagę. Im większa moc, tym szybciej zagotuje się woda, czyli urządzenie będzie gotowe do pracy. Parowary dostępne na rynku posiadają od 400 do 2000 W mocy.
Fit i pełne wartości odżywczych
Parowar z pewnością przyda się osobom, które pragną zdrowo się odżywiać. Potrawy przygotowywane w parowarze są niskokaloryczne i nie tracą swoich wartości odżywczych. Przygotowanie nie trwa długo – i do tego, wszystko robi się samo.