Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Chlebak – to już tylko modny gadżet?

Porady

Chlebak – to już tylko modny gadżet?

Ulubione0

Chlebak stał się nie tylko miejscem do przechowywania pieczywa, ale również świetnym gadżetem! Nowoczesny wygląd, oryginalny design – dzisiejsze chlebaki rzadko kiedy przypominają modele z dawnych czasów. Dostępne we wszystkich kształtach, wzorach i kolorach – każdy znajdzie coś dla siebie! Jednak bogata oferta nie ułatwia nam wyboru – wręcz przeciwnie! Jaki chlebak powinniśmy wybrać? Na co warto zwrócić uwagę?

Kiedyś przechowywanie, dziś tylko ozdoba?

Od kiedy chlebaki powstały, służyły głównie do przechowywania pieczywa. Miały przede wszystkich chronić pieczywo przed wyschnięciem i rozwojem pleśni. Pozostawione w nich pieczywo dłużej pozostawało świeże i pachnące. Dziś, chlebak to nie tylko miejsce do przechowywania chleba i bułek – to również modny gadżet, który powinien się znaleźć w każdej kuchni. Nowoczesne kształty, wymyślne wzory, niebanalne wykończenia – takie są ówczesne chlebaki, a raczej gadżety do przechowywania pieczywa. Do każdej aranżacji będzie pasowało coś innego, a żebyśmy nie musieli rezygnować z tego modnego, a zarazem funkcjonalnego dodatku, to producenci puszczają wodzę fantazji. Oryginalne rozwiązania zachwycają swoją formą i wyglądem. Różne wykończenia, materiały, kształty – do każdej kuchni znajdziemy odpowiedni model.


Co jest najważniejsze - cyrkulacja powietrza!

Każdy wie, jak wygląda zwykły, tradycyjny chlebak – zbudowany jest z nieruchomej podstawy i rozsuwanej pokrywy. Aktualnie na rynku, dostępne są modele odbiegające od tego prototypu. Możemy spotkać nietypowe rozwiązania – owalne, kwadratowe pojemniki, które przypominają swojego przodka jedynie nazwą! Aby chlebak spełniał swoją funkcję – utrzymywał pieczywo w świeżości konieczna jest odpowiednia cyrkulacja powietrza. To na ten element powinniśmy zwracać uwagę przy wyborze chlebaka. Chlebak powinien mieć specjalne otwory, przez które będzie odbywać się wymiana powietrza. Jest to konieczne, aby pieczywo dłużej było świeże i nie spleśniało.


Tworzywo

Oprócz odpowiedniej cyrkulacji, niezwykle ważny jest również materiał, z którego chlebak jest zrobiony. Często to on będzie miał decydujące znaczenie jeżeli chodzi o utrzymanie świeżości pieczywa. Najczęściej wybieranym tworzywem na chlebaki jest drewno. Świetnie sprawdza się do przechowywania pieczywa – bez problemu pomaga mu utrzymać świeżość przez kilka dni. Pasuje do różnych wnętrz – tutaj, wszystko zależy od jego formy. Niestety, dość trudno utrzymać go w czystości i jest niezbyt trwały. Stosunkowo rzadko stosowane są chlebaki ceramiczne. Tymczasem, materiał ten posiada idealne właściwości – pochłania i oddaje wilgoć w odpowiednim czasie. Chlebaki ze stali nierdzewnej cieszą się coraz większą popularnością – pasują niemalże do każdego wnętrza. Są lekkie i trwałe. Mamy również chlebaki z tworzyw sztucznych – najczęściej z plastiku. Są tanie, łatwo utrzymać je w czystości, jednak ich jakość i wygląd pozostawiają wiele do życzenia.


Chlebak to nie tylko dodatek

Chlebak to fajny dodatek do kuchni, pamiętajmy jednak o jego głównym przeznaczeniu. Ma przede wszystkim utrzymywać pieczywo w świeżości – dlatego tak ważny odpowiedni jest wybór tworzywa i konstrukcji chlebaka.

Zobacz również

Kucharzenie w stylu eko

Kucharzenie w stylu eko

Praktyka czyni mistrza   Można pokusić się o stwierdzenie (chociaż wydaje się zbyt...

Stalowy zlew – idealna opcja do naszej kuchni

Stalowy zlew – idealna opcja do naszej kuchni

Przy wyborze zlewozmywaka liczy się jego trwałość Jak wiadomo dostępne na rynku zlewozmywaki...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena