Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Przechowywanie pieczywa – sposoby na...

Porady


Przechowywanie pieczywa – sposoby na przedłużenie świeżości pieczywa

Odpowiednie przechowywanie pieczywa ma niebagatelny wpływ na to, na to, na jak długo zachowa ono swoją świeżość. To gdzie trzymasz chleb i bułki oraz w jakich warunkach je przechowujesz determinuje to, jak długo będą nadawać się one do zjedzenia. Sprawdź, czy chowanie pieczywa do lodówki to dobry pomysł, w czym najlepiej jest przechowywać chleb i z czego powinien być zrobiony dobry chlebak.

Na zdjęciu: Studio mebli kuchennych BRW Kluczbork

Gdzie trzymać chleb?

 

Źle przechowywany chleb szybko czerstwieje. Jednak proces ten można opóźnić, jeżeli tylko naszemu pieczywu zapewnimy odpowiednie warunki przechowywania. Gdzie trzymać chleb? Piekarze z reguły zalecają, by chować go do chlebaka, Dobrze jest, gdy nasz pojemnik wykonany jest z naturalnych materiałów, na przykład drewna czy włókien bambusowych, tak by móc zapewnić dopływ powietrza do wewnątrz. W nowoczesnej kuchni sprawdzi się również chlebak metalowy z drewnianą lub bambusową przykrywką, którą wykorzystywać możemy jako deskę do krojenia. Tym, co zachowuje na dłużej świeżość pieczywa, jest także wilgotność. Dla zachowania właściwego jej poziomu wystarczy do chlebaka włożyć połówkę jabłka. Wymieniaj ją raz na 2-3 dni.

 

Przechowywanie chleba – gdzie jeszcze trzymać pieczywo?

 

Dobrym patentem na przedłużenie świeżości pieczywa, jest trzymanie go w lnianych woreczkach lub papierowych torebkach. Owijanie go w folię spożywczą czy wsadzanie do plastikowych woreczków nie jest najlepszym pomysłem, gdyż stosowany w pokojowej temperaturze plastik sprzyja rozwojowi pleśni. Będzie jednak niezastąpiony podczas mrożenia, dlatego jeżeli zdarzy Ci się zrobić za duże zapasy chleba i nie chcesz, by stracił on swoją świeżość zanim jeszcze zdążysz go zjeść, po prostu umieść do w zamrażalniku. Ile pieczywo może tam leżeć? Zamrożony chleb zachowa swoją świeżość nawet do 3 miesięcy. Sprawdzonym pomysłem jest mrożenie chleba w porcjach – wystarczy wcześniej pokroić go na kromki, które wkładamy do kilku woreczków, w zależności od tego, ile zjadamy ich na raz. Kromki rozmrozimy dużo szybciej, niż cały bochenek. Po wyjęciu z zamrażarki zostawmy je na pół godziny w temperaturze pokojowej albo też, kiedy marzy nam się pieczywo z chrupiącą skórką, podgrzejmy je w piekarniku przez kilka minut. Zapach pieczonego chleba szybko wypełni nasz dom.

 

Akcesoria do kuchni - Max Kuchnie

 

Gdzie nie przechowywać pieczywa?

 

O ile nie chcemy mrozić pieczywa, nie trzymajmy go w niskich temperaturach. Umieszczanie chleba w lodówce to błąd, którego nie chcemy popełniać. Proces czerstwienia najszybciej przebiega w temperaturze od 0 do 10 °C, czyli dokładnie takiej, jaka panuje w lodówce. Dużo lepiej zatem trzymać go po prostu w temperaturze pokojowej.

 

Czerstwe pieczywo – czy można je uratować?

 

Mimo iż czasem dokładnie wiemy, jak przechowywać pieczywo, zdarza się, że po powrocie ze sklepu po prostu zapomnimy schować je do pojemnika. Kiedy rano sięgamy po bułki na śniadanie, okazuje się, że są tak twarde, że nie da się ich ugryźć. Czy można coś na to poradzić? Oczywiście – sposób na regenerację pieczywa jest wyjątkowo prosty. Wystarczy delikatnie zwilżyć go wodą bądź mlekiem, a następnie włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Pieczywo w mgnieniu oka odzyska świeżość. Ekologiczne podejście podpowiada nam również, że z suchego chleba możemy zrobić bułkę tartą lub wykorzystać go jako dodatek do różnych potraw, na przykład w formie grzanek do zupy czy do sałatki.

 

 

Studio Amir
Studio Amir
Studio Ewro
Studio Ewro
Studio Janpol
Studio Janpol
Studio Kome
Studio Kome
Studio Meble Wach
Studio Meble Wach
Studio StylDeco
Studio StylDeco

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Duży problem z urządzeniem małej kuchni – podpowiadamy...


Duża, przestronna kuchnia to marzenie każdego z nas. Duże przestrzenie nie ograniczają...

Brytfanna – jak wybrać tą idealną?


Kuchnia jest miejscem, w którym roi się od różnych akcesoriów....

4 sposoby na dobry ekspres do kawy – jak kupować by nie...


Ciężko wyobrazić sobie poranek bez świeżej, mocnej kawy. To właśnie ten czarny...