Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Trójkąt roboczy w kuchni. Dlaczego jest tak...

Porady

Trójkąt roboczy w kuchni. Dlaczego jest tak ważny?

Ulubione0

Zasada trójkąta roboczego to jedna z kluczowych reguł, którą warto kierować się podczas planowania aranżacji kuchni. Zabudowa meblowa spełniająca niniejszą zasadę aranżacyjną zyskuje na funkcjonalności oraz podwyższa komfort wykonywania prac kuchennych. Urządzając swoją wymarzoną kuchnię warto zwrócić uwagę na to, w jaki sposób rozmieścić poszczególne elementy jej wyposażenia, by móc cieszyć się idealnie dopracowaną przestrzenią, w której wykonywanie obowiązków kuchennych stanie się czystą przyjemnością.

Zasada trójkąta roboczego – na czym polega?

Planując aranżację swojej kuchni warto pamiętać o złotej zasadzie silnie związanej z funkcjonalnością i ergonomią tej przestrzeni. Kuchnia jest pomieszczeniem wymagającym pod tym względem, gdyż codziennie będziemy w niej spędzać sporo czasu gotując, piekąc, sprzątając i ciesząc się wspólnymi posiłkami w gronie najbliższych. Jednak aby to wszystko przebiegało możliwie jak najsprawniej, istotne jest dopracowanie układu wnętrza i jego elementów w każdym najdrobniejszym szczególe. Jeżeli chcesz cieszyć się funkcjonalną kuchnią, koniecznie pamiętaj o zasadzie trójkąta roboczego.
Trójkąt roboczy określa sposób rozmieszczenia trzech głównych elementów wyposażenia każdej kuchni: lodówki, zlewozmywaka i płyty kuchennej/ piekarnika, które powinny zostać oparte na wierzchołkach symbolicznego kształtu trójkąta.

Dlaczego stosujemy zasadę trójkąta w kuchni?

Ta w zasadzie prosta aczkolwiek wyjątkowo istotna zasada sprawia, że wszystkie potrzebne podczas gotowania, pieczenia, czy sprzątania produkty i sprzęty są usytuowane niedaleko siebie i w odpowiedniej kolejności. Spełnienie tego wymogu znacząco poprawia komfort pracy i sprawia, że wykonywanie danych czynności staje się zdecydowanie bardziej intuicyjne i przebiega sprawniej. Zaletą tego rozwiązania jest także to, że zmniejszają się odległości pokonywane podczas przygotowywania posiłków i sprzątania po nich. Codzienne krzątanie się po kuchni może być naprawdę wyczerpujące. Natomiast stosując zasadę trójkąta możemy zaoszczędzić sobie sporo energii.

Jak dobrać optymalne odległości między urządzeniami w kuchni?

Jedną z najważniejszych korzyści wynikających z zastosowania trójkąta roboczego jest możliwość funkcjonalnego rozmieszczenia sprzętów kuchennych, co ułatwia codzienną pracę i korzystanie z zabudowy. Odległości między urządzeniami w trójkącie roboczym powinny mieścić się w określonych przedziałach, aby zalety te były szczególnie dostrzegalne.
Preferowane odległości między sprzętami kuchennymi:
między lodówką a zlewozmywakiem: 120-210 cm,
między zlewozmywakiem a kuchenką: 120-210 cm (ew. 90 cm w małych kuchniach)
między lodówką a kuchenką: 120- 270 cm.

Zobacz również

Granitowy zlew w kuchni – dlaczego warto go mieć?

Granitowy zlew w kuchni – dlaczego warto go...

Wyróżnia go wytrzymałość i solidne wykonanie Ze zlewu korzysta się nawet kilkadziesiąt razy w...

Jak wybrać grzejnik do kuchni?

Jak wybrać grzejnik do kuchni?

Materiał Rodzaj materiału, z jakiego wykonany jest grzejnik w największym stopniu wpływa na...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena