Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Z tłuszczem czy bez? Jaką frytkownicę wybrać?

Porady


Z tłuszczem czy bez? Jaką frytkownicę wybrać?

Jeszcze kilkanaście lat temu w każdym domu mogliśmy spotkać frytkownice. Dzisiaj rzadko kto korzysta z tego urządzenia. Przecież jak ktoś ma ochotę na frytki, to może je przygotować na patelni lub w piekarniku. Poza tym, teraz każdy odżywia się zdrowo, uprawia sport, wiec kto w ogóle jeszcze je frytki? Mogłoby się wydawać, że właśnie tak jest, jednak frytki wciąż są bardzo lubianą przekąską. Wbrew przekonaniu, frytkownice przeżywają teraz swoją drugą młodość a wybór dostępnych na rynku modeli jest dość duży. Na co powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie frytkownicy?

Fat albo fit, czyli z tłuszczem czy bez tłuszczu?
Podczas zakupów bardzo ważną kwestią jest sposób działania frytkownicy. Na rynku możemy spotkać modele tradycyjne oraz frytkownice beztłuszczowe. Tradycyjna frytkownica pozwala nam przygotować różne potrawy smażąc je w głębokim tłuszczu. Olej znajduje się w misce, gdzie jest rozgrzewany. Potrawy przygotowane w tego typu urządzeniu mają charakterystyczny smak smażonych potraw. Producenci nie mogli pozostać obojętni na panującą teraz modę na 'bycie fit' dlatego stworzyli również modele beztłuszczowe. W takich sprzętach wszystko opiera się na cyrkulacji powietrza lub połączeniu grillowania z gorącym powietrzem. W tym przypadku frytki mają inny smak, a ich przygotowanie trwa nawet pięćdziesiąt minut.

 

Na co zwrócić uwagę przy zakupie frytkownicy?

Moc urządzenia
Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na moc frytkownicy. Im wyższa wartość, tym frytkownica szybciej się nagrzeje, a potrawy szybciej będą gotowe. Moc frytkownic oscyluje od 800 do 2400 W, najczęściej jednak można spotkać modele o mocy 1200 W.

 

Koszyk i misa
Najważniejszą częścią frytkownicy jest misa. Jej wielkość bezpośrednio wpływa na komfort smażenia. Może mieć pojemność od 0,6 do 4l. Od wielkości misy będzie zależał całkowity rozmiar urządzenia, dlatego nie rzucajmy się z motyką na słońce – najpierw zastanówmy się jakiej wielkości sprzęt nie sprawi nam problemów podczas przechowywania. Misa mniejszych rozmiarów to szybsze nagrzanie się oleju, ale również mniejsze porcje frytek. Najlepiej będzie, jeśli rozmiar frytkownicy dostosujemy do liczby domowników. Bardzo ważna jest także wielkość koszyka, do którego wrzucamy frytki i inne przysmaki. Jego wielkość również powinna być dostosowana do ilości osób, aby 'za jednym zamachem' przygotować obiad dla wszystkich. Kosze mają pojemność od 0,5 do 1,3 kg.

 

Estetyka i wykonanie
Oczywiście najlepiej wybrać model, który wykonany jest estetycznie i z dobrej jakości materiałów. Najbardziej polecane są frytkownice wykonane ze stali nierdzewnej bądź aluminium. Oba materiały należą do najtrwalszych – są odporne na wysokie temperatury, a jednocześnie są łatwe do czyszczenia.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Domowy saturator w kuchni


Tym, którzy pamiętają czasy PRL-u, saturatory kojarzą się z orzeźwiającą...

Kuchnia na pilota – styl na miarę XXI stulecia


Nowoczesność na miarę dwudziestego pierwszego wieku przejawia się przede wszystkim w...

Jak zrobić zdrowe frytki?


Każdy z nas lubi frytki. Są one pyszną przekąską, którą często serwujemy do...