Jak wybrać najlepszą krajalnicę do chleba?
Wiele osób nie lubi kroić chleba nożem, dlatego decyduje się na zakup już pokrojonego chleba. Jednak, ten szybko wysycha i traci na świeżości, a po włożeniu do worka, szybko zaczyna rozwijać się w nim pleśń. Rozwiązaniem tego problemu jest zakup krajalnicy, która jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego noża. Umożliwia pokrojenie chleba na równe kromki, a także wędlin i serów na cienkie plasterki. Na co powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie krajalnicy?
Dwa rodzaje krajalnic
Wybierając krajalnicę, powinniśmy przede wszystkim zdecydować, jaki rodzaj nas interesuje – wolnostojący czy do zabudowy. Jeśli jesteśmy dopiero na etapie urządzania kuchni, warto zastanowić się nad modelem do zabudowy, który zostanie schowany w szafce, co pozwoli zaoszczędzić miejsca na blacie kuchennym. Natomiast, jeśli już urządziliśmy kuchnię, pozostaje nam zakup krajalnicy wolnostojącej. W przypadku dużych pomieszczeń, nie będzie problemu z ustawieniem jej na blacie. Jednak osoby, które mają małe kuchnie, w pierwszej kolejności powinny zwrócić uwagę na gabaryty krajalnicy. Niektóre modele posiadają składane części, dzięki czemu urządzenie można wygodnie przechowywać w szafce kuchennej.
Tworzywo sztuczne, metal czy stal?
Wiele osób zastanawia się, z jakiego materiału powinien być wykonany korpus krajalnicy do chleba. Modele wykonane z tworzywa sztucznego są lekkie i występują w różnorodnej kolorystyce. Ich zaletą jest również to, że części korpusu można bez problemu umyć w zmywarce – wysoka temperatura zabije wszelkie bakterie. Niestety, plastik jest nietrwały i bardzo łatwo można go wygiąć lub uszkodzić. Z kolei, krajalnice wykonane z metalu i stali są o wiele bardziej wytrzymałe, ale równocześnie o wiele cięższe, dlatego ich przenoszenie będzie znacznie utrudnione.
Zakres grubości krojenia
Istotnym parametrem krajalnicy jest zakres grubości krojenia, dzięki któremu możliwe będzie zarówno pokrojenie sera na cienkie plasterki, jak i mięsa na grube steki. Najczęściej spotykany zakres grubości wynosi od 0 do 15 milimetrów lub od 0 do 22 milimetrów. Regulacja grubości odbywa się za pomocą specjalne pokrętła, na którym zazwyczaj umieszczone są specjalne oznaczenia.
Dodatkowe udogodnienia
Przy wyborze krajalnicy, warto zwrócić uwagę na jej dodatkowe wyposażenie, które często ułatwia i przyspiesza obsługę urządzenia. Jednym z takich elementów jest dociskacz, który zapewnia dłoniom bezpieczeństwo podczas krojenia. Kolejnym udogodnieniem jest tacka na żywność, na którą spadają wszystkie pokrojone produkty i okruszki z chleba, a nie na blat kuchenny czy podłogę. Jest to praktyczne, wygodne i przede wszystkim higieniczne rozwiązanie.
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/chlebak-to-juz-tylko-modny-gadzet-1550.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/sprzet-agd/swiezy-chleb-prosto-z-twojej-kuchni-383.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/jak-wybrac-dobry-chlebak-250.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/przechowywanie-pieczywa-sposoby-na-przedluzenie-swiezosci-pieczywa-3026.html