Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Piekarnik parowy – czym jest i czy warto go...

Porady


Piekarnik parowy – czym jest i czy warto go kupić? Poznaj najlepsze modele

Zastanawiasz się nad zmianą swoich nawyków żywieniowych, by zadbać o zdrowie i sylwetkę, a może od zawsze interesujesz się tym, co ląduje na Twoim talerzu? Przygotowanie smacznego, niskokalorycznego i pełnowartościowego posiłku wcale nie musi być skomplikowane i czasochłonne. A wszystko za sprawą zaawansowanych technologicznie sprzętów AGD, które każdego dnia mogą pomóc nam w przyrządzaniu zdrowych posiłków. Do takich urządzeń należy piekarnik parowy, za sprawą którego możemy piec potrawy z wykorzystaniem pary wodnej. Poznaj sposób działania piekarnika parowego, dowiedz się, dlaczego warto go kupić i sprawdź nasz ranking najbardziej zaawansowanych urządzeń.

Na zdjęciu: Studio Olkam

Jak działa piekarnik parowy?

 

Dostępne na rynku piekarniki parowe to w większości AGD do zabudowy. Tego typu urządzenia wolnostojące są raczej rzadkością. Korzystając z piekarnika parowego, jesteśmy w stanie wypiekać potrawy zarówno w tradycyjny sposób, jak i z wykorzystaniem pary. Piekarniki parowe działają jak klasyczne piekarniki elektryczne, dodatkowo jednak oferują możliwość pieczenia z użyciem pary i/lub gotowania na parze. Trzeba bowiem pamiętać, że czym innym są piekarniki z parowarem, a czym innym piekarniki z funkcją pary. Odrębną, trzecią kategorię stanowią natomiast parowary.

 

 

Piekarnik z funkcją pary

 

Najmniej zaawansowane modele piekarników z funkcją pary na dnie komory pieczenia mają specjalne wgłębienie, do którego wlewa się wodę. Po uruchomieniu dedykowanej funkcji, woda mocno się nagrzewa, a następnie zamienia się w parę wodną, która jest uzupełnieniem dla standardowego procesu pieczenia. Piekarniki z funkcją pary mogą też być wyposażone w zbiornik na wodę, który również należy uzupełnić przed rozpoczęciem pieczenia z parą. Z reguły pojemniki te ukryte są w obudowie urządzenia za specjalnym uchwytem lub za panelem sterowania. W trakcie pieczenia woda transportowana jest na dno komory, gdzie po podgrzaniu zamienia się w parę. Istnieją również piekarniki z funkcją pary, które wymagają bezpośredniego podłączenia do ujęcia wody. To jednak stosunkowo drogie modele.

 

 

Piekarniki z generatorem pary

 

W sklepach możemy spotkać się również z piekarnikami wyposażonymi w generator pary, zbiornik na wodę oraz specjalną dyszę, której zadaniem jest wtłaczanie pary do wnętrza urządzenia. A właściwie z ich dwoma rodzajami. Niektóre modele pozwalają wyłącznie na pieczenie z zastosowaniem pary, inne zaś umożliwiają również gotowanie na parze – to tzw. piekarniki z parowarem.

 

 

Parowary – co to takiego?

 

Parowary do zabudowy to urządzenia z wyglądu przypominające klasyczne piekarniki o kompaktowych rozmiarach. Z ich pomocą możemy wyłącznie gotować na parze o różnym zakresie temperatur. Do dyspozycji mamy zazwyczaj kilka funkcji parowaru.

 

 

Co daje funkcja pary? Zalety piekarnika parowego

 

Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na piekarnik z parowarem czy funkcją pary, do dyspozycji mamy programy pieczenia, w których dodatkowo możemy korzystać z działania pary wodnej. Jakie plusy płyną z jej wykorzystania?

Poznaj zalety piekarnika parowego:

  • piekarniki z parowarem pozwalają na pieczenie i gotowanie na parze, łączą w sobie zatem funkcjonalność dwóch urządzeń,
  • dodatkowe opcje – wybierając piekarnik z parą zyskujemy dodatkowe funkcje, takie jak rozmrażanie, regeneracja czy fermentacja,
  • możliwość podgrzewania dań – piekarniki z parą pozwalają nie tylko na przygotowanie potraw, lecz także na ich odgrzewanie. Mogą zatem zastąpić również kuchenkę mikrofalową,
  • funkcja pary pozwala uzyskać lepszy smak i konsystencję potraw – przyrządzane dania za sprawą pary pozostają soczyste w środku, grzałki piekarnika natomiast dbają o to, by skórka, np. mięsa czy chleba, stała się przyrumieniona i wyśmienicie chrupiąca,
  • potrawy zyskują bardziej intensywny kolor,
  • gotowanie na parze i pieczenie z parą umożliwia zachowanie większej ilości składników odżywczych, witamin i minerałów,
  • piekąc w piekarnikach parowych możemy ograniczyć ilość wykorzystywanego tłuszczu, a niekiedy całkowicie z niego zrezygnować,
  • potrawy przygotowywane są szybciej, a my oszczędzamy czas i energię elektryczną – pieczenie z funkcją pary pozwala zredukować czas pieczenia nawet o 20%,
  • czyszczenie piekarnika jest dużo łatwiejsze – para rozmiękcza zabrudzenia, dzięki czemu czyszczenie staje się bezproblemowe.

 

 

Możliwości piekarników z parowarem

 

W piekarnikach z parowarem możliwe jest gotowanie na parze, a w piekarnikach z funkcją pary pieczenie z jej dodatkiem. Piekarniki parowe to zaawansowane urządzenia, które do zaoferowania mają sporo dodatkowych systemów, dzięki którym pieczenie staje się łatwiejsze, a jego efekty są dużo smaczniejsze. Oto najważniejsze funkcje, jakie możemy znaleźć w piekarnikach parowych:

  • dodatkowe metody grzania – poza standardowymi funkcjami grzania, w piekarnikach parowych dostępne są dodatkowe opcje, takie jak para 100% - umożliwiająca gotowanie na parze, regeneracja – dająca możliwość przywrócenia świeżości czerstwemu pieczywu, fermentacja – która przyda się np. do przygotowania domowych jogurtów czy rozmrażanie – przyspieszające proces rozmrażania potraw,
  • termoobieg – to kolejna funkcja grzania, za sprawą której ciepłe powietrze rozprowadzane jest równomiernie po całej komorze pieczenia. Oznacza to, że jesteśmy w stanie piec potrawy na kilku poziomach jednocześnie, oszczędzając w ten sposób czas i energię elektryczną,
  • podtrzymywanie ciepła potrawy – po uruchomieniu tej funkcji piekarnik rozgrzewa się do niskich temperatur, zazwyczaj w okolicach 40°C, by zapobiegać stygnięciu przygotowanych wcześniej dań, jednocześnie ich nie wysuszając,
  • funkcja grilla – obecna w piekarniku grzałka grilla umożliwia nam przygotowanie grillowanego mięsa, ryb, kiełbasek czy warzyw. Stają się one chrupiące na zewnątrz, wciąż pozostając soczyste w środku,
  • czyszczenie parowe – właściwie każdy piekarnik parowy możemy wyczyścić przy wsparciu pary wodnej. Gorąca para dociera do wszystkich zakamarków komory pieczenia i rozmiękcza zabrudzenia, takie jak tłuste plamy, przypalone resztki jedzenia czy plamy z sosów,
  • termosonda – to specjalny termometr, który możemy wbić chociażby w mięso, ale też i inne potrawy. Dzięki niemu piekarnik może kontrolować stopień wypieczenia dania, by zakończyć prace w optymalnym momencie.

 

 

Funkcje pieczenia z parą

 

Funkcje pieczenia z wykorzystaniem pary to jedno, ale dla końcowego efektu liczy się także sposób, w jaki para zostaje wprowadzana do komory pieczenia. W tym zakresie piekarniki oferują nam trzy możliwości:

  • automatyczna regulacja ilości pary – piekarniki parowe mogą dodatkowo być wyposażone w specjalne czujniki, mierzące poziom wilgotności w komorze pieczenia. Na tej postawie regulują one ilość pary w piekarniku,
  • dodatek pary w wybranych momentach pieczenia – to funkcja, która polega na generowaniu odpowiedniej ilości pary i wpuszczaniu jej we właściwych momentach podczas pieczenia do komory piekarnika. Opcja ta jest przydatna m.in. podczas podgrzewania potraw czy pieczenia chleba,
  • mocne uderzenia pary – w trakcie pieczenia jesteśmy w stanie manualnie uruchomić serię mocnych uderzeń pary, sami decydując o tym, kiedy należy podnieść poziom wilgotności w piekarniku.

 

 

Jakie dania można upiec w piekarniku parowym?

 

Wypiekanie potraw z dodatkiem pary jest doskonałym uzupełnieniem tradycyjnych sposobów pieczenia. Pomaga w przygotowaniu smacznych, zdrowych i lekkostrawnych dań i ciast. Przydaje się podczas przyrządzania:

  • mięs – kurczaka, suszonej, wołowiny, rostbefu, bekonu,
  • ryb – wszelkiego rodzaju,
  • warzyw – ziemniaków, papryki, brokułów, kalafiora, cukinii i wielu innych. Świetnie nadaje się również do blanszowania i hartowania warzyw,
  • pieczywa – chlebów, bułek, a nawet pizzy,
  • zapiekanek – na bazie makaronów, np. lasagne, lub warzyw,
  • deserów – sernika, biszkoptu, sufletu czekoladowego, muffinek, szarlotki,
  • musli i granoli.

 

Piekarnik parowy czy elektryczny piekarnik z funkcją pary, a może parowar?

Gotowanie lub pieczenie na parze to wyjątkowo przydatna opcja, kiedy chcemy prowadzić zdrowy styl życia. Które urządzenie wybrać? Piekarnik z funkcją pary sprawdzi się, jeżeli często przygotowujemy pieczone potrawy albo wypiekamy domowy chleb. Parowar może stanowić uzupełnienie standardowego piekarnika i z całą pewnością będzie przydatny wtedy, kiedy zależy nam na wprowadzeniu zdrowej i lekkostrawnej diety. Należy jednak pamiętać o tym, że w kuchni będzie trzeba wygospodarować na niego dodatkowe miejsce. Kiedy zaś nie mamy takiej możliwości, z pomocą przyjdzie nam piekarnik z parowarem, czyli urządzenie 2 w 1. Szczególnie że na rynku dostępne są także kompaktowe wersje tego urządzenia, dzięki czemu ich funkcjonalnością mogą cieszyć się również właściciele małych kuchni.

 

 

Ranking piekarników parowych 2023

 

Poznaj najlepsze piekarniki parowe i parowary marki Bosch Serie 8 i marki Siemens iQ 700.

 

PIEKARNIK KOMPAKTOWY Z PAROWAREM SIEMENS IQ700 CS736G1B1

 

To piekarnik o kompaktowych wymiarach, w którym możemy piec z wykorzystaniem pary oraz gotować na parze. Temperatura pary sięga 120°C, dzięki czemu proces gotowania może przebiegać nawet o 20% szybciej w porównaniu z piekarnikami z funkcją fullSteam, w których temperatura pary osiąga 100°C. Urządzenie wyposażone jest w zbiornik na wodę o pojemności 1 l.

  • Klasa energetyczna: A+,
  • sterowanie: dotykowy wyświetlacz TFT touchDisplay Plus, możliwość sterowania zdalnego przy pomocy aplikacji Home Connect,
  • specyfikacja sprzętu: piekarnik oferuje 21 rodzajów grzania, w tym dodatkowe metody grzania z wykorzystaniem pary – para 100%, regeneracja, fermentacja, rozmrażanie, grill z termoobiegiem, podtrzymywanie ciepła, termoobieg, grzanie góra/dół,
  • dodatkowe opcje: coolStart – funkcja umożliwiająca szybkie podgrzewanie dań,
  • wygoda i bezpieczeństwo: system ecoClean Direct dla łatwiejszego czyszczenia, drzwi typu coolTouchDoor pozostające chłodne w dotyku, nawet przy pieczeniu w wysokich temperaturach, systemem softMove umożliwiający miękkie zamykanie i otwieranie drzwi, blokada rodzicielska, oświetlenie LED.

 

PAROWAR KOMPAKTOWY SIEMENS IQ700 CD714GXB1

 

Urządzenie z pojemnikiem na wodę o pojemności 1,3 l. Umożliwia gotowanie na parze w temperaturze w zakresie od 30 do 100°C, oferując 4 funkcje parowaru.

  • Sterowanie: wyświetlacz dotykowy TFT touchDisplay, możliwość obsługi zdalnej za pomocą aplikacji Home Connect oraz sterowania głosowego,
  • specyfikacja sprzętu: pozwala przygotowywać potrawy na parze z wykorzystaniem 4 rodzajów grzania: fermentacja, para 100%, regeneracja, rozmrażanie,
  • dodatkowe opcje: system cookControl Plus, za sprawą którego urządzenie dobiera odpowiednie ustawienia do pożądanego efektu i automatycznie wyłącza się, kiedy potrawa jest gotowa,
  • wygoda i bezpieczeństwo: system softMove eliminujący trzaskanie drzwiczkami.

 

 

 

PIEKARNIK PEŁNOWYMIAROWY BOSCH Z PAROWAREM HSG7364B1

 

Urządzenie do zabudowy dające możliwość gotowania na parze o temperaturze 120°C oraz pieczenia z funkcją pary. Podczas pieczenia pozwala wykorzystywać parę na trzy sposoby. Dodatkowo oferuje system Air Fry umożliwiający m.in. przygotowanie domowych chipsów z wykorzystaniem minimalnej ilości tłuszczu. Został wyposażony w trzypunktową termosondę.

  • Klasa energetyczna: A+,
  • sterowanie: dotykowy wyświetlacz TFT Touch Display Plus, możliwość sterowania zdalnego z poziomu tabletu lub smartfona, przy pomocy aplikacji Home Connect,
  • specyfikacja sprzętu: do dyspozycji mamy 21 sposobów grzania, w tym dodatkowe metody grzania z wykorzystaniem pary – para 100%, regeneracja, fermentacja, rozmrażanie, termoobieg, grill z termoobiegiem, grzanie góra /dół, podtrzymywanie ciepła,
  • dodatkowe opcje: funkcja Steam Function Plus umożliwiająca gotowanie na parze, trzypunktowa termosonda PerfectRoast Plus z odliczaniem czasu pozostałego do upieczenia potrawy, czujnik pieczenia PerfectBake Plus, technologia wspomagająca wybór potraw Asystent Dań,
  • wygoda i bezpieczeństwo: zabezpieczenie przed dziećmi, system łatwego czyszczenia EcoClean Direct, chłodny front CoolTouch door, wskaźnik zalegania ciepła, oświetlenie LED.

 

PIEKARNIK KOMPAKTOWY Z PAROWAREM BOSCH CSG7364B1 [produkt archiwalny]

 

Kompaktowy piekarnik z możliwością gotowania na parze oraz pieczenia z dodatkiem pary wodnej. Może być sterowany zdalnie (również głosowo), dzięki zastosowanej w nim technologii Home Connect, która jednocześnie daje nam dostęp do sprawdzonych przepisów kulinarnych.

  • Klasa energetyczna: A+,
  • sterowanie: dotykowy wyświetlacz TFT Touch Display Plus z pierścieniem cyfrowym, możliwość sterowania zdalnego z poziomu tabletu lub smartfona, przy pomocy aplikacji Home Connect,
  • specyfikacja sprzętu: umożliwia pieczenie z pomocą 21 sposobów grzania, w tym dodatkowych metod grzania z wykorzystaniem pary – para 100%, regeneracja, fermentacja, rozmrażanie, termoobieg, grill z termoobiegiem, grzanie góra /dół, podtrzymywanie ciepła,
  • dodatkowe opcje: funkcja Steam Function Plus dająca możliwość gotowania na parze, trzypunktowa termosonda PerfectRoast Plus z odliczaniem czasu pozostałego do upieczenia potrawy, czujnik pieczenia PerfectBake Plus, technologia wspomagająca wybór potraw Asystent Dań,
  • wygoda i bezpieczeństwo: blokada rodzicielska, system łatwego czyszczenia EcoClean Direct, chłodny front CoolTouch door, wskaźnik zalegania ciepła, oświetlenie LED, drzwi Soft Close, Soft Open.

 

 

Jak podłączyć piekarnik parowy?

 

Instalacja piekarnika z parowarem lub też piekarnika z funkcją pary zasadniczo nie różni się od instalacji tradycyjnego urządzenia, o ile nie ma konieczności podłączania go do dopływu wody. Tak, jak wspomnieliśmy, większość piekarników parowych wyposażonych jest w specjalny pojemnik na wodę, a to oznacza, że wymagają one wyłącznie podłączenia do gniazda elektrycznego. Szczegółowe rysunki montażowe wraz z wszystkimi wskazówkami możemy znaleźć w instrukcji montażu dołączonej do instrukcji obsługi urządzenia.

 

 

Piekarnik parowy – dlaczego warto?

 

Nie da się ukryć, że piekarnik parowy pozwoli nam przenieść pieczenie na wyższy poziom, niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na urządzenie z funkcją pary czy z parowarem. Pieczenie z parą daje nam możliwość osiągnięcia dużo smaczniejszych rezultatów. Piekąc mięsa, ryby, zapiekanki czy pieczywo jesteśmy w stanie łatwo uzyskać miękki i soczysty środek oraz przyrumienioną i chrupiącą skórkę. Gotowanie na parze to z kolei najzdrowsza metoda obróbki termicznej żywności. Przyrządzone w ten sposób produkty zachowują znaczną ilość składników odżywczych, witamin oraz minerałów. W urządzeniach, w których para osiąga wyższą temperaturę, potrawy są przygotowywane szybciej. To dodatkowa oszczędność czasu!

 

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/piekarnik-zwykly-czy-piekarnik-parowy-1713.html
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/czym-rozni-sie-piekarnik-parowy-od-zwyklego-2220.html
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/piekarnik-parowy-zastap-trzy-urzadzenia-jednym-1499.html
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/piekarnik-parowy-czy-z-funkcja-pary-3044.html

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Piekarnik Dual cook – czyli jak upiec dwie pieczenie na...


Wielokrotnie pisaliśmy, jak sprzęty AGD i najnowsze rozwiązania techniczne potrafią...

Czyste gotowanie, czyli jak czyścić płyty grzewcze


W kuchni, jak w żadnym innym domowym pomieszczeniu powinna panować nienaganna...

Kuchenki mikrofalowe – jak z nich korzystać i jak o nie...


Do grupy podstawowego już na chwilę obecną wyposażenia pomieszczeń kuchennych zalicza...